ΚΟΣΜΟΣ

Αποκρυπτογραφήθηκε μήνυμα του serial killer Zodiac μετά από 50 χρόνια - Τι λέει στην Αστυνομία

Αποκρυπτογραφήθηκε μήνυμα του serial killer Zodiac μετά από 50 χρόνια - Τι λέει στην Αστυνομία

Απίστευτη εξέλιξη μετά από μισό αιώνα με τον θρυλικότερο δολοφόνο

Τεράστια επιτυχία για το FBI, έστω και με 50 χρόνια καθυστέρηση, καθώς κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τις σημειώσεις του Zodiac, του θρυλικότερου serial killer στην Ιστορία.

Ο άγνωστος κατά συρροή δολοφόνος που απέφυγε τη σύλληψη στα τέλη της δεκαετίας του 1960, συνέχισε να πυροδοτεί ίντριγκα με μια σειρά από κρυπτογραφήσεις που έχουν μείνει στον τόπο των εγκλημάτων του. Ωστόσο το FBI τα κατάφερε!

Μετά από προσπάθειες μισού αιώνα, οι Αρχές έφτασαν στο «σπάσιμο» του κώδικα, με το μήνυμα του Zodiac να αναφέρει «Ελπίζω να διασκεδάζετε πολύ προσπαθώντας να με πιάσετε. Δεν ήμουν εγώ στην τηλεοπτική εκπομπή. Κάτι που αναδεικνύει ένα θέμα για εμένα. Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων. Γιατί θα με στείλει στον παράδεισο πολύ νωρίτερα. Γιατί τώρα έχω αρκετούς σκλάβους να δουλέψουν για μένα. Εκεί που όλοι οι άλλοι δεν έχουν τίποτα όταν φτάνουν στον παράδεισο. Φοβούνται λοιπόν τον θάνατο. Δεν φοβάμαι γιατί ξέρω ότι η νέα μου ζωή είναι εκεί. Η ζωή θα είναι εύκολη στον παραδεισένιο θάνατο».

Το ανατριχιαστικό μήνυμα του δολοφόνου είχε μπερδέψει τους ειδικούς για δεκαετίες πριν η τύχη και μια ομάδα κρυπτογράφων που ασχολήθηκε με την ανάλυση του σημειώματος, φτάσει στη λύση του, όπως ανέφερε το IFLScience.

Οι στόχοι του

Ο Zodiac κυνηγούσε κυρίως νεαρά ζευγάρια, που τα δολοφονούσε σε προσωπικές τους στιγμές είτε με όπλα είτε με μαχαίρι, σπέρνοντας τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνιας στα τέλη του 60 και κυρίως τη δεκαετία του 70.

Φέρεται να είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον πέντε φόνους, ενώ χρεώνεται ανεπίσημα 37 δολοφονίες στο σύνολο τους, καθώς είχαν γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται σαν ατυχήματα. Οι έρευνες για την σύλληψη του απέτυχαν, αφού δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία ενοχής για ορισμένους από τους κύριους υπόπτους.

Σε ένα διεστραμμένο παιχνίδι εξουσίας κι απόδειξης της υπεροχής του, ο δολοφόνος επικοινωνούσε με τις αστυνομικές αρχές, στέλνοντας γράμματα σε μεγάλες εφημερίδες της εποχής. Κορόιδευε την αστυνομία με το ειρωνικό ύφος και τα χαρακτηριστικά κρυπτογραφημένα συνημμένα μηνύματα των επιστολών του, που ήταν τόσο περίπλοκα που δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικά σε ένα από αυτά έγραφε «Η αστυνομία δεν θα με συλλάβει ποτέ γιατί είμαι πολύ έξυπνος γι’ αυτούς».

Τα θύματά του

Τα νεαρά θύματα του ήταν ηλικίας 16-29 χρονών, ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια και τα σκότωνε είτε μαχαιρώνοντας τα είτε πυροβολώντας τα. Παρότι ο ίδιος ο Zodiac υποστηρίζει σε επιστολές του ότι σκότωσε 37 άτομα, οι ερευνητές της υπόθεσης συμφωνούν στην ύπαρξη μόνο 7 επιβεβαιωμένων θυμάτων από τα οποία τα 2 επιβίωσαν.

Τα πρώτα θύματά του ήταν ο 17άχρονος David Arthur Faraday και η 16άχρονη Betty Lou Jensen, που είχαν βγει για το πρώτο τους ραντεβουδάκι. Τους πυροβόλησε στις 20 Δεκεμβρίου 1968.

Η δεύτερη επίθεση έγινε σε ένα πάρκινγκ στις 4 Ιουλίου του 1969. Θύματα ο 19άχρονος Michael Renault Mageau και η 22άχρονη Darlene Elizabeth Ferrin. Ο πρώτος καταφέρνει να επιβιώσει, ενώ η δεύτερη αφήνει την τελευταία της πνοή μόλις φτάνει το ασθενοφόρο.

Top 5 Mysterious Zodiac Killer Facts

Το τρίτο χτύπημα του Zodiac είναι στις 27 Σεπτεμβρίου 1969. Μαχαιρώνει με μανία τον 20άχρονο Bryan Calvin Hartnell και την 22άχρονη Cecelia Ann Shepard. Για ακόμη μια φορά, ο Hartnell επιβιώνει παρά τις 8 βαθιές πληγές του, ενώ η Shepard υποκύπτει στα τραύματα της 2 ημέρες αργότερα.

Η τελευταία επίσημα αναγνωρισμένη περίπτωση δολοφονίας από τον Zodiac είναι αυτή του 29άχρονου οδηγού ταξί, Paul Lee Stine, που τον πυροβόλησε μέσα στο αυτοκίνητο του στις 11 Οκτωβρίου 1969.

Υπάρχει μια μεγάλη λίστα με τα ανεξακρίβωτα θύματα του, που λόγω ελλιπών στοιχείων και των διαστροφικών μιμητών του, δεν του έχουν…αναγνωριστεί! Αλλά σύμφωνα με μια σειρά από επιστολές που στάλθηκαν σε τρεις διαφορετικές εφημερίδες, αναφέροντας λεπτομέρειες που μόνον ο δολοφόνος θα μπορούσε να γνωρίζει, ανεπίσημα θεωρείται ένοχος.

Πώς σταμάτησαν οι φόνοι;

Oι φόνοι σταμάτησαν το ίδιο ξαφνικά όπως άρχισαν. Εικάζεται ότι ο Zodiac είτε πέθανε είτε εκτίει μακρόχρονη ποινή φυλάκισης για κάποιο άλλο έγκλημα, το οποίο δεν συνδέθηκε με τους συγκεκριμένους φόνους.

Η υπόθεση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ παραμένει ανοικτή, με κατά καιρούς νέες έρευνες -ακόμα κι από το FBI- ύστερα από την εμφάνιση νέων στοιχείων.

Όπως η άλυτη υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη, έτσι και αυτή του Zodiac, μπαίνει στο χρονοντούλαπο, μέχρι η αστυνομία να καταφέρει να αναπτύξει ένα πλήρες προφίλ DNA που να ταιριάζει με κάποιον ύποπτο. Μέχρι τότε η φαντασία θα οργιάζει, το μυστήριο θα παραμένει άλυτο και ύποπτοι θα ανακαλύπτονται διαρκώς, ακόμα ανάμεσα και στα πιο απίθανα πρόσωπα.

Σχετικές ειδήσεις