RIA Novosti: Κηρύχθηκε θρησκευτικός πόλεμος στη Ρωσία - Το μαρτύριο του πατέρα Νικολάι

Tρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία: Η μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής για τους Ορθοδόξους σημαδεύτηκε χθες από σκληρές και αιματηρές σφαγές. 

RIA Novosti: Κηρύχθηκε θρησκευτικός πόλεμος στη Ρωσία - Το μαρτύριο του πατέρα Νικολάι
X
5'

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σεβαστούπολη, το Ντέρμπεντ και τη Μαχατσκάλα, που διαπράχθηκαν σε μια από τις πιο μεγάλες γιορτές του Χριστιανισμού, βύθισαν στο πένθος ολόκληρη τη Ρωσία. Ισλαμιστές, «Ουκρανοί μαχητές και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών - όλες αυτές οι δυνάμεις έδρασαν μαζί, προκαλώντας ένα προγραμματισμένο πλήγμα στον άμαχο πληθυσμό της Ρωσίας» γράφει το Ria Novosti.

Η πρώτη επίθεση έγινε στη Σεβαστούπολη, πάνω από την οποία εντοπίστηκαν περίπου στις 12:00 ώρα Μόσχας πέντε αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS με κεφαλές διασποράς. Παρά το επιχειρησιακό έργο της αεράμυνας, έπληξαν παραθεριστές στην παραλία της Ουτσκουέβκα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 151 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 82 νοσηλεύτηκαν, 27 από αυτούς ήταν παιδιά και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Μπορεί να ειπωθεί με μεγάλη πιθανότητα ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι είχαν στόχο το αμερικανικό drone Global Hawk, το οποίο πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από τις εννέα το πρωί. Στη συνέχεια, περίπου στις 6 μ.μ., η Μαχατσκάλα και το Ντέρμπεντ δέχθηκαν επίθεση ταυτόχρονα. Στη Μαχατσκάλα, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, η εβραϊκή συναγωγή στην οδό Ερμοσκίν έπιασε φωτιά και ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1906, δέχτηκε επίθεση, όπως επίσης και ένα φυλάκιο της τροχαίας.

Στο Ντέρμπεντ τρομοκράτες σκότωσαν αστυνομικούς και φρουρούς ασφαλείας και πυρπόλησαν τη συναγωγή Kele-Numaz, που χτίστηκε το 1914. Επίθεση δέχθηκε και η εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου, η τελευταία σωζόμενη ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη. Οι τρομοκράτες πυροβόλησαν τον φρουρό του ναού, Μιχαήλ, και αποκεφάλισαν τον 66χρονο αρχιερέα, πατέρα Νικολάι Κοτέλνικοφ.

Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης (CTO) στο Νταγκεστάν, τουλάχιστον έξι μαχητές σκοτώθηκαν. Ανάμεσά τους οι Οσμάν και Αντίλ Ομάροφ, οι νεότεροι γιοι του επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι του Νταγκεστάν, Μαγκομεντ Ομάροφ, καθώς και ο Aμπντουσαμάντ Αμάζντιεφ ανιψιός του. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, «περισσότεροι από 15 αστυνομικοί έπεσαν θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης» και αρκετοί πολίτες σκοτώθηκαν επίσης. Τραυματίστηκαν 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 27 αστυνομικοί. Περίπου στις 11 μ.μ. στο Νταγκεστάν, η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο.

Μια τρομοκρατική επίθεση δεν είναι μόνο έγκλημα, αλλά έχει και μία κοινωνικοπολιτική δήλωση, αναφέρει το Ria Novosti. Τι ήθελαν να πουν οι διοργανωτές και οι δράστες του μακελειού που έγινε την ημέρα της Πεντηκοστής, μία ημέρα πριν απο τηγ γιορτή της Αγίας Τριάδας;

Πρώτον, ότι ο πόλεμος που διεξάγεται κατά της Ρωσίας έχει μια ανοιχτή θρησκευτική διάσταση. Οι επιθέσεις σε ναούς και συναγωγές είναι η απόδειξη. Ενδεικτική είναι και η δολοφονία του πατέρα Νικολάι, ο οποίος υπηρέτησε στο Ντερμπέντ για περισσότερα από 40 χρόνια και ήταν σύμβολο ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των θρησκειών, αποτελώντας το σύμβολο της εικόνας ενός ορθόδοξου ιερέα κατά τη δημιουργία του Μνημείου της Φιλίας των Τριών Θρησκειών(Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ιουδαϊσμός), που εγκαταστάθηκαν το 2019.

Δεύτερον, ότι κυριολεκτικά κάθε κάτοικος της Ρωσίας ανακηρύσσεται εχθρός. Η διαφορά μεταξύ στρατιωτών και αμάχων, ενηλίκων και παιδιών διαγράφεται από το χτύπημα στους παραθεριστές στην παραλία της Σεβαστούπολης, τη διαφορά μεταξύ θρησκευτικών και εθνοτικών πεποιθήσεων - επιθέσεις σε ναούς και συναγωγές και δολοφονίες συμπατριωτών τους από ισλαμιστές, οι οποίοι ως «άπιστοι» δεν αξίζουν επίσης έλεος.

Το συντονισμένο έργο της αεράμυνας, οι ηρωικές ενέργειες της αστυνομίας και το μαρτύριο του πατέρα Νικολάι αξίζουν σίγουρα σεβασμό και θαυμασμό. Ωστόσο, το ερώτημα «τι πρέπει να κάνουμε;» παραμένει ανοιχτό γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εχθροί θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν ξανά τρομοκρατική επίθεση - και αν δεν κατανοήσουμε τα αδύνατα σημεία μας, τότε μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους.

Οι απρόσκοπτες πτήσεις αμερικανικών (και άλλων) drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα έχουν γίνει μια συστημική, συνεχής απειλή για τη Ρωσία. Και αν για κάποιους στρατιωτικούς λόγους δεν μπορούν να καταρριφθούν, τότε οι πτήσεις τους πρέπει να καταστούν αδύνατες με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Χωρίς αυτούς, οι Ουκρανοί μαχητές δεν θα είναι σε θέση να εξαπολύσουν ακριβή χτυπήματα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Δεύτερον, είναι απαραίτητο να καταστραφούν εν μέρει όλες οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ριζοσπαστικών συναισθημάτων στο Νταγκεστάν. Όλοι οι θρησκευτικοί δάσκαλοι πρέπει να εκπαιδεύονται στη Ρωσία σε ειδικά εγκεκριμένα ιδρύματα. Οι αμφίβολοι «κήρυκες» από το εξωτερικό πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά. Τα εξωτερικά σημάδια του ριζοσπαστικού Ισλάμ πρέπει να περιοριστούν, όπως έγινε πρόσφατα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας .

Τέλος, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ιστορικά γεγονότα που βιώνει τώρα η Ρωσία είναι συλλογική υπόθεση. Εάν για τον εχθρό δεν υπάρχει διαφορά - ούτε θρησκεία, ούτε ηλικία, ούτε φύλο, ούτε διαφορές μεταξύ στρατιωτικών και πολιτών- τότε αυτό που συμβαίνει αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει τον καθένα, καταλήγει το Ria Novosti.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή