ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για την έξαρση χολέρας στην Αϊτη - 283 νεκροί

ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για την έξαρση χολέρας στην Αϊτη - 283 νεκροί
AP

ΟΗΕ: Στα μέσα Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθεί ποσό 145,6 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει υποσχέσεις για «μόλις το 16%» του ποσού αυτού, δηλαδή για 23,5 εκατομμύρια δολάρια, υπογράμμισε η συντονίστρια.

Τουλάχιστον 283 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημία χολέρας που συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Αϊτή με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για την έξαρση του ιού και να τονίζει το τρομακτικό εύρος των ανθρωπιστικών αναγκών στην πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής.

«Η επιδημία χολέρας συνεχίζει να αποτελεί ανησυχία για τη χώρα και για εμάς. Ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, με 283 νεκρούς και σχεδόν 12.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία», μετά την επανεμφάνιση της ασθένειας, στις αρχές του Οκτωβρίου, τόνισε η Ουλρίκα Ρίτσαρντσον, συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη χώρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο απολογισμός των θυμάτων βρισκόταν στους 161 νεκρούς και είχαν γίνει 7.500 εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Άλλη «ανησυχητική τάση»: «αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της χολέρας, αλλά επίσης εξάπλωσή της στις περιφέρειες, με 8 στις 10 να έχουν καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα», ανέφερε η κυρία Ρίτσαρντσον.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθεί ποσό 145,6 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει υποσχέσεις για «μόλις το 16%» του ποσού αυτού, δηλαδή για 23,5 εκατομμύρια δολάρια, υπογράμμισε η συντονίστρια.

Όμως σε μια χώρα όπου η βία των συμμοριών αποτελεί μάστιγα, οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι πολύ ευρύτερες από απλά την αντιμετώπιση της νέας επιδημίας χολέρας, έπειτα από εκείνη που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους από το 2010 ως το 2019.

Ο ένας στους δύο Αϊτινούς δεν είναι σε θέση να φάει όταν πεινάει. Ο ΟΗΕ προετοίμασε για το 2023 σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας που εκτιμάται πως θα έχει κόστος 719 εκατ. δολαρίων, με άλλα λόγια θα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό για το 2022. «Πρόκειται για ανησυχητική κατάσταση», επέμεινε η κυρία Ρίτσαρντσον, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την «καλπάζουσα ανασφάλεια».

Οι συμμορίες, που ελέγχουν «σχεδόν το 60% της πρωτεύουσας», χρησιμοποιούν «με τρομακτική ένταση», τη σεξουαλική βία «ως όπλο για να κρατούν τον πληθυσμό υπό τον έλεγχό τους», κατήγγειλε.