ΚΟΣΜΟΣ

Λεπτές ισορροπίες ΗΠΑ - Ρωσίας: Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι

Λεπτές ισορροπίες ΗΠΑ - Ρωσίας: Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι

Ντόναλντ Τραμπ | Βλαντιμίρ Πούτιν: Σε κρίσιμη καμπή οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις - Νέες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου: «Ρωσία, Ε.Ε. και Κίνα είναι εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών» - Η απάντηση του Τουσκ και η ανησυχία των Ευρωπαίων για τις συζητήσεις στη φινλανδική πρωτεύουσα

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις Μόσχας - Ουάσινγκτον βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά τεταμένο επίπεδο, η σημερινή (16/07/2018) συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ελσίνκι, σηματοδοτεί σημαντικές πολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, η οποία πραγματοποίεται στις 13:15 ώρα Ελλάδος, οι κύριοι Τράμπ και Πούτιν θα έχουν και κατ' ιδίαν συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή τρίτων.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε την Κυριακή (15/07/2018) στο διεθνές αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας προερχόμενο από τη Σκωτία, όπου ο κ. Τραμπ πέρασε τις δύο προηγούμενες ημέρες πριν από τη συνάντηση αυτή.

Ωστόσο, πριν καλά - καλά ξεκινήσει η συνάντηση, μια συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS «άναψε φωτιές»: Ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι «η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι οι εχθροί" των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στη συνέντευξη αυτή, που παραχωρήθηκε το Σάββατο και μεταδόθηκε την Κυριακή (15/07/2018), παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι «εχθροί» των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», σημείωσε σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από την ειδησεογραφική εκπομπή του CBS, Face the Nation.

Τουσκ: «Fake news» τα περί έχθρας ανάμεσα σε Ε.Ε. - ΗΠΑ

donald tusk

Στον πρόεδρο Τραμπ απάντησε άμεσα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Αμερική και η ΕΕ είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί διαδίδει fake news [ψεύτικες ειδήσεις]», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Νευρικότητα και αυστηρά μηνύματα από το Βερολίνο

Την ίδια στιγμή και με φόντο το επικείμενο τετ-α-τετ των κυρίων Τραμπ και Πούτιν, στο Βερολίνο επικρατεί έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά τις αυριανές συνομιλίες του κ. Τραμπ με τον ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, oι ανησυχίες ενισχύονται από την παραπομπή στη δικαιοσύνη δώδεκα ρώσων πρακτόρων στις ΗΠΑ για παραβίαση υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές εντόπισαν επαφές μελών του προεκλογικού επιτελείου του κ. Τραμπ με ρώσους χάκερς.

Ενδεικτικές ήταν, άλλωστε, οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος μιλώντας στην κυριακάτικη «Bild» προειδοποίησε τον αμερικανό πρόεδρο να μην κλείσει κάποια συμφωνία με το ρώσο ομόλογο του σε βάρος των δυτικών συμμάχων: «Μονομερείς συναλλαγές (deals) σε βάρος των εταίρων βλάπτουν σε τελική ανάλυση και τις ΗΠΑ. Όποιος περιφρονεί τους εταίρους του, κινδυνεύει στο τέλος να βγει χαμένος».

Επιπλέον ο κ. Μαας καταλόγισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι του λείπει η απαραίτητη ξεκάθαρη στάση που είναι αναγκαία για το διάλογο με τη Ρωσία.

«Επί της αρχής είναι όμως θετικό που οι δύο υπερδυνάμεις συνομιλούν». Θα ήταν πρόοδος αν από τη συνάντηση δινόταν μια ώθηση στον πυρηνικό αφοπλισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή από τα 4% επί του ΑΕΠ για την άμυνα», δήλωσε ο Χάικο Μαας, αντικρούοντας σχετικό αίτημα του αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πηγές πληροφοριών: Reuters, CBS, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Deutsche Welle