To άγαλμα του Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια
To άγαλμα του Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια
Πηγή: Intime News / Φωτογραφία αρχείου
TRAVEL

25η Μαρτίου στην Πελοπόννησο της Ιστορίας και των Ηρώων του 1821

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, ταξιδεύουμε στην Πελοπόννησο, αναζητάμε τα τέσσερα – από τα δεκάδες, κυριολεκτικά – μέρη που μας θυμίζουν την ιστορία μας και μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα για τα γεγονότα και τους ήρωες.

Η Πελοπόννησος υπήρξε η «κοιτίδα» της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς από εκεί ξεκίνησε η σπίθα που οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους λίγα χρόνια μετά. Η ιστορική μνήμη αναφέρει πως το Λάβαρο της Επανάστασης υψώθηκε στη Μονή της Αγίας Λαύρας, έξω από τα Καλάβρυτα, αλλά ήδη στην περιοχή της Μάνης, είχαν ξεκινήσει συγκρούσεις μεταξύ των επαναστατημένων και των Οθωμανών.

Αγία Λαύρα
Αγία ΛαύραΛευτέρης Παρτσάλης

Σήμερα, σε κάθε βόλτα ή περιήγηση, σε κάθε μας ταξίδι στην Πελοπόννησο, τα αγάλματα των ηγετών της Επανάστασης και τα ηρώα που βρίσκονται σε κάθε πόλη και χωριό θυμίζουν τις ένδοξες εκείνες ημέρες και αποτελούν την καλύτερη αφορμή για να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία των χρόνων εκείνων.

To Ιερόν Λάβαρον της Επανάστασης
To Ιερόν Λάβαρον της ΕπανάστασηςΛευτέρης Παρτσάλης

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, ταξιδεύουμε στην Πελοπόννησο, αναζητάμε τα τέσσερα – από τα δεκάδες, κυριολεκτικά – μέρη που μας θυμίζουν την ιστορία μας και μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα για τα γεγονότα και τους ήρωες.

Καλάβρυτα: Η «σπίθα» της Επανάστασης

Τα Καλάβρυτα είναι μια μικρή, γραφική ορεινή πόλη, που όμως έχει ταυτιστεί με δύο πολύ σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας: Την Επανάσταση του 1821 και την Αντίσταση κατά των ναζιστών του Χίλτερ, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ένα γεγονός που η πόλη «πλήρωσε» πολύ ακριβά με τη Σφαγή των Καλαβρύτων, τον Δεκέμβριο του 1943.

Καλάβρυτα
ΚαλάβρυταEurokinissi

Λίγο έξω από την πόλη όμως, βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου τον Μάρτιο του 1821 υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, ένα γεγονός που σήμανε την έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία.

Σήμερα στο μοναστήρι μπορούμε να δούμε το ιστορικό λάβαρο και να ενημερωθούμε για τα γεγονότα εκείνων των ημερών που ταυτίστηκαν με τη δίψα για ελευθερία και το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» που ταυτίστηκε με το πνεύμα της Επανάστασης. Τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία για τους ταξιδιώτες, καθώς το μοναστήρι στο Μέγα Σπήλαιο, το Σπήλαιο των Λιμνών, οι διαδρομές του οδοντωτού σιδηρόδρομου, το Πλανητέρο με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, αλλά και η ίδια η πόλη των Καλαβρύτων, αποτελούν προορισμούς εκπληκτικής ομορφιάς.

Ναύπλιο: Η ιστορική πρωτεύουσα όπου γράφτηκαν οι πρώτες σελίδες του νέου κράτους

Πέραν από ένας εκ των δημοφιλέστερων προορισμών της χώρας μας, το Ναύπλιο έχει γράψει τη δική του ιστορία στις σελίδες της Επανάστασης του 1821. Αποτέλεσε την πρώτη επίσημη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενώ στο Παλαμήδι, το μεγαλοπρεπές κάστρο του, φυλακίστηκε ίσως η σημαντικότερη μορφή της Επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, εξαιτίας της διαμάχης του με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ναύπλιο
Ναύπλιο

Οι εκκλησίες της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου και τα αγάλματα στους δρόμους και τις πλατείες μας θυμίζουν ήρωες και επαναστάτες, ενώ στον τοίχο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα μπορούμε να δούμε το σημάδι της σφαίρας που σκότωσε τον Ιωάννη Καποδίστρια, το 1831.

Τα αξιοθέατα του Ναυπλίου είναι φυσικά, δεκάδες: Η πλατεία Συντάγματος με το Βουλευτικό, που φιλοξένησε την πρώτη κυβέρνηση του Καποδίστρια, ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο ναός της Γέννησης της Παναγίας που χρονολογείται στον 15ο αιώνα και οι υπόλοιπες παλιές εκκλησίες της πόλης, τα μουσεία της και φυσικά το Μπούρτζι και το Παλαμήδι, όπου ακόμα και σήμερα μπορούμε να μπούμε στη φυλακή του Κολοκοτρώνη και να ζήσουμε έστω στιγμιαία την ίδια εμπειρία με εκείνον.

Μάνη: Οι πύργοι που έδωσαν ώθηση στους επαναστατημένους

Μάνη
Μάνη

Είτε όντως αποτέλεσε την πηγή της Επανάστασης, είτε όχι, η Μάνη είναι ένας τόπος που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην τελική, θετική έκβαση του πολέμου. Αποτελεί άλλωστε την πατρίδα δεκάδων πολεμιστών, με πιο αναγνωρίσιμη μορφή εκείνη του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στις 17 Μαρτίου του 1821, στη Μάνη υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης, σηματοδοτώντας κορυφαία στιγμή στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία.

Σήμερα η Μάνη, τόσο η Δυτική όσο και η Ανατολική, αποτελούν δημοφιλέστατο προορισμό διακοπών: Η Καρδαμύλη, οι Κιτρίες, ο Γερολιμένας και τα αμέτρητα χωριά με τα πέτρινα πυργόσπιτά τους, δημιουργούν ένα πολύ γραφικό τοπίο για να περάσουμε ξένοιαστες ημέρες, κάθε εποχή του χρόνου.

Πύλος: Η ναυμαχία που σφράγισε την ελληνική νίκη

Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την τελική έκβαση του Αγώνα των Ελλήνων, τον Οκτώβριο του 1827, ο «λόγος» πέρασε στο ναυτικό.

Τότε, στον κόλπο της Πύλου, στη δυτική Πελοπόννησο, αναμετρήθηκε ο στόλος Άγγλων, Γάλλων και – τελικά – Ρώσων έναντι του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Η νίκη των τριών Μεγάλων Δυνάμεων σήμανε και την αρχή των διαδικασιών για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, ενώ αναπτέρωσε το ηθικό των επαναστατημένων, που είδαν εμπράκτως πως η Δύση στηρίζει τον Αγώνα.

Η ναυμαχία έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος και είχε ως αποτέλεσμα την καταβύθιση του οθωμανικού μεσογειακού στόλου.

Ναυαρίνο είναι το ενετικό όνομα της Πύλου, ενώ σήμερα στην πόλη βλέπουμε τον μνημειακό πλάτανο της Ελευθερίας, που βρίσκεται στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και δεκάδες άλλα σημεία που μας θυμίζουν την ιστορική εκείνη εποχή της Επανάστασης. Η ευρύτερη περιοχή εξάλλου είναι γεμάτη αξιοθέατα, που περιλαμβάνουν το Ανάκτορο του Νέστορα, το Νεόκαστρο και το Παλαιόκαστρο, αλλά και τη Βοϊδοκοιλιά ή τη νήσο Σφακτηρία.

Διαβάστε επίσης

Tα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για «εναλλακτικές διακοπές»

Απόδραση στη φύση: 5 προορισμοί για να απολαύσουμε το ανοιξιάτικο τοπίο

Tripadvisor: Δύο ελληνικές παραλίες στις 25 καλύτερες του κόσμου


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ