ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Πότε και πώς θα δοθούν - Πόσα λεφτά θα πάρετε

Αναδρομικά: Πότε και πώς θα δοθούν - Πόσα λεφτά θα πάρετε
unsplash

Δόσεις από 1 έως και 5 έτη περιλαμβάνουν τα σενάρια του κυβερνητικού σχεδίου για την πληρωμή αναδρομικών στους συνταξιούχους από μειώσεις που επιβλήθηκαν παράνομα για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Στις κύριες συντάξεις τα αναδρομικά μπορεί να φτάνουν έως και 11.000 ευρώ για τις πολύ υψηλές συντάξεις ή τις διπλές κύριες συντάξεις. Στο Δημόσιο αν συνυπολογιστούν και αναδρομικά 11 μηνών από την ΕΑΣ τα ποσά ξεπερνούν και τις 15.000 ευρώ.

Στις επικουρικές οι επιστροφές φτάνουν και τις 3.000 ευρώ.

Περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι είναι στην κλίμακα των συντάξεων πάνω από τα 800 ευρώ και 1,3 εκατ. είναι με συντάξεις μέχρι 800 ευρώ. Τα περισσότερα αναδρομικά έχουν οι συνταξιούχοι πάνω από τα 800 ευρώ και κυρίως οι περίπου 900.000 με άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ για τους οποίους τα αναδρομικά από κύριες και επικουρικές ξεκινούν από 2.500 ευρώ και φτάνουν έως και 11.000 ευρώ

Η σκέψη που έχει διατυπωθεί δημοσίως από κυβερνητικά στελέχη μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πιλοτική δίκη των αναδρομικών είναι ότι οι επιστροφές θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους πλην όμως προτού έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να έχει βγει ολόκληρη η απόφαση και όχι μόνον η περίληψή της που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα (14/7).

Χωρίς γκρίζα σημεία

Με δεδομένο ότι η συνολική απόφαση για τα αναδρομικά δεν θα αφήνει γκρίζα σημεία τα σενάρια δόσεων που εξετάζονται σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής είναι αυτή τη στιγμή τρία και περιλαμβάνουν:

  • Επιστροφές αναδρομικών σε δόσεις 5 ετών για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ.
  • Επιστροφές αναδρομικών σε δόσεις 3 ή 4 ετών για ποσά έως 3.000 ευρώ.
  • Επιστροφές αναδρομικών σε μία ή δύο δόσεις (π.χ. η πρώτη το 2020 και η δεύτερη μετά το β εξάμηνο του 2021) για επιστροφές έως 800 ευρώ. Η επιλογή ενός εκ των τριών σεναρίων από την κυβέρνηση έχει και διαφορετικό κόστος ανάλογα με το πλήθος των δικαιούχων.

Για παράδειγμα αν επιστραφούν και στους συνταξιούχους του Δημοσίου τα αναδρομικά του 11μήνου το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 3,9 δισ ευρώ.

Αν όμως τα αναδρομικά του Δημοσίου βγουν παραπάνω όπως πιθανολογείται από την επικείμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (που έχει δικαιοδοσία για το Δημόσιο) τότε αλλάζουν και οι δόσεις και μπορεί να είναι πέραν της 5ετίας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Θέμα που εξετάζεται επίσης να λυθεί νομοθετικά είναι και αυτό με την ΕΑΣ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που έχει και αναδρομικά γιατί κρίθηκε αντισυνταγματική από το 2017 χωρίς όμως να έχει καταργηθεί.

Ξεκαθαρίζει για επικουρικές

Άλλη μία παράμετρος που περιμένουν στο υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαριστεί από την αναλυτική απόφαση του ΣτΕ είναι το τι θα αναφέρει σε σχέση με τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων. Ορισμένοι θεωρούν ότι η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους συνταξιούχους με αναδρομικά στις κύριες συντάξεις επειδή σε αυτές τις μειώσεις αναφέρεται η περίληψη της απόφασης.

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής αρμόδιο στέλεχος η όποια ρύθμιση της κυβέρνησης θα αφορά και τις επικουρικές για τον λόγο ότι οι μειώσεις είναι αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις του 2287-2288 του 2015 οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί από την πιλοτική δίκη του 2020.

Δεδομένο είναι επίσης όπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» την περασμένη Κυριακή ότι η ρύθμιση των πληρωμών στα αναδρομικά θα έχει πέραν της κλιμάκωσης των δόσεων και άλλους όρους όπως η παραίτηση από ένδικα μέσα των συνταξιούχων που δεν έχουν κάνει προσφυγές η ακύρωση όλων των εκκρεμών δικών πλην όσων έχουν βγάλει τελεσίδικη εκτελεστή απόφαση Εφετείου η καταβολή των αναδρομικών άτοκα αλλά και η ποινή μείωσης των αναδρομικών 5%-10 ή και παραπάνω σε περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι θελήσουν να τα εισπράξουν πολύ νωρίτερα από τις καθορισμένες δόσεις του νόμου.

Δείτε στη Gallery τους πίνακες με τα ποσά πληρωμών ανά Ταμείο σε δόσεις:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.