ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος είναι ο δημιουργός της εφαρμογής CHATGPT

Ποιος είναι ο δημιουργός της εφαρμογής CHATGPT
Pixabay

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο τρόπος επικοινωνίας και εργασίας του μέλλοντος.

Με τον όρο AI (Artificial Intelligence – τεχνητή νοημοσύνη) εννοούμε τη δυνατότητα ενός υπολογιστικού συστήματος να μιμείται τις ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες, δηλαδή να μαθαίνει και να επιλύει προβλήματα – κάτι το οποίο μπορεί να προκαλεί θαυμασμό, δέος, μεγάλη ανησυχία και φόβο, αλλά καλό θα ήταν να μη δημιουργήσει εφησυχασμό.

Και μία από τις εταιρείες που έχει τρελάνει τον κόσμο το τελευταίο διάστημα είναι η Openal, η οποία κυκλοφόρησε μια εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2022, το CHATGPT (Generative Pretrained Transformer – παραγωγικός προεκπαιδευμένος μετασχηματιστής). Η συγκεκριμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει τον διάλογο, δίνει απαντήσεις και γράφει κείμενα σχετικά γρήγορα, ενώ έχει δοκιμαστεί στο να συντάσσει ακόμα και... ποιήματα. Επικεφαλής της Openal είναι ο 37χρονος Σαμ Αλτμαν.

Η εταιρεία του προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με τη Microsoft, που επενδύει εκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ από τους τελευταίους ανταγωνιστές που προσέρχονται στον στίβο είναι το Youtube – είχε προηγηθεί η Google.

Οταν πριν από δύο εβδομάδες δημοσιοποίησε τη συνεργασία με τη Microsoft, ίσως να ήταν και η πιο σημαντική είδηση που ανακοίνωνε στην καριέρα του: «Η Openai και η Microsoft συνεργάζονται περισσότερο από τρία χρόνια.

Mε τον εταίρο μας δημιουργήσαμε μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι ασφαλής και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία», είχε πει. Η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft πρόκειται να υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, η οποία αποτελεί επίσης τη βάση του chatbot CHATGPT. Ποιος είναι όμως ο Σαμ Αλτμαν; Κατάγεται από το Σεντ Λούις του Μιζούρι. Αρχισε να προγραμματίζει και να αποσυναρμολογεί υπολογιστές σε ηλικία μόλις 8 ετών.

Στα 16 του παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που δεν ήταν εύκολο και γι’ αυτό συχνά κατέφευγε σε εικονικά δωμάτια συνομιλιών. Σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά τα παράτησε.

Το 2014 ο Σαμ Αλτμαν έγινε πρόεδρος της Y-combinator, μιας σχεδόν θρυλικής εταιρείας στη Σίλικον Βάλεϊ. Το 2015 ίδρυσε μαζί με τον Ελον Μασκ την Openαι, μια επιχείρηση που λέει πως θέλει να ερευνήσει και να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη ως μη κερδοσκοπική εταιρεία. Επίσης δηλώνει πως θέλει να προστατέψει το κοινό από κινδύνους που μπορεί να προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον και να διασφαλίσει την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε αυτήν.