ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος Απριλίου ανοίγει το Taxisnet - Oι αλλαγές που θα ισχύσουν

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος Απριλίου ανοίγει το Taxisnet - Oι αλλαγές που θα ισχύσουν

Η διαδικασία για όσους δουν προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε1

Προς τα τέλη Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η καθυστέρηση, σε σχέση με άλλες χρονιές, οφείλεται σε δύο κύριους λόγους: την ψήφισή του νομοσχεδίου και τις τροποποιήσεις εντύπων. Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις, όπως η προσυμπλήρωση των δηλώσεων για 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, βρίσκεται ακόμα στη Βουλή.

Η θεσμοθέτηση του νέου τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών απαιτεί αλλαγές στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων (Ε1 και Ε3), οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Στις φετινές δηλώσεις θα υπάρχουν πολλές αλλαγές.

Κάποιοι από τους φορολογουμένους θα πληρώσουν μειωμένους φόρους, οι περισσότεροι επαγγελματίες θα λάβουν υψηλότερο λογαριασμό από την εφορία, ενώ περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση ή εφόσον το επιθυμούν μπορούν απλά να την ελέγξουν και να την αποστείλουν. Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ, εκτός κι αν η δραστηριότητά τους είναι μικρότερη των έξι χρόνων.

Συγκεκριμένα: Για τους νέους επαγγελματίες, που ασκούν το επάγγελμα έως τρία έτη, δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος και θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία τους. Στο 4ο έτος λειτουργίας θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67%, δηλαδή 3.620 ευρώ. Στο 5ο έτος λειτουργίας το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος θα μειώνεται κατά 33% και θα διαμορφώνεται σε 7.280 ευρώ.

Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετησίου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ θα υπολογίζεται προσαυξημένο κατά 10%, δηλαδή θα ανέρχεται σε 12.012 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20% και θα διαμορφώνεται στα 13.104 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει το προσεχές διάστημα τις σχετικές αποφάσεις και αμέσως μετά θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρωθεί. Θα τονίζεται επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων).

Οσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσουν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσα κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλά να αναμένουν το εκκαθαριστικό σημείωμα.