ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέδωσαν πνεύμα και πατρίδα με το Νέο Μνημόνιο

Παρέδωσαν πνεύμα και πατρίδα με το Νέο Μνημόνιο

Συνολικά 199 βουλευτές ψήφισαν «Ναι» επί της αρχής και 74 «Όχι» - Καταψήφισαν 12 του ΠΑΣΟΚ και 20 της ΝΔ

Είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.

Συνολικά 23 βουλευτές για το ΠΑΣΟΚ και 21 βουλευτές για την ΝΔ «κόστισε» η κρίσιμη ψηφοφορία του Μνημονίου ΙΙ καθώς τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησαν σε διαγραφές όσων πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή και καταψήφισαν.

Αναλυτικά, το Μνημόνιο ΙΙ πέρασε με ευρεία πλειοψηφία 199 βουλευτών Αναλυτικά, ψήφισαν 278 βουλευτές :

Επί της αρχής :

119 ΝΑΙ, 74 ΟΧΙ, 5 ΠΑΡΩΝ

Επί των άρθρων: Αρ 1 : ΝΑΙ 190 , ΟΧΙ 83 ΠΑΡΩΝ 5

Αρ.2 ΝΑΙ 201

Αρ3 199 ΝΑΙ ΟΧΙ 74 ΠΑΡΩΝ 5

Αρ 4 202 ΟΧΙ 74 ΠΑΡΩΝ 2

Ειδικά:

Από το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΟΧΙ στο νέο μνημόνιο οι εξής:

Κουβέλης Σπ., Βαγενά Άννα, Κατσέλη Λούκα, Βάσω Παπανδρέου, Τόγιας Βας., Μιχελογιαννάκης, Κατσούρας, Παραστατίδης, Αθανασιάδης, Βουδούρης Οδ., Αμοιρίδης, Μάτατζη, ενώ ΑΠΟΝΤΕΣ ήταν: Μίχος, Τριανταφυλλόπουλος, Κυριακοπούλου, Καστανίδης, Τεκτονίδου, Θεοδωρίδης, Λαφαζάνης Αργ.

Από τη Νέα Δημοκραία ψήφισαν ΟΧΙ στο νέο μνημόνιο οι εξής:

Κουντουρά Ελ., Σταμάτης Δημ., Παπασιώζος, Κων, Βλάχος Γ., Γιαννάκης, Τζίμας Μαργ., Ιατρίδου Τσαμπίκα, Μαρκόπουλος Κ., Γκιουλέκας Κων, Τσικαλάγιας, Ζώης Χρήστος, Γαληνός Σπ., Μελάς Παν., Καρασμάνης Γ., Λεονταρίδης, Κόλλια Τσαρουχά, Βαγιωνάς, Βοζενμπεργκ, Δερμετζόπουλος.

Από το ΠΑΣΟΚ οι 23 βουλευτές που διεγράφησαν είναι : Σπύρος Κουβέλης, Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα ξενογιαννακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Λάμπρος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Βασίλης Τόγιας, Γιώργος Κασσάρας, Κυριακή Τεκτονίδου, Χρήστος Κατσούρας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Αλέκος Αθανασιάδης, Γιώργος Παπαμανώλης, Οδυσσέας Βουδούρης, Τσετίν Μάνταζη Ηλίας Θεοδωρίδης, Αργύρης Λαφαζάνης, Χρήστος Μαγκούφης, Γιάννης Αμοιρίδης, Χάρης Καστανίδης.

Άμεση διαγραφή των «ανταρτών» και από τον Σαμαρά

Εκτός της Κ.Ο. της ΝΔ έθεσε άμεσα, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, τους βουλευτές που καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο κος Σαμαράς παρέπεμψε μάλιστα το σύνολο των βουλευτών αυτών στην επιτροπή δεοντολογίας, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής, όπως και τον βουλευτή Πάνο Καμμένο, που είχε διαγράψει μόνο από την Κ.Ο..

Ολόκληρη η επιστολή:

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με επιστολή που αποστέλλει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους βουλευτές Α΄Αθηνών κα Έλενα Κουντουρά, Ά Αθηνών κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Άρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κα Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, Ά Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κα Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω Βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄Αθηνών κ. Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της Νέας Δημοκρατίας»

Από την ΚΟ του ΛΑΟΣ διεγράφησαν οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης που ψήφισαν ναι στο Μνημόνιο.

Ο Μάκης Βορίδης μετά την διαγραφή του δήλωσε ότι έπραξε κατά την συνείδηση του.

Η Βάσω Παπανδρέου από την πλευρά της δήλωσε πως αισθάνεται ήσυχη με την συνείδηση της και ότι δεν μπορεί να διαγράψουν την πορεία της.

Ο Κώστας Μαρκόπουλος από την πλευρά του δήλωσε πως έκανε αυτό που πίστευε , ότι ελπίζει πως θα δικαιωθεί η Αθήνα και ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του.

Ικανοποιητικό το αποτέλεσμα εκτιμά το Μαξίμου

"Ικανοποιητικό" δεδομένης της δυσκολίας του χαρακτήρισαν κυβερνητικές το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Εκτιμούσαν δε ότι θα το αποτέλεσμα αυτό θα πείσει τους "έξω".

Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις, κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η συμμετοχή σε αυτές ήταν περιορισμένη, κάτι που δείχνει τη στήριξη του κόσμου στην κυβέρνηση.

Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κέντρο της Αθήνας, εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου ακραίων ομάδων.

Τι δήλωσε ο Παπαδήμος

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας από το βήμα της Βουλής τόνισε πως η ψηφοφορία είναι ιστορικής σημασίας από την οποία θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα πρόσθεσε πως “από μοιραία πλάνη, λιποψυχία ή λάθος απόφαση μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε παρατεταμένη χρεοκοπία”.

Ακόμη παρουσίασε τις συνέπειες που θα έχει μία καταψήφιση της συμφωνίας: «Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια, προκαλώντας ανεξέλεγκτο οικονομικό χάος και κοινωνική έκρηξη”.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας.

“Οι βανδαλισμοί δεν έχουν θέση σε μία Δημοκρατία. Όταν έλθει η ώρα, ο υπέρτατος κριτής, ο λαός, θα αποφανθεί”, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τι έγινε στην σημερινή συνεδρίαση εδώ

Διαβάστε ακόμη:

Άμεση διαγραφή των «ανταρτών» από τον Σαμαρά

Ποιοι είναι οι 22 βουλευτές που διέγραψε το ΠΑΣΟΚ

Εννέα βουλευτές εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ

Τρεις στόχους θέτει ο Παπαδήμος για το Μνημόνιο 2