Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί η πτώση της τιμής στη χονδρεμπορική δεν περνά στους λογαριασμούς
Ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, η ΔΕΗ, διατήρησε σταθερά τα τιμολόγια στα 15,5 λεπτά ανα κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 16,7 για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Κάποιοι προμηθευτές προχώρησαν σε μικρές μειώσεις που καταλήγουν στην τιμή του Ιουνίου μετά την κρατική επιδότηση, συνεκτιμώντας προφανώς και την πιθανότητα να μη δοθούν κρατικές επιδοτήσεις τον Ιούλιο. Το ζήτημα των επιδοτήσεων θα αποφασιστεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Τον προηγούμενο μήνα η επιδότηση ήταν 1,5 λεπτό ανα κιλοβατώρα.
Αβεβαιότητες ως προς την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου μετά και τα τελευταία σκαμπανεβάσματα στο TTF της Ολλανδίας επικαλούνται οι πάροχοι, αν και στην Ελλάδα οι παραγωγοί φυσικού αερίου τιμολογούν με βάση τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα. Κάποιοι επικαλούνται και το υψηλό ρίσκο, που όπως τονίζουν έχει παραδοσιακά ο Ιούλιος, λόγω της πιθανής εμφάνισης ενός καύσωνα που θα ανεβάσει τη ζήτηση και θα εκτοξεύσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Γεγονός είναι ότι και στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως και σ’ αυτή των καυσίμων, οι εταιρείες με μεγάλη ευκολία και άμεσα μετακυλίουν στις τιμές τις όποιες αυξήσεις των διεθνών τιμών, αλλά με δυσκολία τις αντίστοιχες μειώσεις.
Eκτός από τη ΔΕΗ, σταθερά κράτησαν τα τιμολόγια η Φυσικό Αέριο και η Ελίν, αλλά και η Ηρων στο πρόγραμμα Generous. Χαμηλότερα τιμολόγια από αυτά του Ιουνίου ανακοίνωσαν η Protergia, η Zeniθ και η Watt&volt, ενώ αυξημένα ανακοίνωσαν η Voltera, η NRG και η Elpedison, oι οποίες όμως διαθέτουν στην αγορά και προϊόντα με χαμηλότερες τιμές που τα λανσάρουν για νέους πελάτες.