ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξης Πατέλης στο Newsbomb.gr για τον πτωχευτικό: Όλοι έχουμε δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία

Αλέξης Πατέλης στο Newsbomb.gr για τον πτωχευτικό: Όλοι έχουμε δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία

Μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού και στρουθοκαμηλισμού, η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου θα εκπλήξει θετικά, καθώς όλοι έχουμε δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία, τονίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Αλέξης Πατέλης.

Ειδική συνεργασία: Δημήτρης Πεφάνης

Παράλληλα, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού δηλώνει υπερήφανος για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, τονίζοντας πως όταν όμως καταλαγιάσει ο θόρυβος, αυτό που μένει πάντα είναι η ουσία, δηλαδή εν προκειμένω «δύναμη στον εργαζόμενο».

Αναφερόμενος στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία συμμερίζεται την εκτίμηση πως μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ σωρευτικά σχεδόν κατά ένα τρίτο στα επόμενα χρόνια ενώ μόνο φέτος αναμένεται να εκταμιευθούν 7 δισ. ευρώ.

Τέλος, θεωρεί πως στο μέτωπο της προσέλκυσης των επενδύσεων το πιο μεγάλο επίτευγμα είναι η εικόνα σοβαρότητας που έχει επιδείξει η χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που αναγνωρίζεται παγκοσμίως και τραβάει την προσοχή των ξένων.

Το Ταμείο Ανάκαμψης παίρνει σάρκα και οστά, με τα πρώτα έργα να λαμβάνουν και επίσημα εγκρίσεις. Πόσο θεωρείτε ότι θα επηρεάσει την οικονομία και πώς θα εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση;

Αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα ΕΕ που επισκέπτεται σε μία αλυσίδα μόλις πέντε χωρών. Θα παρουσιαστούν κομβικής σημασίας έργα του Ελλάδα 2.0 σε μία πανηγυρική εκδήλωση με συνδέσεις με πολλά μέρη της Ελλάδας και συζήτηση με πολίτες.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων εγκρίνει το Ελλάδα 2.0, το επιστέγασμα πολλών μηνών σκληρής δουλειάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που λαμβάνει έγκριση για το πρόγραμμα της, με διθυραμβικά σχόλια από τον ευρωπαϊκό τύπο. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτά που πετύχαμε.

Το Ελλάδα 2.0 έχει ήδη ξεκινήσει με έργα και μεταρρυθμίσεις. Η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνει ότι μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ σωρευτικά σχεδόν κατά ένα τρίτο στα επόμενα χρόνια. Μέσα στο 2021 αναμένουμε να εκταμιευθούν 7 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα είναι, επίσης, 2η ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Για το Ελλάδα 2.0 έχει συσταθεί ειδικός μηχανισμός παρακολούθησης για να σιγουρευτούμε όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σωστά. Η πολλή δουλειά αρχίζει τώρα.

Κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να παίξουν οι τράπεζες. Θεωρείτε ότι ο κλάδος είναι πλέον σε φάση να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς την οικονομία; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας;


Στο Ελλάδα 2.0 κρίναμε ότι το επενδυτικό κενό της χώρας ήταν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Τα μισά περίπου των 13 δισ. δανείων θα διοχετευθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Με προτεραιότητες επιλεξιμότητας ωστόσο. Πράσινα, ψηφιακά, εξαγωγές, καινοτομία, μεγέθυνση. Και χωρίς να επιλέγει το κράτος.

Το καλοκαίρι του 2019 πάνω από τα μισά δάνεια των τραπεζών ήταν κόκκινα. Μέχρι το τέλος του 2022 αυτό το ποσοστό θα έχει απομειωθεί δραστικά σε μονοψήφιο. Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία που θα επιτρέψει στον τραπεζικό τομέα να επιστρέψει στην πραγματική του δουλειά που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί δύο είναι οι βασικές προκλήσεις: Πρώτον, να εφαρμόσουν σωστά τα σχέδιά τους οι τράπεζες. Χθες η Γενική Συνέλευση της Alpha ενέκρινε το πρόγραμμα Tomorrow για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που λειτουργεί υποστηρικτικά σε νέα χρηματοδότηση. Δεύτερον, να μην δημιουργηθεί μεγάλη νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας.
Προσωπικά είμαι αισιόδοξος και στα δύο πεδία. Ο μετασχηματισμός του τραπεζικού τομέα είναι ραγδαίος και κοιτάμε μπροστά.

Από την 1η Ιουνίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός νόμος, προκαλώντας μάλιστα πολλές αντιδράσεις, κυρίως για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Θεωρείτε ότι ο νέος νόμος εξασφαλίζει ουσιαστικά την προστασία των δανειοληπτών; Και αντίστοιχα θα βοηθήσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που «εγκλωβίζουν» εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και επιχειρήσεις;

Πιστεύω ότι μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού και στρουθοκαμηλισμού, η εφαρμογή του νόμου για την δεύτερη ευκαιρία θα εκπλήξει θετικά. Πολλοί από τους συμπολίτες μας είναι εγκλωβισμένοι χρόνια τώρα σε ένα χρέος που τους πνίγει και βάζει την ζωή τους στον πάγο. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Τους το οφείλουμε.
Χιλιάδες μπαίνουν ήδη στην πλατφόρμα και ρυθμίζουν τα χρέη τους, με κουρέματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους δυνατότητες. Για πρώτη φορά στο παιχνίδι μπαίνουν και χρέη προς το κράτος.
Και για όσους ευάλωτους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, το 2022 θα συσταθεί ο φορέας επαναμίσθωσης με μία γέφυρα μέχρι τότε.

Όλοι έχουμε δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία.

Μια ακόμη μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις είναι το εργασιακό νομοσχέδιο, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για κατάργηση του 8ωρου. Πώς απαντάτε στα σχόλια αυτά και αντίστοιχα ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά σημεία του νέου νόμου.

Είναι τόσα πολλά τα θετικά που δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ρυθμίζουν τις συνεργατικές πλατφόρμες, δίνοντας το δικαίωμα του συνδικαλισμού και της απεργίας στους εργαζόμενους, και την υποχρέωση ασφάλειας και υγιεινής στους εργοδότες. Εξομοιώνεται η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων. Θεσπίζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης μετά το τέλος της εργασίας.

Είμαι πολύ περήφανος που νομοθετείται η απαγόρευση απόλυσης για νέους πατέρες. Ξέρετε η απαγόρευση απόλυσης νέων μητέρων είναι ένας λόγος που πολλές επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν γυναίκες. Αυτή η διαφορά στα δύο φύλα τώρα αμβλύνεται. Πρόκειται για εμβληματική μεταρρύθμιση.

Είμαστε από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που κυρώνουν την σύμβαση του ILO ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Ο ορισμός της παρενόχλησης συμπεριλαμβάνει και συμπεριφορές που συνδέονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση, ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου.
Εννοείται πως δεν υπάρχει καμία κατάργηση οκταώρου. Επεκτείνεται απλώς η δυνατότητα ρύθμισης και στους εργαζόμενους –όχι μόνο στους εργοδότες–, κάτι που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις αυθαιρεσίες στην αγορά εργασίας. Η καθημερινότητα της πραγματικής ζωής είναι δύσκολη. Απαντάμε με την ψηφιοποίηση.

Και η επιθεώρηση εργασίας γίνεται ανεξάρτητη αρχή, ενδυναμώνοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πρόκειται για δομική μεταρρύθμιση.

Οι ταμπέλες είναι εύκολες. Όταν όμως καταλαγιάσει ο θόρυβος, αυτό που μένει πάντα είναι η ουσία. Δύναμη στον εργαζόμενο.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η ελληνική οικονομία είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει προς αυτή την κατεύθυνση και ποιος ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα family offices;

Όπως ξέρετε είναι πολλές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η μείωση της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας αποτελεί κεντρικό άξονα. Η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Νέα ρυθμιστικά πλαίσια. Η ψηφιοποίηση. Πάνω από 180 νομοσχέδια έχουν ήδη ψηφιστεί.

Τα family offices, που ρωτήσατε, είναι σε συνέχεια των κινήτρων που θεσπίστηκαν για την προσέλκυση των λεγόμενων non-dom. Τα family offices λειτουργούν υποστηρικτικά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα αλλά και επιπλέον δαπάνες που τονώνουν την εγχώρια οικονομία.

Η πιο σημαντική εξέλιξη, ωστόσο, για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η εικόνα σοβαρότητας που έχει επιδείξει η χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό αναγνωρίζεται παγκοσμίως και τραβάει την προσοχή των ξένων.

Βέβαια η προσέλκυση επενδύσεων είναι σαν ένας αγώνας μπάσκετ χωρίς τέλος. Με το που σκοράρεις ένα καλάθι πρέπει να συνεχίζεις να παίζεις. Δεν επαναπαυόμαστε.

Συνολικά ποια είναι η πρόβλεψή σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο το 2021 όσο και το 2022;

Η ελληνική οικονομία εκπλήσσει ήδη θετικά. Στο πρώτο τρίμηνο, και παρά τα λοκνταουν, το ΑΕΠ της χώρας ήταν μόλις 2,7 μονάδες χαμηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν δηλ. ξεκινήσει η πανδημία. Η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές αγαθών, και ο κατασκευαστικός τομέας είναι σε μεγάλη άνθηση. Σειρά τώρα θα πάρουν οι υπηρεσίες. Είμαστε αισιόδοξοι και για τον τουρισμό.

Οι μειώσεις φόρων, οι μεταρρυθμίσεις, ο μετασχηματισμός του τραπεζικού τομέα, η δραματική αύξηση των καταθέσεων, η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια, το Ελλάδα 2.0, η ψηφιοποίηση, η νέα εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, όλα μαζί δίνουν δύναμη στην οικονομία.

Θα ακολουθήσουν και επικαιροποιημένες επίσημες προβλέψεις για την ανάπτυξη.
Είναι σημαντικό να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Είναι προς όφελος κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε μαζικά, τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερωθεί και η οικονομία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία: Πανελλαδική στάση εργασίας - «Παραλύει» το Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς