Τεχνητή νοημοσύνη-ρομποτ
Οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης βάζουν τελικά σε κίνδυνο την ανθρωπότητα και τις κοινωνίες;
Πηγή: Pixabay
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο «Εξολοθρευτή»: Πώς μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα

Η «Τεχνητή Νοημοσύνη» είναι από τις πιο σημαντικές εφαρμογές της τεχνολογίας - Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην κοινωνία; - Τι προβλήματα εγείρει στις θέσεις εργασίας; - Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί κακόβουλα; - Το Newsbomb.gr απαντά στα παραπάνω ερωτήματα ενώ παράλληλα αναλύει τους κινδύνους που κουβαλά η νέα τεχνολογία. 

Μπορεί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) να είναι ολοένα και πιο ωφέλιμα για την καθημερινότητα μας και να μεταμορφώνει πολλές πτυχές της ζωής μας, από τον τρόπο που εργαζόμαστε και επικοινωνούμε μέχρι τον τρόπο που ταξιδεύουμε, αλλά εγείρει ορισμένα σημαντικά ερωτήματα και προκλήσεις. Από τις θέσεις εργασίας που μπορούν να χαθούν και πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος ώστε να αναπληρώσουμε, μέχρι έναν κόσμο δύο ταχυτήτων.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αυξάνονται και ενσωματώνονται στην καθημερινότητα υποδεικνύοντας ότι οι συνέπειες της απώλειας του συνειδητού ελέγχου γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικές. Κάθε μέρα που περνά, οι άνθρωποι περιβάλλονται από ρομπότ. Αυτή η επανάσταση έχει τρομάξει αρκετούς τεχνολογικούς αναλυτές και κριτικούς τεχνητής νοημοσύνης.

texniti-noimosini.jpg
H τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας.pexels

Στον πραγματικό κόσμο, η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται σε πολλαπλές κατευθύνσεις με ραγδαία ταχύτητα και αυτές οι τεχνολογικές ανακαλύψεις μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για την ανθρωπότητα.

Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους πρέπει να συζητηθούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης και οι επιπτώσεις της πρέπει να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν στο μέλλον.

Οι απειλές στην αγορά εργασίας - Οι υπάλληλοι θα αντικατασταθούν με ρομπότ

«Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη σημαίνουν ότι η τεχνολογία μπορεί να επιτύχει όλο και περισσότερα, και αυτό θα έχει φυσικά αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας», λέει ο Steven Miller, ομότιμος καθηγητής πληροφοριακών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Singapore Management University στο CNBC Make It.

«Καθώς οι φυσικές μηχανές, τα συστήματα λογισμικού και οι συνδυασμοί υλικού και λογισμικού γίνονται πιο ικανοί ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, είναι όλο και πιο πιθανό, καθώς και οικονομικά βιώσιμο, να αντικατασταθεί μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων της σημερινής ανθρώπινης εργασίας από μηχανές», ανέφερε.

robot.jpg
Η αυτοματοποίηση εργασίας θεωρείται ως μια από τις πιο άμεσες ανησυχίες σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης.Getty images

Ωστόσο υπάρχουν θέσεις εργασίας που έχουν έντονο το ανθρώπινο στοιχείο όπως τα επαγγέλματα της ιατρικής τα οποία είναι απίθανο να καλυφθούν από την τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται πλέον στο θέμα του αν η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ή όχι ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά ως προς τον βαθμό που θα προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας στους ανθρώπους.

Η αυτοματοποίηση των θέσεων εργασίας θα προκαλέσει υψηλό ποσοστό ανεργίας δεδομένου ότι τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο έξυπνα, οι θέσεις εργασίες θα απαιτούν λιγότερους εργαζομένους.

Παραβίαση της ιδιωτικότητας

Η διευρυμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει βρει απροετοίμαστη τη νομοθεσία παγκοσμίως, η οποία δεν έχει προλάβει να προβλέψει μέτρα προστασίας για τις διαφορετικές μορφές δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην προστασία του απορρήτου με διαφορετικούς τρόπους.

Θα ήταν παράδοξο να αναμένουμε μία νέα τεχνολογία να μη συνοδεύεται και από τυχόν προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της.Pexels

Μετά την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε μερικούς από τους πιο κρίσιμους τεχνολογικούς αλγόριθμους, είναι πολύ εύκολο να παρακολουθείται και να αναλύεται κάθε κίνηση ενός ατόμου στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης. Οι κάμερες είναι σχεδόν παντού και με τη βοήθεια προηγμένου λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, οι ιχνηλάτες μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται ο χρήστης.

Δολοφονίες μέσω ρομπότ

Τα «αυτόνομα όπλα» ή «ρομπότ δολοφόνων» είναι στρατιωτικά ρομπότ που μπορούν να αναζητήσουν τους στόχους τους και να στοχεύουν ανεξάρτητα σύμφωνα με προγραμματισμένες οδηγίες που έχουν στη βάση τους.

Σχεδόν όλες οι τεχνολογικά προηγμένες χώρες στον κόσμο αναπτύσσουν αυτόνομα πολεμικά ρομπότ που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στρατιώτες. Τέτοια ρομπότ χρησιμοποιούν και οι ουκρανικές δυνάμεις στο πόλεμο με την Ρωσία. Πρόκειται για τα στρατιωτικά ρομπότ-ανιχνευτές Gnom, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις θέσεις του ρωσικού στρατού αλλά και να παρέχουν υποστήριξη με πυρά, όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Temerland που εδρεύει στη Ζαπορίζια.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στην κατοχή αυτών των όπλων. Το πιο σημαντικό ερώτημα που προκύπτει σε αυτήν την περίπτωση είναι ποιος θα είναι υπεύθυνος για αυτά τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που γίνονται αδίστακτα και διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών;

Τρομοκρατία μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην εθνική ασφάλεια μιας χώρας, μπορεί επίσης να βοηθήσει αποτελεσματικά τους τρομοκράτες να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Αρκετές τρομοκρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν drones για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και να παρακολουθούν τις ενέργειες των στρατιωτών πέρα από τα σύνορα.

Ο Τζόναθαν Χολ, ανεξάρτητος επιθεωρητής σε θέματα τρομοκρατίας, σε άρθρο του στη Mail on Sunday, ανέφερε ότι είναι «απολύτως πιθανό» τα AI chatbots (σ.σ. πρόκειται για λογισμικά που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, μιμούμενα όσο το δυνατόν καλύτερα τον ανθρώπινο γραπτό και προφορικό λόγο) να μπορούσαν να προγραμματιστούν ή να αποφασίσουν από μόνα τους να προωθήσουν την εξτρεμιστική ιδεολογία.

«Τα AI chatbots δεν καλύπτονται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, οπότε θα μπορούσαν να μείνουν ατιμώρητα», συμπλήρωσε.

pexels-cottonbro-studio-6153354.jpg
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο ως τεχνολογία του μέλλοντος.

Ο Χολ τόνισε πως «επί του παρόντος, η τρομοκρατική απειλή στη Μεγάλη Βρετανία σχετίζεται με επιθέσεις με χρήση μαχαιριών ή οχημάτων. Ωστόσο «οι επιθέσεις με χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανώς προ των πυλών».

Μάλιστα ο Χολ ανέφερε ότι «εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν σύντομα να συνομιλούν με chatbot που έχουν “ρυθμιστεί” να προωθούν τον εξτρεμισμό για ώρες. Πιστεύω ότι είναι απολύτως πιθανό τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης να προγραμματιστούν ώστε να προπαγανδίζουν τη βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία».

Τα AI chatbots θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την τρομοκρατία.Getty Images

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης έχουν προπαγανδίσει σε κάποιον εξτρεμιστικές ιδεολογίες, ωστόσο έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες η χρήση τους έχει οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Παραδείγματος χάριν, ένας Βέλγος πατέρας δύο παιδιών αυτοκτόνησε αφού μιλούσε επί έξι εβδομάδες με ένα ρομπότ με το όνομα Eliza σχετικά με τις ανησυχίες του για την κλιματική αλλαγή.

Από την άλλη, ένας δήμαρχος στην Αυστραλία απείλησε να μηνύσει την OpenAI, τους κατασκευαστές του ChatGPT, αφού το chatbot ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για δωροδοκία.

Social Media και τεχνητή νοημοσύνη

Τι συμβαίνει, όταν τα social media ενώνουν τις δυνάμεις τους με την τεχνητή νοημοσύνη; Οι πλατφόρμες social media διαθέτουν πληθώρα δεδομένων και περιεχομένου το οποίο προέρχεται ως επί το πλείστον από τους ίδιους τους χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους να το επεξεργαστούν και να εξάγουν ακριβή συμπεράσματα.

GettyImages-1419878225.jpg
Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και πώς επηρεάζει τις ζωές μας;

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι αλγόριθμοι AI παρακολουθούν εκατομμύρια δεδομένα στο διαδίκτυο προκειμένου να κατανοήσουν τα κύρια trends. Στόχος είναι η παροχή εξατομικευμένης εμπειρίας στους online χρήστες, προβάλλοντας τους περιεχόμενο βασισμένο στη δραστηριότητα τους σε online επίπεδο και στα δημογραφικά τους στοιχεία.

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί στο μέλλον να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια εργαζόμενους

Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε στο μέλλον να αντικαταστήσει το 1/4 των εργαζομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσεις στην έκρηξη της παραγωγικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα διαφέρει σε διάφορους τομείς. Το 46% των εργασιών στα διοικητικά και το 44% στα νομικά επαγγέλματα θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, αλλά μόνο το 6% στις κατασκευές και το 4% στη συντήρηση.

Ωστόσο, περίπου το 7% των Aμερικανών βρίσκονται σε θέσεις εργασίας όπου τουλάχιστον το 50% των καθηκόντων τους θα μπορούσαν να εκτελεστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και πιθανότατα κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους.

«Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε στο BBC News ο Καρλ Μπένεντικτ Φρέι, διευθυντής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Αυτό που κάνει το ChatGPT, για παράδειγμα, είναι να επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους με μέτριες δεξιότητες γραφής να παράγουν δοκίμια και άρθρα. Επομένως, οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, η τεχνολογία GPS και πλατφόρμες όπως η Uber μείωσαν τους μισθούς των οδηγών ταξί καθώς ξαφνικά η γνώση των δρόμων έγινε ευκολότερη αλλά δεν μείωσε τον αριθμό τους.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η έκθεση, το 60% των εργαζομένων ασκεί επαγγέλματα που δεν υπήρχαν το 1940. Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογική αλλαγή από τη δεκαετία του 1980 έχει εκτοπίσει τους εργαζόμενους περισσότερο από ό,τι έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Και αν η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη είναι όπως οι προηγούμενες εξελίξεις της τεχνολογίας της πληροφορίας, καταλήγει η έκθεση, θα μπορούσε να μειώσει την απασχόληση βραχυπρόθεσμα.

Σχετικές ειδήσεις

Βίντεο τεχνητής νοημοσύνης κατά Μπάιντεν: Μαύρες μέρες αν επανεκλεγεί

Αυτό είναι το επάγγελμα που πρόκειται να εξαφανιστεί πρώτο λόγω AI

Έλον Μασκ: Ετοιμάζει την «Τεχνητή Νοημοσύνη» της αλήθειας για να... σώσει την ανθρωπότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη τελικά μας απειλεί; Οι εκκλήσεις του Μασκ και ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα

Ο σκηνοθέτης του «Εξολοθρευτή» για το AI: «Θα μπορούσε να είναι το τέλος του κόσμου»

ChatGPT: Η πιο «ανθρώπινη» μηχανή κρύβει παγίδες - Expert της Microsoft εξηγεί τι να προσέχουμε

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ