ΚΟΣΜΟΣ

Κάιρο: Χωρίς το Ισραήλ οι συνομιλίες εκεχειρίας στη Γάζα - Ο ρόλος της Χαμάς

Κάιρο: Χωρίς το Ισραήλ οι συνομιλίες εκεχειρίας στη Γάζα - Ο ρόλος της Χαμάς

Απόντος του Ισραήλ πραγματοποιούνται οι συνομιλίες στο Κάιρο για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αφού η Χαμάς απέρριψε το αίτημά της για έναν πλήρη κατάλογο με τους ομήρους που είναι ακόμη ζωντανοί, ανέφερε ισραηλινή εφημερίδα, την ίδια στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν πιέζει για συμφωνία.

«Δεν υπάρχει καμία ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο», ανέφερε η Ynet, η διαδικτυακή έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, που επικαλέστηκε αγνώστους ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Η Χαμάς αρνείται να δώσει σαφείς απαντήσεις και επομένως δεν υπάρχει λόγος να αποσταλεί η ισραηλινή αντιπροσωπεία», προστίθεται.

Το μήνυμα του Μπάιντεν στους διαρπαγματευτές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους διαπραγματευτές που διεξάγουν συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «φέρτε μου μια συμφωνία», σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις στον εμίρη του Κατάρ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, οι οποίοι βοηθούν στις διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, την Πέμπτη (29/2), ανέφερε το Axios.

Ο Μπάιντεν δέχεται μεγάλες πιέσεις από τους ψηφοφόρους για τη συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ και ο πρόεδρος τιμωρήθηκε στην κάλπη από διαμαρτυρόμενους νέους Δημοκρατικούς στις προκριματικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για τις συνομιλίες, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί ως πιθανό τελευταίο εμπόδιο πριν από μια συμφωνία που θα σταματούσε τις μάχες για έξι εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης: Η τύχη των ομήρων καθοριστικός όρος για να δεχτεί το Ισραήλ την εκεχειρία στη Γάζα

Παρά την εξέλιξη αυτή η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι κοντά και θα πρέπει να είναι σε ισχύ εγκαίρως ώστε να σταματήσουν οι μάχες μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού, που απέχει μια εβδομάδα.

Ωστόσο, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν δώσει δημόσια σημάδια υποχώρησης από προηγούμενες απαιτήσεις.

Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».