ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς γίνεται η ανακύκλωση συσκευών και γιατί οφείλουμε να την κάνουμε;

Πώς γίνεται η ανακύκλωση συσκευών και γιατί οφείλουμε να την κάνουμε;

Η ανακύκλωση συσκευών είναι εξαιρετικά σημαντική για τον περιορισμό της ρύπανσης της φύσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, που τόσο επηρεάζει και την ανθρώπινη ζωή. Κάθε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή που έχουμε στο σπίτι μας, είτε λειτουργεί με πρίζα, είτε με μπαταρίες μπορεί να ανακυκλωθεί με συγκεκριμένο τρόπο, αντί να πεταχτεί στα σκουπίδια και να επιβαρύνει έτσι τον πλανήτη. Οι περισσότεροι όμως από εμάς δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία και πιθανώς να μην έχουμε πειστεί ακόμα για τους λόγους που έχουμε να την κάνουμε. Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, στις 18 Μαρτίου, ας δούμε αναλυτικά γιατί πρέπει όλοι μας να ανακυκλώνουμε τις παλιές συσκευές και τις λάμπες του σπιτιού μας.

Τι είναι η ανακύκλωση συσκευών

Ίσως κάποιοι να έχουμε δει το αρκτικόλεξο ΑΗΗΕ και να αναρωτιόμαστε τι σημαίνει. Πρόκειται για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, στα οποία συγκαταλέγεται κάθε συσκευή που δεν είναι πλέον σε χρήση: Από το παλιό μας σεσουάρ για τα μαλλιά που χάλασε και το οποίο αντικαταστήσαμε και δεν υπάρχει λόγος να έχουμε πια στα ντουλάπια μας, το παλιό κινητό που «δουλεύει, αλλά κολλάει» και δεν το θέλουμε πια στο σπίτι έως το παλιό ψυγείο που δεν χρειαζόμαστε πια γιατί έχει χαλάσει και βιαζόμαστε να «ξεφορτωθούμε».

Για να είμαστε πιο ακριβείς, ανακύκλωση συσκευών είναι η διαδικασία κατά την οποία όλες αυτές οι παλιές συσκευές, που θεωρούνται απόβλητα ΗΗΕ, μετατρέπονται σε προϊόντα ίδιας ή διαφορετικής χρήσης. Σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνονται διάφορα στάδια, από τη συλλογή των συσκευών μέχρι την κατάλληλη επεξεργασία τους, ώστε να αφαιρούνται τα επικίνδυνα στοιχεία που περιέχουν και να ανακτώνται τα υλικά τους που μπορούν να επαναξιοποιηθούν.

Όλη η διαδικασία δεν επιβαρύνει οικονομικά τον καταναλωτή που θέλει να ανακυκλώσει τις παλιές του συσκευές ή τις παλιές του λάμπες, καθώς ανεξαρτήτως του μεγέθους της συσκευής, είτε μιλάμε για το πλυντήριο είτε για τα παλιά μας ακουστικά, γίνεται εύκολα, απλά και δωρεάν. Αρκεί εμείς είτε να μεταφέρουμε την παλιά συσκευή σε κάποιο σημείο συγκέντρωσης συσκευών από τα χιλιάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα (σε καταστήματα ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών, σε σούπερ μάρκετ, σε ΚΕΠ και άλλα κεντρικά σημεία), είτε να οργανώσουμε έπειτα από συνεννόηση τη δωρεάν μεταφορά της μέσω του δήμου της περιοχής μας, αν πρόκειται για ογκώδες αντικείμενο. Επιπλέον, εάν πρόκειται για αντικατάσταση συσκευής με καινούρια, η μεταφορά της παλιάς γίνεται δωρεάν από το κατάστημα που αγοράζουμε την καινούρια.

Πώς ωφελούμαστε από την ανακύκλωση συσκευών

Στην περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται «και τι κερδίζω εγώ με το να ανακυκλώνω τις παλιές μου συσκευές;», η απάντηση είναι πολύ απλή: Κερδίζει το κοινωνικό σύνολο διότι κερδίζει το περιβάλλον και επομένως κερδίζει καθένας μας ξεχωριστά. Εξετάζοντας την κατάσταση στα επιμέρους ζητήματά της, ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τα οφέλη της ανακύκλωσης συσκευών σε πρακτικό επίπεδο, στην καθημερινότητά μας και ας συνεχίσουμε, βλέποντας πώς μπορεί να μας ωφελεί σε ευρύτερο πλαίσιο, όσον αφορά στην προστασία του πλανήτη.

Σε επίπεδο καθημερινότητας λοιπόν, είναι βέβαιο πως με κάθε «ξεκαθάρισμα» των ντουλαπιών του σπιτιού μας θα εντοπίσουμε μια σειρά από συσκευές που είτε δεν λειτουργούν καθόλου και περιμένουμε να τις επιδιορθώσει κάποιος – κάποτε, είτε λειτουργούν μεν, είναι όμως πια παρωχημένες και έχουν αντικατασταθεί από άλλες πιο σύγχρονες και προηγμένες τεχνολογικά. Η παλιά ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ή εκείνη η παλιά ξυριστική μηχανή που «μπουκώνει», αλλά για κάποιον λόγο βρίσκεται ακόμα και πιάνει χώρο στο ντουλάπι του μπάνιου, το παλιό ηλεκτρικό σίδερο που έχουμε κρατήσει ως «δεύτερο», το παλιό ή τα παλιά μας κινητά που πλέον έχουν μετατραπεί σε… vintage αντικείμενα, ήρθε η ώρα να πάρουν τον δρόμο τους προς την ανακύκλωση. Αντίστοιχα, ενδέχεται στην αποθήκη ή στο πατάρι να κρατάμε μια παλιά αναλογική τηλεόραση, παντελώς άχρηστη πια ή ένα θερμαντικό σώμα που κατά πάσα πιθανότητα δεν λειτουργεί καν…

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι πως ναι μεν θα «ξεφορτωθούμε» αυτές τις παλιές συσκευές από το σπίτι μας και έτσι θα κερδίσουμε χώρο – μεγάλο ζητούμενο στα σύγχρονα σπίτια – από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει απλά να πετάξουμε αυτές τις συσκευές στα σκουπίδια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος, που σταδιακά θα γίνει βίωμα της καθημερινότητάς μας, θα μπορέσουμε να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην προσπάθεια προστασίας του πλανήτη. Τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά μας απόβλητα δεν θα γίνουν μέρος του προβλήματος της ρύπανσης και της μόλυνσης ηπείρων και ωκεανών, αλλά αντίθετα θα γίνουν μέρος της λύσης: Κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευών, θα διαχωριστούν τα επικίνδυνα συστατικά, θα συλλεχθούν προσεκτικά όσα μέρη μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και θα επαναξιοποιηθούν για μια άλλη χρήση, περιορίζοντας παράλληλα και τις εξορύξεις πρώτων υλών και τη χρήση ενέργειας.

Στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών της γειτονιάς, στο σούπερ μάρκετ που επισκεπτόμαστε, σε κάποια δημόσια υπηρεσία, κάδοι ανακύκλωσης συσκευών υπάρχουν σε περισσότερα από 15.500 σημεία και πραγματικά δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να τους εντοπίσουμε. Έτσι, θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που χρειάζεται το σπίτι μας και το περιβάλλον, με τον πιο εύκολο και απλό τρόπο.