Σκανδαλώδης τουρκική πρόκληση: Ζητούν άδεια για έρευνα κοιτασμάτων στο Αιγαίο

Έρευνες στο Αιγαίο: Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου ζήτησε σχετική άδεια από το υπουργείο Ενέργειας

Σκανδαλώδης τουρκική πρόκληση: Ζητούν άδεια για έρευνα κοιτασμάτων στο Αιγαίο
Φωτ.: Unsplash- Αρχείο
1'

Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι τουρκικές προκλήσεις με τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ το γεγονός ότι η Turkish Petroleum Joint Stock Partnership υπέβαλε αίτηση για αναζήτηση πετρελαίου σε 9 κοιτάσματα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου ζήτησε σχετική άδεια από το υπουργείο Ενέργειας, την στιγμή που προσκείμενα στην κυβέρνηση Ερντογάν μέσα συνδέουν το θέμα με τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλείων και Πετρελαιοειδών του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων για το θέμα. Αντίστοιχα, η TPAO ζήτησε άδειες εξερεύνησης πετρελαίου για 9 κοιτάσματα των οποίων οι συντεταγμένες προσδιορίζονται εντός των Χωρικών Υδάτων του Αιγαίου Πελάγους.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εξέλιξη έρχεται μετά την τουρκική αμφισβήτηση της μέσης γραμμής του Έβρου. Μάλιστα η Τουρκία εξέδωσε και Navtex καταγγέλλοντας ελληνικές έρευνες.

Οι επιστημονικές έρευνες με το επιστημονικό σκάφος «R/V Alkyon» που ανακοινώθηκαν από την Αθήνα, στις εκβολές του Έβρου, ενόχλησαν την Άγκυρα, που βρήκαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν εκ νέου τα χωρικά μας ύδατα και σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου.

«Είναι πλησίον και εντός των πλευρικού θαλασσίου ορίου Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί», αναφέρεται στη σχετική Navtex του σταθμού της Σμύρνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή.

Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι θέτουν τέτοιο ζήτημα, ενώ χαρακτηρίζουν την αντίστοιχη ελληνική Navtex 091/24 ως «αναξιόπιστη», αν και έχουν εκδοθεί κι άλλες πανομοιότυπες στο παρελθόν, χωρίς να έχει εκδηλωθεί κάποια αντίδραση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή