Η τετραήμερη εργασία βελτιώνει την υγεία των εργαζομένων
Προ ενός έτους εγκαινιάστηκε πιλοτικό πρόγραμμα τεσσάρων ημερών εργασίας με 8ωρη καθημερινή απασχόληση σε 41 επιχειρήσεις σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, που διήρκεσε ένα εξάμηνο.
Σταδιακά οι κατά μέσον όρο ώρες απασχόλησης ακολουθούν πτωτική πορεία, διότι η εργοδοσία βρίσκει νέους τρόπους εξοικονόμησης χρόνου.
Στο πλαίσιο του πειράματος, ο οργανισμός παρακολουθεί την υγεία, την ευημερία και τα αποτελέσματα στην εργασία, όταν οι άνθρωποι απασχολούνται λιγότερες ώρες. Ενα από τα πορίσματα είναι πως, κατά μέσον όρο, οι ώρες από 38 στην αρχή ελαττώθηκαν σε λιγότερες από 33, όπερ συνιστά μεγάλο βήμα, όπως παρατηρεί το Bloomberg, προς την κατεύθυνση του στόχου των 32 ωρών.
Μια εβδομάδα 32 ωρών αντιστοιχεί σε 4ήμερη εργασία 8ώρου σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τους διενεργούντες την έρευνα, η εν λόγω μείωση έχει να κάνει με το ότι οι επιχειρήσεις βρήκαν τρόπους να γίνουν μεν αποδοτικότερες, χωρίς να βάλουν τους ανθρώπους να δουλεύουν εντατικότερα. Η μη σπατάλη χρόνου επετεύχθη από την οργάνωση λιγότερων συνεδριάσεων, τον εξορθολογισμό της επικοινωνίας και την έμφαση στο να γίνεται εστιασμένη δουλειά, χωρίς περισπασμούς.
Επιπλέον, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη μεταπήδηση σε μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών μπορεί να ενδυναμώνουν όσο περνάει ο καιρός και όχι το αντίστροφο. «Ακούω συχνά να διατυπώνεται ο προβληματισμός ότι τα αποτελέσματα του εξαμηνιαίου πειράματός μας δεν μπορούν να διαρκέσουν, διότι συνήθως η καινοτομία εκπνέει. Ωστόσο, έχει περάσει ένας χρόνος και τα πλεονεκτήματα ενισχύονται, πράγμα που δείχνει ότι είναι κάτι βιώσιμο», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του 4 Day Week Global σε σχετική αναφορά του.
Οι δε συμμετέχοντες στο πιλοτικό πρόγραμμα κάνουν λόγο για βελτίωση στη σωματική και ψυχική τους υγεία, που δεν μεταβλήθηκε ακόμη κι όταν αυτό ολοκληρώθηκε. Η δε ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή, ένα μεγάλο ζητούμενο των εργαζομένων της Δύσης, συνέχισε να καλυτερεύει. «Το θετικό αποτύπωμα της τετραήμερης εβδομάδας στην ικανοποίηση των ανθρώπων από τη ζωή τους μπορεί να είναι κάτι πιο θεμελιωδώς σχετιζόμενο με τη συνολική ευημερία τους και όχι μόνο με το τι συμβαίνει στην εργασία τους», παρατηρεί η υπεύθυνη της έρευνας Τζούλιετ Σκορ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Τέλος, όταν ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι πόσο θα ήθελαν να πληρώνονται για να επιστρέψουν στο πενθήμερο, οι μισοί ανέφεραν μεγάλες αυξήσεις, ενώ ένας στους δέκα είπε πως κανένα ποσόν δεν θα αρκούσε.