ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τέλος εποχής για την ισπανική έκδοση του Google News

Τέλος εποχής για την ισπανική έκδοση του Google News

Το κλείσιμο της υπηρεσίας Google News στην Ισπανία, ανακοίνωσε η γνωστή αμερικανή εταιρεία λογισμικού, καθώς βάσει της νομοθεσίας στη συγκεκριμένη χώρα, οι διαδικτυακοί τόποι οφείλουν να πληρώνουν για τη χρήση ειδήσεων από οποιαδήποτε πηγή και Μέσο, ανεξάρτητα από το εάν αξιοποιούν μέρος ή ολόκληρη την είδηση και από το αν αναφέρουν ή όχι την πηγή.

Η απόφαση της Google δεν επηρεάζει μόνο τους αναγνώστες εντός ισπανικού κράτους αλλά και όλους εκείνους που διαβάζουν ειδήσεις από το Google News στην ισπανική γλώσσα, είτε κατοικούν στη Λατινική Αμερική είτε οπουδήποτε αλλού στην υφήλιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Google τονίζει ότι ο νέος νόμος στην Ισπανία καθιστά την υπηρεσία Google News μη βιώσιμη δεδομένου ότι δεν προβάλλονται σε αυτήν διαφημίσεις και ως εκ τούτου δεν προκύπτουν έσοδα για την εταιρεία ώστε να πληρώνει για τη δημοσίευση ειδήσεων.

Όπως γνωστοποίησε η Google, η υπηρεσία ειδήσεων στην ισπανική γλώσσα θα τερματιστεί στις 16 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος περί δικαιωμάτων στην Ισπανία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015.

«Ο νέος νόμος απαιτεί από τους εκδότες να χρεώνουν την υπηρεσία Google News κάθε φορά που εμφανίζεται σε αυτήν ακόμη και ένα μικρό κομμάτι από το περιεχόμενό τους. Επίσης, δεν τους αφήνει περιθώριο να μην χρεώσουν τη Google News», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της Google.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία επιβεβαίωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ότι σκοπεύει να μετακινήσει εκτός Ρωσίας τους τεχνικούς που υποστηρίζουν το γραφείο της στη χώρα.

Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι παραμένει «πιστή στο ρωσικό κοινό» της υπογραμμίζοντας ότι και στο παρελθόν έχει αποφασίσει να μετακομίσει το τεχνικό τμήμα εκτός μιας χώρας στην οποία λειτουργεί ως εταιρεία. Η Google δεν θέλησε να γνωστοποιήσει τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρει πλέον εκτός Ρωσίας.

Τον Ιούλιο του 2014, το ρωσικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι διαδικτυακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αρχεία με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους εντός Ρωσίας και να μην μπορούν να τα μεταφέρουν εκτός χώρας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στόχος του νόμου είναι να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ωστόσο δεν έλειψαν οι έντονες κριτικές που τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτό το ρωσικό κράτος απειλεί με κλείσιμο όσες εταιρείες δεν συμμορφωθούν και δεν παραδίδουν ευαίσθητες πληροφορίες στην κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις