ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ:Εισβολή ακτιβιστών σε φάρμα για διάσωση ζώων και πως το πέτυχαν

Ισραήλ:Εισβολή ακτιβιστών σε φάρμα για διάσωση ζώων και πως το πέτυχαν

Έφοδο σε μεγάλο εκκολαπτήριο με κοτόπουλα πραγματοποίησαν περίπου 100 ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων από όλο τον κόσμο κι από την Ελλάδα, σε περιοχή κοντά στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Επρόκειτο δε για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις κατά την οποία οι φιλόζωοι, παρά την παράνομη πράξη τους, δικαιώθηκαν...

Οι ακτιβιστές εισέβαλλαν στη μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα με σκοπό να διασώσουν συμβολικά κοτόπουλα, συγκεκριμένα αυτά που προορίζονταν να αλεστούν ζωντανά. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας, παρά την αρχική του έκπληξη, συνεργάστηκε με τους φιλόζωους, ενώ η αστυνομία που έφτασε στο σημείο λίγα λεπτά αργότερα, δεν προέβη σε καμία σύλληψη, ως είθισται σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη δράση:

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον ακτιβιστή Δημήτρη Ρογγίτη, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή τη δράση και μας μετέφερε τις εντυπώσεις του.

Όπως μας περιγράφει, «όταν φθάσαμε στο εκκολαπτήριο πηδήξαμε τους φράχτες της εισόδου και προχωρήσαμε σε απευθείας διάσωση μέσα στη μονάδα, δηλαδή κάναμε το λεγόμενο "open rescue". Εγώ ο ίδιος μπόρεσα και πήρα στις χούφτες μου 3 άρρωστα κοτοπουλάκια που προορίζονταν να αλεστούν ζωντανά, κατευθείαν απο την κινούμενη λωρίδα της μονάδας.

Εκεί βρισκόταν ο ιδιοκτήτης του εκκολαπτηρίου. Είχε σοκαριστεί οταν μπήκαμε, δεν ήξερε τι να κάνει, ενώ εμένα με άρπαξε απο την μπλουζα για να μην προχωρήσω αλλά κατάφερα και διέφυγα και προχώρησα στη διάσωση.

Έπρεπε να περάσουμε κάτω από κατι αλυσίδες και 5-6 από εμάς προχωρήσαμε στην πρώτη διάσωση. Βγήκαμε έξω απο τη φάρμα με τα κοτοπουλάκια στα χέρια μας να τα κρατάμε ζεστά γιατι είναι πολύ ευαίσθητα και κάποια ήταν άρρωστα. Επιλέξαμε σκόπιμα τα άρρωστα γιατί ξέραμε πως θα τα αλέθανε και τα οδηγήσαμε σε αυτοκίνητο ακτιβιστή που θα τα πήγαινε σε ασφαλές μέρος.

Στη συνέχεια, οι ακτιβιστες μπήκαμε ξανα μεσα στη φάρμα αλλά αυτή τη φορά ο ιδιοκτήτης ηταν πρόθυμος να μας ακούσει. Μάλιστα, μας έδωσε ενα καφάσι απο τα κοτοπουλάκια που προορίζονταν να αλεθούν».

Ο Δημήτρης Ρογγίτης αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις πέτυχαν, ζώα διασώθηκαν ενώ και η αστυνομία δεν τους ενόχλησε:

«Η αστυνομία ήρθε μέσα σε 20 λεπτα αλλά αφού είχαμε καλή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και πραγματοποίησε αυτό που ζητάγαμε, τότε βγήκαμε μόνοι μας από τη μονάδα. Η αστυνομία αποχώρησε».

Τον ρωτάμε για ποιον λόγο το κάνει αυτό και τι επιδιώκει να επιτύχει, μαζί με τους υπόλοιπους ακτιβιστές, επισημαίνοντας ότι αυτή η εισβολή είναι παράνομη.

«Δεν θελουμε να κρυβόμαστε. Δεν είμαστε εγκληματίες. Κάνουμε αυτό που ειναι σωστό ηθικά. Τα μη ανθρώπινα ζώα ειναι επισης όντα που αξίζουν το δικαίωμα στη ζωή», απαντά.

«Ο σκοπός μας είναι να δείξουμε στον κόσμο την αλήθεια. Πως οι επιλογές τους έχουν θύματα. Ό,τι τα ζώα και οι εγκρίσεις αυτών που τρώνε, κρύβουν απο πίσω ανείπωτη φρίκη, καλά κρυμμένη στις φάρμες και τα σφαγεία. Και επίσης πως μέσα από αυτές τις μη βίαιες άμεσες δράσεις, έχουμε σκοπό να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη διάσωση. Να μπορούμε να διασώζουμε ζώα από τις κτηνοτροφικές μονάδες που το έχουν ανάγκη. Πώς γίνεται να είναι έγκλημα να διασώζεις φυλακισμένα και βασανισμένα ζώα και να μην είναι έγκλημα ο εγκλεισμός και ο βασανισμός αυτών; Να 'ναι νόμιμη η δολοφονία τους και παράνομη η διάσωση τους», αναρωτιέται.

Όσο για το αν θα το ξανακάνουν; «Ναι, θα ξαναγίνουν σίγουρα τέτοιες μη βίαιες άμεσες δράσεις, αφού αρνούμαστε να υπακούσουμε σε άδικους νόμους. Όσο τα ζώα υποφέρουν, θα γίνονται αυτές και πολλές ακόμη άλλες. Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε στον κόσμο τις συνέπειες των επιλογών τους και να πιέζουμε για κοινωνική αλλαγή. Πως με το να επιλέγουν μια μη βιγκαν διατροφή, συμμετέχουν σε αυτή τη σιωπηλή βία»...

Η έκθεση HIDDEN και η βραβευμένη φωτορεπόρτερ που αποκαλύπτει τη φρίκη

To Newsbomb.gr είχα λάβει πρόσφατα συνέντευξη από πολυβραβευμένη Καναδή φωτορεπόρτερ Jo Anne McArthur, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια γύρισε περισσότερες από 60 χώρες με σκοπό να αφυπνίσει τον κόσμο, ώστε να μπουν τα θεμέλια για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στα ζώα και τη φύση – τουτέστιν, να παύσει αυτή η αχρείαστη βαρβαρότητα, την οποία καταδεικνύει με τον φακό της.

Η φωτορεπόρτερ είχε αναφερθεί αναλυτικά στο ζήτημα των κτηνοτροφικών μονάδων που ακολουθούν βίαιες πρακτικές, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πολλοί που θα δουν αυτές τις φριχτές εικόνες θα νιώσουν προσωπικά προσβεβλημένοι – καθώς συντελούν σε αυτό που γίνεται. Και ο κόσμος γενικά αποφεύγει καταστάσεις που θα τον κάνουν να νιώσει ότι φταίει προσωπικά».

Σχετικά με το όραμά της, σημείωσε: «Η μακροπρόθεσμη ελπίδα είναι η παγκόσμια, ολική απελευθέρωση των ζώων. Εννοώ μια παγκόσμια κατανόηση ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα, περίπλοκα, ενδιαφέροντα όντα, που αξίζουν τον σεβασμό. Όταν υπάρξει αυτή η κατανόηση, τότε θεωρώ ότι δεν θα φερόμαστε στα ζώα όπως το κάνουμε τώρα.