Παλμύρα, Συρία
Παλμύρα, Συρία
Πηγή: Photo by Eric LAFFORGUE/Gamma-Rapho via Getty Images
TRAVEL

Ταξιδεύουμε στις ιστορικές πόλεις της Μέσης Ανατολής

Ταξιδεύουμε σε Ιερουσαλήμ, Σιδώνα, Φαγιούμ και Δαμασκό.

Όσοι έχουμε την τύχη να ζούμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, νιώθουμε συχνά δέος περπατώντας πλάι σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, που αποκαλύπτουν πως πριν χιλιάδες αιώνες, κάποιοι άλλοι άνθρωποι απολαμβάναν στο ίδιο ακριβώς σημείο την καθημερινότητά τους.

Από τον Παρθενώνα στο Σούνιο και από την Κνωσσό στις Μυκήνες, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα πολύτιμοι θησαυροί που αν τους ακολουθήσουμε, μας παρασύρουν σε ένα μακρινό, νοητό «ταξίδι» στον χρόνο, τότε που η ανθρωπότητα έκανε ακόμη τα πρώτα της βήματα πάνω στη Γη.

Μέσα από αυτά τα σημεία, σε περιοχές που έχουν σπουδαία ιστορική σημασία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά για τους προγόνους και τον τόπο μας, τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζούσαν πριν χιλιάδες χρόνια, στη γειτονιά που κατοικούμε εμείς σήμερα. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις παλαιότερες πόλεις τους κόσμου, αυτές που η δημιουργία τους χρονολογείται πολύ πίσω στα αρχαία χρόνια, ενώ αποτελούν δείγματα ξεχασμένων, μακρινών πολιτισμών, οι οποίοι μας αφηγούνται κομμάτια από τη μεγάλη ιστορία την ανθρωπότητας.

Δαμασκός, Συρία

Δαμασκός, Συρία
Δαμασκός, ΣυρίαPhoto by DEA / C. SAPPA/De Agostini via Getty Images


Μία από τις παλαιότερες πόλεις της Μέσης Ανατολής είναι η Δαμασκός που ιδρύθηκε το 3.000 π.Χ.. Μάλιστα, μέσω ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά μεταξύ 8.000 και 10.000 π.Χ., ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Σήμερα η Δαμασκός είναι πρωτεύουσα της Συρίας, ενώ η περιοχή ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ομορφιά της, για τον τρόπο που «παντρεύει» τους διαφορετικούς πολιτισμούς που έχει φιλοξενήσει, συμπεριλαμβανομένων του ρωμαϊκού και του ελληνιστικού. Ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, δηλαδή το Μεγάλο Τζαμί των Ομεϋαδών που ξεκίνησε να κατασκευάζεται περίπου το 715 μ.Χ., πάνω πάνω σε έναν αραμαϊκό ναό που προϋπήρχε και ήταν αφιερωμένος στο σημιτικό θεό Χαντάντ.

Παρότι η Συρία μαστίζεται από ταραχές και συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια, η ιστορία της πάντα θα την τοποθετεί στη λίστα με τους δημοφιλέστερους προορισμούς ανά τον κόσμο.

Σιδώνα, Λίβανος

Σιδώνα, Λίβανος
Σιδώνα, ΛίβανοςNabih El Boustani-Unsplash


Η Σιδώνα βρίσκεται στον Λίβανο και αρκεί να σκεφτούμε πως η ίδρυσή της χρονολογείται κάπου στο 4.000 π.Χ, ενώ οι πρώτοι κάτοικοι εμφανίστηκαν το 6.000 π.Χ, για να καταλάβουμε πως πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό, βέβαια, οφείλεται αρκετά στο γεγονός πως έχει συνδεθεί ως πόλη με τις διαδρομές μερικών πολύ σημαντικών ιστορικών προσώπων, όπως ήταν ο Χριστός, ο Άγιος Πέτρος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Πιο αναλυτικά, βρίσκεται νότια της Βηρυτού και συγκαταλέγεται στις πόλεις που διαμόρφωσαν τον αρχαίο πολιτισμό των Φοινίκων, ενώ σήμερα, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές του Λιβάνου και διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στη χώρα.

Μάλιστα, παρότι ένα μεγάλο μέρος του ένδοξου παρελθόντος της βρίσκεται θαμμένο κάτω από υπερσύγχρονα κτίσματα, υπάρχουν ακόμη θησαυροί, όπως το παράλιο κάστρο της Σιδώνας, το οποίο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα και μας δίνει μία «γεύση» από το πώς ήταν τα πράγματα τότε.

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ιερουσαλήμ
ΙερουσαλήμRobert Bye-Unsplash


Όπως είναι επόμενο, από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Ιερουσαλήμ, ένας θαυμαστός τόπος λατρείας, στον οποίο γνώρισαν και συνεχίζουν να γνωρίζουν άνθιση, η εβραϊκή, η χριστιανική και η ισλαμική θρησκεία.

Σύμφωνα με ευρήματα και καταγραφές, οι πρώτοι κάτοικοι βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ το 2.800 π.Χ. και ίσως αυτό εξηγεί με κάποιον τρόπο για ποιο λόγο αυτή η βιβλική περιοχή έχει περάσει από… χίλια κύματα και ιστορικές «τρικυμίες» μέσα σε βάθος χρόνου. Παρόλα αυτά, η σπουδαιότητα και τα μνημεία της θα συνεχίζουν πάντα να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, καθώς μέρη όπως το Όρος των Ελαιών, το Τείχος των Δακρύων και ο Πανάγιος Τάφος προσφέρουν μία ασύγκριτη, ανεκτίμητη θρησκευτική εμπειρία, την οποία δεν μπορούν να βιώσουν σε κάποιο άλλο μέρος σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Φαγιούμ, Αίγυπτος

Φαγιούμ, Αίγυπτος
Φαγιούμ, ΑίγυπτοςPhoto by DEA / A. DAGLI ORTI/De Agostini via Getty Images


Η πιο παλιά περιοχή της Αιγύπτου είναι και η πιο παλιά σε όλη την Αφρική, ενώ η ίδρυσή της χρονολογείται γύρω στο 4.000 π.Χ. Ο λόγος, φυσικά, για την πόλη Φαγιούμ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Κάιρο και δυτικά του Νείλου, ενώ αποτελεί κομμάτι της μεγάλης, αρχαίας πολιτείας Κροκοδειλόπολις, που ήταν ένα από τα κορυφαία θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Αιγύπτου, αφιερωμένο στον θεό Σομπέκ. Σύμφωνα με τον μύθο, η συγκεκριμένη περιοχή πήρε το όνομά της από έναν ιερό κροκόδειλο, τον Petsuchos, ο οποίος ζούσε στη δική του λίμνη ανάμεσα στους ναούς. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι εναπομείναντες τύμβοι που σηματοδοτούν την τοποθεσία της… πόλης των κροκόδειλων, ενώ η πόλη έχει μία μεγάλη αγορά, η οποία περιλαμβάνει υπαίθρια παζάρια και λουτρά.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς που αξίζει να συμπεριλάβουμε στη λίστα με τα μελλοντικά ταξίδια μας. Ίσως μία επίσκεψη σε κάποιο μέρος που μας συστήνει πολιτισμούς που δεν υπάρχουν πλέον στον χάρτη, μας βοηθήσει να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα πως είμαστε μόνο ένα μικρό κομμάτι μίας τεράστιας αλυσίδας.



Διαβάστε επίσης

Ο Κυριάκος Αγιάνογλου παίρνει τα βουνά και μας ξεναγεί στις άγριες ομορφιές της ορεινής Ελλάδας

Ξάνθη: Ένα ταξίδι στην ιστορία, τη φύση και τη μοναδική κουζίνα της

Οι ιδανικότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για όσους απολαμβάνουν φυσιολατρικές περιηγήσεις

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ