ΕΛΛΑΔΑ

Πάρκο Τρίτση: Ένας εγκαταλελειμμένος πνεύμονας πρασίνου

Πάρκο Τρίτση: Ένας εγκαταλελειμμένος πνεύμονας πρασίνου

Ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου, που μένει ανεκμετάλλευτος - Το πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» παρουσιάζει σήμερα εικόνα εγκατάλειψης

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που πήγε στραβά, αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος του πάρκου.

Μια αχανής έκταση 1.150 τ.μ., που καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες πολίτες της Αθήνας, «βουλιάζει» στην εγκατάλειψη και την απαξίωση.

Λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης έχει αφεθεί στο έλεος... μερικών εθελοντών και λιγοστών εργαζομένων.

Σήμα κατατεθέν του πάρκου οι ερημωμένες εγκαταστάσεις και τα σκουπίδια στις λίμνες, τι πήγε στραβά;

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο πάρκο Τρίτση για να καταγράψει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα αυτός ο σπάνιος θησαυρός βλάστησης στα δυτικά της Αθήνας.

Μελαγχολικός παράδεισος

Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του πάρκου, το οποίο εκτείνεται μεταξύ των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, περιλαμβάνει 6 τεχνητές λίμνες, ενώ υπάρχουν πολλά φυλλοβόλα, κωνοφόρα δένδρα και θάμνοι.

Χωρίς δεύτερη ματιά, τα σημάδια εγκατάλειψης είναι έκδηλα από την είσοδο του πάρκου, της οποίας η σιδεροκατασκευή έχει φθαρεί σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια αποκαρδιωτική εικόνα.

«Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη έκταση του Πάρκου, τόσο με τη μορφή των έξι τεχνητών λιμνών του, όσο και του ομοίως τεχνητού καναλιού, που εξασφαλίζει τη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωση του, το καθιστούν έναν πραγματικά σπάνιο θησαυρό φυσικού κάλλους», αναφέρει το site του πάρκου, αλλά το φυσικό κάλλος μετατράπηκε σε σκουπίδια που επιπλέουν μέσα στις μεγάλες τεχνητές λίμνες.

Σήμερα, τα νερά της λίμνης, γεμάτα με κάθε λογής σκουπίδια, μένουν στάσιμα, θολά, μολυσμένα. Οι πάπιες που έχουν απομείνει προσπαθούν να βρουν τροφή στα βρώμικα νερά, καθώς τα ψάρια που ζούσαν εκεί έχουν λιγοστέψει.

Μεγάλο πρόβλημα και τα κτίρια του πάρκου, που είναι πια εντελώς εγκαταλελειμμένα και οι υποδομές κακοσυντηρημένες και κατεστραμμένες. Αρκετές κατασκευές αποτελούν παγίδες για τα μικρά παιδιά, που επισκέπτονται με τους γονείς τους, το πάρκο, καθώς για πολλές οικογένειες αποτελεί μοναδική διέξοδο για περίπατο.

Οι δε κακοτεχνίες του δρόμου, που έχει υποστεί καθίζηση σε πολλά σημεία δυσκολεύουν αρκετά τους ποδηλάτες του πάρκου.

Καρφιά εξέχουν στις μεταλλικές κατασκευές, παγίδα για μικρά παιδιά

DSC 5645

Φυλλάδια για τις δράσεις που φιλοξενούνται κατά καιρούς στο πάρκο, πεταμένα κάτω

DSC 5647


Τα καλάμια αποτελούν μόνιμο πρόβλημα για το πάρκο, καθώς μεγαλώνουν με γοργούς ρυθμούς και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό να τα περιποιηθεί.

DSC 5617


Ωστόσο, παρά την εγκατάλειψη, το πάρκο ακόμα και σε αυτή την κατάσταση συνεχίζει να φιλοξενεί δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αφού πίσω από την αποκαρδιωτική εικόνα του, κρύβεται ένα πραγματικό στολίδι.

Ιστορικό

Η έκταση του πάρκου ήταν βασιλική περιουσία από το 1848 μέχρι το 1863, την εποχή που κατασκευάστηκε στον χώρο ο γοτθικού ρυθμού «Πύργος Βασιλίσσης».

Τα έργα διαμόρφωσής του σε πρότυπο οικολογικό πάρκο ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90, με χρηματοδότηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Διαμορφώθηκε μια σειρά τεχνητών λιμνών, που αποτελούν ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα, και ένα υπαίθριο θέατρο. Αποκαταστάθηκε το κατεστραμμένο πράσινο και δημιουργήθηκαν υποδομές για την ύδρευση, τον φωτισμό και την ασφάλεια του χώρου. Η διοίκηση του πάρκου ανατέθηκε σε φορέα διαχείρισης εποπτευόμενο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.