ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες μέσα στο 2019

Πρόωρες εκλογές: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες μέσα στο 2019

Πρόωρες εκλογές | Συμφωνία των Πρεσπών: Δύσκολος «γρίφος» για την κυβέρνηση η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή - Μετράει τα... κουκιά το Μαξίμου: Οι «σίγουροι» και οι «αναποφάσιστοι» - Τι θα γίνει εάν υπερισχύσει το «όχι» στο deal Τσίπρα - Ζάεφ

Σε «πονοκέφαλο» αναδεικνύεται για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αλλά και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα η έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή προς επικύρωση, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμα και προ εκπλήξεων, γεγονός που συνεπάγεται ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο πολυπόθητος αριθμός «151» που αντιστοιχεί στον αριθμό των βουλευτών που χρειάζεται η κυβέρνηση, ώστε να περάσει η συμφωνία κατ’ απόλυτη πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν φαίνεται, προς το παρόν, να γίνεται πραγματικότητα.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί συνολικά 145 βουλευτές και με δεδομένη την άρνηση των ΑΝ.ΕΛ. και του Πάνου Καμμένου να υπερψηφίσουν τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τα πράγματα δυσκολεύουν για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Οι «σίγουροι»

Από τη μια πλευρά υπάρχουν τρεις βουλευτές (άλλα κόμματα / ανεξάρτητοι), οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Αυτοί είναι οι εξής:

• Κατερίνα Παπακώστα
• Θανάσης Παπαχριστόπουλος
• Σπύρος Δανέλλης

Οι αναποφάσιστοι

Από την άλλη, υπάρχουν άλλοι έξι βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση.

Αυτοί είναι:

• Σταύρος Θεοδωράκης
• Σπύρος Λυκούδης
• Γιώργος Μαυρωτάς
• Έλενα Κουντουρά
• Βασίλης Κόκκαλης
• Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση δείχνει να εξασφαλίζει – μετά βίας – 148 βουλευτές, κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για τις Πρέσπες, η οποία αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή στο διάστημα από 25 έως 28/01/2019. Υπενθυμίζεται ότι έως τις 15/01/2018 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης της Συμφωνία στη Βουλή των Σκοπίων.

Με απλά λόγια: Τα «κουκιά» δεν βγαίνουν και για την ακρίβεια εξαρτώνται είτε από βουλευτές άλλων κομμάτων (π.χ. το Ποτάμι) είτε από ανεξάρτητους βουλευτές.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, τότε η κυβέρνηση πέφτει και ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον υποχρεωμένος να μεταβεί στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του για άμεση προσφυγή στις κάλπες εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι οι εξής:

• Κυριακή 17/02/2019
• Κυριακή 24/02/2019

Όλα, βεβαίως, θα κριθούν μέσα στο προσεχές διάστημα και σίγουρα για πρώτη φορά το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι έχει απέναντί της, όχι μόνο τους βουλευτές αλλά και την πλειονότητα του ελληνικού λαού, που δεν θέλει με κανέναν τρόπο μια συμφωνία που αντιβαίνει στα εθνικά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης:

Eιρήνη Λαγούδη: Η κατάθεση του κολλητού του γιατρού και οι αντιφάσεις

Θρίλερ με τον εξαφανισμένο αγρότη στις Σέρρες: Τι δείχνουν τα μακάβρια ευρήματα