Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλησιάζει η «μητέρα των μαχών» στη Χερσώνα

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σουνάκ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην Ουκρανία
Έρχεται η μεγάλη μάχη της Χερσώνας λέει το Κίεβο
Α.Ρ
4'

Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη στη στρατηγική νότια περιοχή της Χερσώνας, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, καθώς το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τη μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχό του από την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν απωθηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και κινδυνεύουν να παγιδευτούν στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου η πρωτεύουσα της επαρχίας Χερσώνα βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία πριν από οκτώ μήνες.

Οι φιλορωσικές αρχές απομακρύνουν τους κατοίκους στην ανατολική όχθη, αλλά ο Oλέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσι, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη. «Με τη Χερσώνα όλα θα ξεκαθαρίσουν. Οι Ρώσοι αναδιοργανώνονται, ενισχύοντας τις δυνάμεις τους εκεί. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν ετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντίθετα, οι βαρύτερες μάχες θα διεξαχθούν για τη Χερσώνα»

Από τις τέσσερις επαρχίες που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι προσάρτησε τον Σεπτέμβριο, η Χερσώνα είναι αναμφισβήτητα εκείνη που έχει την πιο στρατηγική σημασία. Ελέγχει τόσο τη μοναδική χερσαία οδό προς τη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014 όσο και τις εκβολές του Δνείπερου, του τεράστιου ποταμού που διχοτομεί την Ουκρανία.

Ο Γιούρι Σομπολέφσκι, μέλος του εκδιωχθέντος φιλο-ουκρανικού περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, είπε ότι οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία ασκούν αυξανόμενη πίεση στους κατοίκους της Χερσώνας να φύγουν. «Οι διαδικασίες αναζήτησης και ελέγχου εντείνονται όπως και οι έρευνες σε αυτοκίνητα και σπίτια», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνομιλιών την Τρίτη να συνεργαστούν για να στηρίξουν την Ουκρανία και να αντισταθούν στην Κίνα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Μίλησαν για πρώτη φορά λίγες ώρες αφότου ο Σούνακ έγινε ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας φέτος, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Μπάιντεν και Σουνάκ επιβεβαίωσαν την «ειδική σχέση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας και είπαν ότι θα συνεργαστούν για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια περίληψη της συνομιλίας. «Οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας για να στηρίξουν την Ουκρανία και να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει για την επιθετικότητά της», ανέφεραν.

Νέες επιθέσεις

Η περιφέρεια του Ντόνετσκ χτυπήθηκε σκληρά χθες (25/10), με τουλάχιστον 15 ρωσικά πλήγματα που σκότωσαν επτά πολίτες και τραυμάτισαν ακόμη τρεις. Η εθνική αστυνομία της Ουκρανίας είπε ότι τα χτυπήματα κατέστρεψαν επίσης 19 κτήρια κατοικιών και μία γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος.

Πιο νότια, μια έκρηξη αυτοκινήτου κοντά στα γραφεία του ρωσικού καναλιού ZaTV στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Μελιτόπολη τραυμάτισε τουλάχιστον πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων της εταιρείας, δήλωσαν οι αρχές. Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούσαν να εξετάζουν την έκρηξη, ο διορισμένος απο τη Ρωσία αξιωματούχος Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, φέρεται να είπε στα ρωσικά κρατικά μέσα ότι η έκρηξη προήλθε από «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό».

Η Ρωσία προώθησε τους ισχυρισμούς της ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» στο έδαφός της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από δυτικούς και ουκρανούς αξιωματούχους ως παραπληροφόρηση και ως πρόσχημα για την ένταση του πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι επιθεωρητές από την πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ θα επιθεωρήσουν σύντομα δύο ουκρανικές τοποθεσίες κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, προσθέτοντας ότι φοβάται ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας για «βρώμικη βόμβα» προετοιμάζονται για μια επιχείρηση «ψευδής σημαίας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τις χώρες και τις εταιρείες της ΕΕ να δωρίσουν περισσότερα χρήματα και εξοπλισμό για να υποστηρίξουν τον ενεργειακό τομέα στην Ουκρανία, πάνω από το ένα τρίτο του οποίου έχει καταστραφεί από επιδρομές ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.