ΚΟΣΜΟΣ

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς από την Αθήνα: «Θα κάναμε και συμφωνία με τον διάβολο για να επιστρέψουν»

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς από την Αθήνα: «Θα κάναμε και συμφωνία με τον διάβολο για να επιστρέψουν»

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Φέρτε τους σπίτι, ζούμε σε έναν διαρκή εφιάλτη». Από την Αθήνα, οι συγγενείς ομήρων της Χαμάς που απήχθησαν στο Ισραήλ το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου, στέλνουν μήνυμα αγωνίας. Στόχος τους  να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τον συνεχιζόμενο εφιάλτη τους. 

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Ένας μήνας συμπληρώνεται αύριο (7.11) από τη συντονισμένη επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινούς στόχους και τα αιματηρά αντίποινα που ακολούθησαν στη Γάζα. Συγγενείς ομήρων ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να μοιραστούν το δράμα τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την τρομακτική αγωνία που βιώνουν οι οικογένειες 242 ανθρώπων. Μοναδική τους ελπίδα να επιστρέψουν σώοι όλοι οι απαχθέντες και ευχή τους οι δύο λαοί, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν κάποτε ειρηνικά, όπως λένε με νηφαλιότητα ακόμη και αυτές τις ώρες της ανείπωτης αγωνίας.

Κατά τα διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με στόχο τη διεθνοποίηση του θέματος και την ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, οι συγγενείς των ομήρων υπογράμμισαν ότι θα έκαναν τα πάντα για να γυρίσουν σπίτι οι αγαπημένοι τους. «Θα υπογράφαμε ακόμη και συμφωνία με τον διάβολο» λένε χαρακτηριστικά.

Το λόγο πήρε αρχικά ο 26χρονος Ιλάι Νταβίντ, αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ, ο οποίος απήχθη ενώ βρισκόταν στο φεστιβάλ μουσικής, κοντά στα σύνορα της Γάζας. Ο αδερφός του λέει, υπεύθυνος βάρδιας σε μία καφετέρια, λατρεύει τη μουσική και μαζεύει χρήματα για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. «Είναι κάτι σαν...ψυχολόγος της παρέας για τους φίλους του, είναι απίστευτα υπομονετικός, ακούει τους άλλου και προσφέρει συμβουλές. Ένας εκπληκτικός αδερφός και γιος»

Το προηγούμενο βράδυ από την «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ, η οικογένεια είχε συγκεντρωθεί για ένα οικογενειακό δείπνο και ο Εβιάταρ ήταν τόσο ενθουσιασμένος για το υπαίθριο πάρτι που δεν άγγιξε καν το φαγητό του. Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου ξύπνησαν στις 6μιση το πρωί από τον ήχο σειρήνων, κάτι αρκετά συνηθισμένο στο Ισραήλ και έτρεξαν στο καταφύγιο. «Η μητέρα μου έστειλε μήνυμα στον αδερφό μου και εκείνος απάντησε ότι πήγαινε προς το αυτοκίνητο, μετά το φεστιβάλ. Μία ώρα μετά ξύπνησα από το υστερικό κλάμα αγωνίας της» λέει.

«Καρέ» τρόμου από την απαγωγή του 22χρονου Εβιάταρ

Ακολούθησαν στιγμές τραγωδίας. Η αδερφή του 22χρονου δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο Instagram, σε μια προσπάθεια να αντλήσει πληροφορίες. Στις 2 μμ, η οικογένεια δέχτηκε δύο προπαγανδιστικά βίντεο της Χαμάς όπως λέει, με τον 22χρονο να εμφανίζεται δεμένος με χειροπέδες, τρομαγμένος, ανάμεσα σε ενόπλους, κάπου στη Γάζα.

«Δεν ξέρουμε αν είναι μέρα ή νύχτα»

«Από τότε ζούμε έναν εφιάλτη. Δεν ξέρουμε αν είναι μέρα ή νύχτα» ανέφερε ο αδερφός του και πρόσθεσε: «Το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να εξασφαλίσουμε την επιστροφή τους στο σπίτι. Μοιραζόμαστε την ιστορία μας, ακόμη και αν είναι τρομερά οδυνηρό».

Λίγες μέρες μετά την επίθεση τους πλησίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας από το φεστιβάλ –ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε τον 22χρονο- και είπε ότι υπήρχε μόνο μία διέξοδος, η οποία ωστόσο ήταν μπλοκαρισμένη, καθώς ένοπλοι πυροβολούσαν τους πολίτες. Ο μάρτυρας αυτός έτρεξε προκειμένου να κρυφτεί, ενώ ρώτησε τον Εβιάταρ τι θα μπορούσαν να κάνουν. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να τρέξουμε» του είπε. Από τότε οι δρόμοι τους χωρίστηκαν.

Από την παρέα των 4 ατόμων που πήγαν μαζί στο φεστιβάλ, ο Εβιάταρ και ο παιδικός του φίλος απήχθησαν και οι άλλοι δύο σφαγιάστηκαν, με τις σορούς τους να εντοπίζονται ημέρες μετά το μακελειό. «Εδώ και ένα μήνα δεν ξέρουμε τίποτα για τον αδερφό μου. Αν τρώει, αν κοιμάται, αν βλέπει το φως του ήλιου, αν υπέφερε την 7η Οκτωβρίου, αν υποφέρει σήμερα. Ελπίζω ότι οι Έλληνες θα νιώσουν τον πόνο μας».

Η μητέρα του Εβιάταρ, Γκάλια, μίλησε λίγο, κοιτάζοντας το κενό. «Έχουμε μόνο έναν στόχο, να φέρουμε τον αγαπημένο μας πίσω στο σπίτι, μαζί με όλους τους ομήρους» επανέλαβε. «Ελπίζουμε ότι θα ξυπνήσουμε από τον εφιάλτη. Από εκείνο το πρωινό σταμάτησα να τρώω και εκπαιδεύτηκα να κοιμάμαι, όσο γίνεται, σε μία συγκεκριμένη στάση για να μην βλέπω εφιάλτες. Χάσαμε την αίσθηση του χρόνου. Από τις 7 Οκτωβρίου οι ζωές μας σταμάτησαν και αφιερωθήκαμε σε έναν και μόνο σκοπό, την επιστροφή τους»

«Μαμά πυροβολούν από παντού, σε αγαπώ...»

Η Ορίντ Μείρ είναι η μητέρα του Αλμόγκ του δεύτερου Ισραηλινού ομήρου που απήχθη από τη Χαμάς και παίρνει αμέσως μετά το λόγο, ανίκανη να συγκρατήσει τους λυγμούς της. Ο γιος της λέει είναι ένα χαμογελαστό παιδί. Τον είδε για τελευταία φορά το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου, όταν έφυγε και εκείνος για το φεστιβάλ μουσικής στο νότιο Ισραήλ. Εκείνο το «Μαύρο Σάββατο» ξύπνησε στις 7.45 το πρωί από ένα τηλεφώνημα του γιου της. «Μαμά, πυροβολούν από παντού, δεν ξέρω τι να κάνω. Κρύβομαι. Σε αγαπώ» της είπε.

«Πυροβολούν απο παντού, σε αγαπώ». Αυτό είναι τα τελευταία λόγια που άκουσε από τον γιο της η Ορίντ Μεϊρ

Όταν άνοιξε την τηλεόραση είδε τι είχε συμβεί. Η αδερφή του δημοσίευσε μία φωτογραφία του και λίγο μετά η οικογένεια τον αναγνώρισε σε βίντεο της Χαμάς, «Από εκείνη τη στιγμή η ζωή μου σταμάτησε. Ο γιος μου πήγε σε ένα πάρτι και βρέθηκε αιχμάλωτος στη Γάζα», σημείωσε.

Tρόμος στα μάτια του Αλμόγκ

Ο Αβιράμ Μέιρ, θείος του Αλμόγκ, περιέγραψε πώς ο νεαρός Ισραηλινός προσπάθησε να ξεφύγει. «Μπήκαν στο αυτοκίνητο μαζί με έναν φίλο του και δύο κορίτσια που γνώρισαν στο φεστιβάλ. Σταμάτησαν καθώς έπεφταν σφαίρες. Τα δύο κορίτσια έπεσαν νεκρά, ενώ μιλούσαν στο τηλέφωνο με τους δικούς τους» είπε. Ο φίλος του Αλμόγκ σκοτώθηκε επίσης. Έκτοτε πηγαίνουν παντού για να πουν την ιστορία τους, καταλήγει. «Οι όμηροι πρέπει να γυρίσουν σπίτι, αυτή είναι η αποστολή της ζωή μας» σημείωσε.

«Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους. Τελεία»

Στις σύντομες ερωτήσεις που ακολούθησαν ο αδερφός του Εβιάταρ και ο θείος του Αλμόγκ είναι κατηγορηματικοί. Θα έκαναν τα πάντα για να τους φέρουν πίσω, ακόμη και «συμφωνία με το διάβολο». Ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να επιστρέψουν υπογραμμίζουν, απαντώντας σε ερώτηση για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τις παραχωρήσεις που θα μπορούσε να κάνει για να λήξει η οδύσσεια των απαχθέντων.

Και καταλήγουν: «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους. Τελεία. Αυτό που έκανε η Χαμάς ξεπερνάει κάθε λογική. Θέλουμε να βρούμε λύση για ειρηνική συνύπαρξη».