Ακρίβεια: Ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά – Αγωνία στους καταναλωτές
Στα ύψη είναι οι τιμές σε όλα τα προϊόντα, με τους καταναλωτές να αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται σε όλα τα επίπεδα. Η ενεργειακή κρίση δυσκολεύει την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, καθώς πέρα από το μεγάλο κόστος των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, αγαθά αναγκαία στην καθημερινότητα έχουν πάρει την… ανιούσα σε επίπεδο τιμών με αποτέλεσμα ο οικογενειακός προϋπολογισμός να απειλείται με «μπουρλότο».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένονται αυξήσεις «φωτιά» σε προϊόντα που δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι τιμές θα εκτιναχθούν και υπολογίζεται πως τα ποσοστά θα είναι τα ακόλουθα ανά κατηγορία:
- Γαλακτομικά +12%
- Αλλαντικά +10%
- Μαργαρίνες +20%
- Κονσέρβες, μπισκότα +15%
Στην ενέργεια το κόστος έχει εκτιναχθεί καθώς το φυσικό αέριο παρουσιάζει αύξηση +178,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης +65% και το ηλεκτρικό ρεύμα +55,8%. Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στο ρεύμα, ωστόσο, μια μίνι – ανάσα τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει η κρατική επιδότηση. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέο πλέγμα μέτρων για να απορροφήσει τις αυξήσεις και να δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι λιανικές τιμές ρεύματος δεν θα ξεπεράσουν τα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβριο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το ράλι τιμών στην ενέργεια.
Με βάση το ύψος της επιδότησης η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον στόχο που είχε τεθεί, ώστε οι λιανικές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές να παραμείνουν στα επίπεδα των 15-16 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ειδικότερα για τον μήνα Σεπτέμβριο, η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος θα φτάνει τα 639 ευρώ/MWh και θα απορροφήσει το 94% της αύξησης που προκύπτει μετά και τις ανακοινώσεις των τιμολογίων για τον Σεπτέμβριο από τους παρόχους.
Η επιδότηση αυτή καλύπτει συνολικά έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές. Για τους κατόχους Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η μέση μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται στα 677 ευρώ για τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, θα ανέλθει στα 748 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών για την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην τροφοδοτούμενη ενεργειακή ακρίβεια. Αυτά τα επιτυγχάνει κινούμενη σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα:
- Θέτοντας σε ισχύ νέα ρυθμιστικά μέτρα, όπως τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, τη διαφάνεια στις τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές και τη διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου αζημίως.
- Προωθώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών και δράσεων, όπως η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής.
- Δημιουργώντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να λαμβάνουμε μέτρα οικονομικής στήριξης όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών σε μηνιαία βάση. Ηδη κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράχθηκαν 1,21 δισ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.
Τέλος, από τον Σεπτέμβριο δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.