ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο σκηνοθέτης του «Εξολοθρευτή» για το AI: «Θα μπορούσε να είναι το τέλος του κόσμου»

Terminator Σβαρτσενέγκερ
Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο Terminator

Ο Τζέιμς Κάμερον, σκηνοθέτης του Terminator και Alien, θέτει του προβληματισμούς του για την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης έπειτα και από την πρόσφατη κυκλοφορία του ChatGPT.

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο πιστεύουμε στο να κάνει πραγματικότητα γεγονότα παρόμοια με αυτά του Εξολοθρευτή (Terminator).

Ο σκηνοθέτης των ταινιών Alien και το Avatar, έχει αποδείξει ότι τον ενδιαφέρει αρκετά το μέλλον της τεχνολογίας και το τι θα μπορούσε να σημαίνει για τον κόσμο.

Σχεδόν σαράντα χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας Terminator το 1984, η οποία περιγράφει λεπτομερώς την άνοδο των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης και την προσπάθεια τα ρομπότ να καταστρέψουν την ανθρώπινη φυλή, ο Κάμερον πιστεύει ότι είμαστε πιο κοντά στην άνοδο της τεχνολογίας από ό,τι πιστεύαμε κάποτε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο podcast SmartLess, ο σκηνοθέτης μίλησε για το εάν μια εξέγερση μηχανής - όπως στην ταινία The Terminator - είναι δυνατή. Αναγνωρίζοντας την άνοδο της τεχνολογικής προόδου τις τελευταίες δεκαετίες, ο Κάμερον παραδέχτηκε ότι δεν φοβάται, όσο ότι «ανησυχεί αρκετά για την πιθανότητα κακής χρήσης του A.I».

Εξηγώντας περαιτέρω, ο 68χρονος είπε: «Νομίζω ότι το Α.Ι. μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι κυριολεκτικά το τέλος του κόσμου». Επίσης, ενώ συμφωνεί ότι υπάρχει πιθανότητα οπλισμού, παραδέχεται ότι «καμία τεχνολογία δεν έχει ποτέ οπλιστεί».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης διερωτήθηκε επίσης: «Θέλουμε πραγματικά να πολεμήσουμε κάτι πιο έξυπνο από εμάς που δεν είναι σαν εμάς, στον κόσμο μας; Δεν το νομίζω».

Ένας λόγος για αυτό τον προβληματισμό του Κάμερον σχετικά με την τεχνολογία, θα μπορούσε να είναι η κυκλοφορία του προηγμένου λογισμικού ChatGPT που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Αυτό το νέο AI είναι ένα chatbot με την ικανότητα να μιμείται μια ανθρώπινη συνομιλία, καθώς και να γράφει και να διορθώνει προγράμματα υπολογιστή, να συνθέτει μουσική και δοκίμια μαθητών ή ακόμα και να γράφει και ποίηση. Μάλιστα, το Χόλιγουντ ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να το χρησιμοποιήσει για τη συγγραφή σεναρίων ταινιών και σειρών.


Διαβάστε επίσης

ChatGPT: Ιός χτύπησε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης - Διέρρευσαν προσωπικά στοιχεία των χρηστών

ChatGPT: Η νέα έκδοση άλλαζει όσα ξέραμε για την τεχνητή νοημοσύνη

Ποιος είναι ο δημιουργός της εφαρμογής CHATGPT

ChatGPT: Η πιο «ανθρώπινη» μηχανή κρύβει παγίδες - Expert της Microsoft εξηγεί τι να προσέχουμε