ΚΟΣΜΟΣ

Εξαφάνιση «Cryptoqueen»: Στην Ελλάδα τα τελευταία ίχνη της – Σενάριο δολοφονίας στο Ιόνιο

Εξαφάνιση «Cryptoqueen»: Στην Ελλάδα τα τελευταία ίχνη της – Σενάριο δολοφονίας στο Ιόνιο

Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν τα τελευταία ίχνη της Ruja Ignatova την οποία αναζητά εδώ και πέντε χρόνια το FBI για απάτη ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με ιστοσελίδα από τη Βουλγαρία, πατρίδα της Ruja Ignatova, η υπόθεση της εξαφανισμένης «Cryptoqueen» έχει πάρει νέα τροπή. Η Ignatova είναι στη λίστα με τους δέκα καταζητούμενους φυγάδες του FBI καθώς κατηγορείται ότι εξαπάτησε εκατομμύρια επενδυτές, πείθοντάς τους να της στείλουν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων OneCoin την οποία είχε ιδρύσει.

Οι Αρχές στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η Ignatova ήταν ο «εγκέφαλος» της απάτης τύπου «πυραμίδα». Μάλιστα, η ιστορία της OneCoin χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία. Μάλιστα, το FBI προσφέρει αμοιβή ύψους 100.000 δολαρίων σε όποιον έδινε πληροφορίες που θα βοηθούσαν στη σύλληψη της Ignatova. Η ιστορία της εξαφανισμένης γυναίκας έγινε ακόμα και podcast στο BBC με τίτλο «The Missing Cryptoqueen».

Τα περίεργα, στη ιστορία της Ignatova, ξεκινούν όταν η ίδια κατάλαβε πως την παρακολουθούν οι ΗΠΑ. Τότε επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο αδερφός της συνελήφθη το 2019 στο Λος Άντζελες και ομολόγησε την ενοχή του για απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η Ignatova παραμένει άφαντη μέχρι σήμερα, όμως, ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας CoinDesk υποστηρίζει πως έχει δολοφονηθεί το 2018 από έναν βαρόνο ναρκωτικών.

Επιπλέον, το Bureau for Investigative Reporting and Data (BIRD), οργανισμός που εστιάζει στη διαφθορά στην ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, παρουσιάζει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η Ignatova δολοφονήθηκε το 2018 με εντολή του «Τάκη», ενός επικεφαλής της βουλγαρικής μαφίας – ελληνικής καταγωγής – επάνω σε ένα πλοίο στο Ιόνιο. Οι δράστες φέρονται να τεμάχισαν το πτώμα της και να το έριξαν στη θάλασσα έτσι ώστε να εξαφανιστούν οποιαδήποτε ίχνη.

Αυτό το σενάριο ταιριάζει με τις εικασίες που είχε κάνει παλαιότερα το BBC, ότι η Ignatova και το OneCoin ήταν «βιτρίνα» οργανωμένου εγκλήματος ή είχαν σχέσεις με τη μαφία. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές ο «Τάκης» φέρεται να είχε επιρροή σε υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας στη Βουλγαρία, προσφέροντας έτσι ένα χρήσιμο «κανάλι» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.