Γιούνκερ: Γερμανικό «υποκατάστημα» η ευρωζώνη

Σκληρή κριτική σε όσους παίζουν με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ασκεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει τη Γερμανία πως θεωρεί την ευρωζώνη «υποκατάστημά» της.

Γιούνκερ: Γερμανικό «υποκατάστημα» η ευρωζώνη
2'

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί όσους χρησιμοποιούν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος». Εκφράζει δε την ανησυχία του για τις εθνικές αντιπαλότητες, οι οποίες «θεωρούνταν ξεχασμένες», αλλά απέχουν, όπως λέει, «μόλις εκατοστά από την επιφάνεια», ενώ δηλώνει την αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατηρηθεί το ευρώ με όλες τις χώρες-μέλη του.

«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτάται σε έντονο ύφος ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ότι «έχουμε φτασει σε κρίσιμο σημείο», από το οποίο θα εξαρτηθεί αν το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης». Επίσης σχολιάζει ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει.

Σε ό,τι αφορά τον πιθανό διάδοχό του στο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τάσσεται υπέρ ενός επικεφαλής «αποκλειστικής απασχόλησης», χωρίς εθνικές αρμοδιότητες. Αναγνωρίζει πάντως ότι πολλές χώρες θα έχουν διαφορετική άποψη και αναφέρει ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι «χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα είναι σε θέση να σταματάει εθνικά δημοσιονομικά σχέδια». Ζητεί μάλιστα ο νέος επικεφαλής να προκύψει από μια «δημοκρατική διαδικασία νομιμοποίησης» και επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή