ΣΠΟΡ

Σκάνδαλο στη Formula 1: Ο πρόεδρος της FIA ερευνάται για χειραγώγηση αγώνα

Σκάνδαλο στη Formula 1: Ο πρόεδρος της FIA ερευνάται για χειραγώγηση αγώνα
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ ερευνάται για χειραγώγηση αγώνα στην Formula 1.

«Φωτιές» έχει ανάψει στον κόσμο της Formula 1 το αποτέλεσμα του Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας το 2023.

Ο λόγος είναι η αναίρεση της ποινής που είχε δεχθεί ο Φερνάντο Αλόνσο. Αρχικά 5 δευτερολέπτων για λάθος τοποθέτηση του μονοθεσίου του στην εκκίνηση την οποία δεν εξέτισε σωστά κατά τη διάρκεια του pit-stop.

Εν συνεχεία δέχθηκε άλλα 10 δευτερόλεπτα γι' αυτό το λάθος, χάνοντας την 3η θέση του βάθρου. Η Aston Martin έκανε ένσταση με τους αγωνοδίκες να τη δικαιώνουν.

«Έχοντας εξετάσει νέα αποδεικτικά στοιχεία, καταλήξαμε στο ότι δεν υπήρχε σαφής συμφωνία, όπως προτάθηκε στους αγωνοδίκες νωρίτερα, πως είχε συμφωνηθεί ότι το να ακουμπήσει ένας γρύλος ένα μονοθέσιο, θα ισοδυναμεί με εργασία σε αυτό. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρήσαμε ότι η αρχική μας απόφαση να επιβάλουμε ποινή στο Μονοθέσιο #14 έπρεπε να ανατραπεί και αυτό πράξαμε», ανέφεραν στην εξέτασή τους.

Σύμφωνα μάλιστα με με το BBC, έγινε καταγγελία κατά του προέδρου της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ πως προσπάθησε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα του αγώνα.

Με βάση όσα αποκάλυψε ένας πληροφοριοδότης, o Σουλαγέμ φέρεται να τηλεφώνησε στον σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Χαμάς μπιν Ισά Αλ Καλιφά, αντιπρόεδρο της FIA για τον αθλητισμό στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και στενό του σύμμαχο, ο οποίος ήταν παρών στον αγώνα με θεσμικό ρόλο για να αλλάξει την ποινή 10 δευτερολέπτων που δέχθηκε ο Αλόνσο και έχασε το βάθρο.

Το θέμα διερευνάται από την επιτροπή δεοντολογίας της FIA, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC και ο υπεύθυνος της FIA, Πάολο Μπασάρι, (που έχει έρθει αρκετές φορές σε κόντρα με τον Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ) έχει ετοιμάσει ήδη έκθεση για το ζητήμα.

Σχετικές ειδήσεις