ΣΤΟ 7,2% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB: Αλώβητη η ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες

Δημοσκόπηση MRB: Αλώβητη η ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται με φόντο την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια αποτυπώνει η νέα μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για το Newsbomb.gr – Ποιοι δείκτες κρίνουν την ψήφο των πολιτών, λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες; Τι γνώμη έχουν οι πολίτες για τα σενάρια συγκυβέρνησης και πόσο ανησυχούν για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά; 

Εξαιρετικά σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που αναδύονται για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, από τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr.

Εν μέσω ενεργειακή κρίσης, με την ακρίβεια να καλπάζει λίγο πριν τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα και με την Τουρκία να απειλεί ακόμα και εμπόλεμη σύρραξη τη χώρα μας, οι μετρήσεις της MRB αποτυπώνουν την ανησυχία και την αβεβαιότητα των πολιτών για το μέλλον, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 10 – 12 Οκτωβρίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων, αποτυπώνει την αγωνία των πολιτών για τις οικονομικές εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας πως η αβεβαιότητά τους εστιάζει στην ακρίβεια και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και καύσιμα.

Φαίνεται λοιπόν σαφώς πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα επηρεάσει περισσότερο από κάθε άλλο και την ψήφο των Ελλήνων στις εκλογές του 2023. Παρά το γεγονός ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις μαστίζονται από την ακρίβεια και ο χειμώνας αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος, το κυβερνών κόμμα δείχνει να αντέχει στις σφοδρότατες πιέσεις που δέχεται, με τους πολίτες να δείχνουν πως εμπιστεύονται – τουλάχιστον για την ώρα – τη Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την άλλη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται αδύναμο - προς το παρόν - να κεφαλαιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα πλήγματα που δέχεται η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας πως οι πολίτες δεν μπορούν να το εμπιστευτούν απόλυτα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Με το ΠΑΣΟΚ να χάνει τη δυναμική που είχαν οι μετρήσεις του κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών και την εικόνα στα μικρότερα κόμματα του Κοινοβούλίου να είναι σταθερή, αυτό που προκαλεί εντύπωση και αποτυπώνεται ξεκάθαρα πλέον είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες για την Πατρίδα» να φλερτάρει εμφανώς με την είσοδο στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,5% έναντι 22,7% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι στο 6,8%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 11,2%, το ΚΚΕ με 4,9%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ 25 με 3,1% που σε όλες τις μετρήσεις «πιάνει» οριακά το όριο εισόδου στη Βουλή. Ελπίδες για το Κοινοβούλιο τρέφει και το εθνικιστικό κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη, που στη μέτρηση καταγράφει ποσοστό 2,4%.

Δείτε την πρόθεση ψήφου:

Με την αναγωγή σε έγκυρα ψηφοδέλτια η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 7,2%, με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει ποσοστό 31,3% και τον ΣΥΡΙΖΑ 24,1%.

Όσον αφορά το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφές προβάδισμα σχεδόν 10 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα:

Οι μετρήσεις της MRB αναδεικνύουν και τις σκέψεις των πολιτών για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα σενάρια συγκυβέρνησης, με τα αποτελέσματα μάλιστα να προκαλούν… εκπλήξεις.

Σημαντικά τα ευρήματα και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την πλειοψηφία των πολιτών να εκφράζει ανησυχία για την εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, στο οποίο εκτιμάται ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα βγει κερδισμένη.

Σήμερα το μεσημέρι, στην εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον επικεφαλής της MRB κ. Δημήτρη Μαύρο, θα αναλυθούν και θα συζητηθούν όλα τα κρίσιμα και καθοριστικά στοιχεία της δημοσκόπησης.

Παράλληλα, η συντακτική ομάδα του Newsbomb.gr, θα αναλύσει λεπτομερώς όλα τα επιμέρους ζητήματα που αναδεικνύει η δημοσκόπηση, δίνοντας στους πολίτες μια ξεκάθαρη σφυγμομέτρηση των τάσεων στην ελληνική κοινωνία, λίγο πριν τον δύσκολο χειμώνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB ΓΙΑ ΤΟ NEWSBOMB.GR