Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό αιώνων, που ερευνά ο Ιντιάνα Τζόουνς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό αιώνων, που ερευνά ο Ιντιάνα Τζόουνς

Το μεγαλύτερο μυστήριο της αρχαιότητας είναι το αντικείμενο της τελευταίας αναζήτησης του πιο διάσημου και εμβληματικού «αρχαιολόγου», του Ιντιάνα Τζόουνς, το οποίο δεν είναι άλλο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, του πρώτου δηλαδή -όπως ακριβώς το διαβάζετε- tablet της ανθρωπότητας! Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το θαύμα, που μας εκπλήσσει ακόμα χιλιάδες χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Ήταν το 1900, όταν οι δύτες κάπου ανοιχτά των Αντικυθήρων, εντόπισαν ένα αρχαίο ναυάγιο. Με τα πενιχρά μέσα της εποχής, και με σκληρές απώλειες -ένας νεκρός δύτης και δύο μόνιμα παράλυτοι- κατάφεραν να ανασύρουν πολλά σπουδαία αρχαία αντικείμενα, ένα εκ των οποίων, ωστόσο, το μικρότερο και χωρισμένο σε διάφορα θραύσματα, να αποτελεί ένα πραγματικό θαύμα, την αξία του οποίου εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν καν να υποθέσουν…

Οι έρευνες των επόμενων δεκαετιών έκαναν λόγο για ένα υπερπολύπλοκο και ασύλληπτο για τα μέσα και τις γνώσεις της αρχαιότητας, «υπολογιστή» που κινούταν χάρη σε ένα σύστημα δεκάδων γραναζίων και ήταν ικανό να παρέχει στον χρήστη του πληροφορίες που… επίσης δεν ξέραμε ότι οι άνθρωποι της Ελληνιστικής Περιόδου κατείχαν. Πόσο, μάλλον, να τις αποτυπώσουν σε… υπολογιστή!

Οι δεκαετίες πέρασαν, η σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης έγινε από νωρίς κατανοητή, ωστόσο έπρεπε να φτάσουμε στη σύγχρονη εποχή, στους ειδικούς φασματογράφους και σε άλλα ειδικά όργανα ψηφιακής τεχνολογίας, για να κατανοήσουμε -και όχι ακόμα πλήρως- τι εστί ακριβώς ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων…

Η πρώτη εμπεριστατωμένη και σύγχρονη μελέτη, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας του μηχανισμού, παρουσιάστηκε από τον Ξενοφώντα Μουσά, Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος στο ΕΚΠΑ και πρωταγωνιστή στη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σε συνεργασία με ερευνητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Παράλληλα, στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά» δημιουργήθηκε ένα ακριβές λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού, τόσο σε φυσική διάσταση -σε μέγεθος… tablet- όσο και σε πολύ μεγαλύτερη, προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας της εφεύρεσης, με όλο αυτό το πολύπλοκο σύστημα γραναζίων που με κάποιον τρόπο οι αρχαίοι μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν για να προβλέπουν και να παρατηρούν τις κινήσεις των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος!

Ή τουλάχιστον, υποθέτουμε ότι το έκανε και αυτό, καθώς η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η λογική της λειτουργίας του είναι ότι εισάγοντας στον μηχανισμό τα κατάλληλα δεδομένα, τότε μπορούμε να δούμε μεταξύ άλλων τις φάσεις της σελήνης, τις ηλιακές εκλείψεις, με δυνατότητα ταξιδιού στο παρελθόν και το μέλλον μέχρι 400 χρόνια! Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει και η ακριβής ημερομηνία των μεγάλων εορτών, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα Ίσθμια, τα Νέμεα. Ό,τι κάνει δηλαδή ένα σύγχρονο και ακριβές αστρονομικό ημερολόγιο

Για τη συλλογή αυτών των δεδομένων, λένε οι ειδικοί, θα απαιτούνταν στην κυριολεξία, αιώνες παρατήρησης του ουρανού και ακριβούς καταγραφής όλων των φαινομένων αναλυτικά, ώστε με όλα αυτά, με την κατάλληλη τεχνολογία -την οποία δεν ξέραμε ότι υπάρχει- να δημιουργηθεί ένα πραγματικό αρχαίο… tablet.

Μιλάμε, θυμίζουμε, για 100 περίπου χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, μια εποχή δηλαδή πολλούς αιώνες πριν από τη διαπίστωση -τουλάχιστον όπως τα μαθαίνουμε σήμερα στην Ιστορία- ότι η Γη είναι στρογγυλή και μάλλον… κινείται…

Πώς το έκαναν αυτό; Ο Πυθαγόρας είχε πει ότι αν αντιληφθούμε την αξία των νόμων της Φυσικής και το γεγονός ότι η φύση τους ακολουθεί, τότε αυτοί οι νόμοι εκφράζονται σωστά και με τα Μαθηματικά. Αν λοιπόν τους γνωρίζουμε και τους καταγράψουμε σε χαρτί, τότε το επόμενο στάδιο είναι να τους αξιοποιήσουμε με τη βοήθεια ενός… υπολογιστή! Η βάση της τεχνολογίας αυτής, άλλωστε, αποτελεί παράλληλα και τη βάση των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών!

Πόσοι άλλοι αντίστοιχοι μηχανισμοί μπορεί να υπήρχαν; Και πού χάθηκε όλη αυτή η τεράστια γνώση και, κυρίως, σε τί κόσμο θα ζούσαμε σήμερα, αν τυχόν είχαν επικρατήσει οι άνθρωποι που έφτιαξαν ένα… tablet, πάνω από 2.000 χρόνια πριν την εποχή μας;

Η Αρχαιολογία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις… Ίσως για αυτό να επιστρατεύθηκε ο… καλύτερος, ο Ιντιάνα Τζόουνς, προσδίδοντας κι αυτός, στο κύκνειο άσμα των αναζητήσεων του, μάλιστα, μια ευρύτερη μυθική διάσταση στην σπουδαία αρχαιοελληνική μας κληρονομιά…

Ο Ξενοφών Μουσάς και οι υπεύθυνοι του Μουσείου Κοτσανάς κάνουν μια σπάνια επίδειξη στον φακό του Newsbomb.gr της λειτουργίας, όσο και της μυθικής, πια, σημασίας, που έχει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Διαβάστε επίσης:

«Υπόγεια Αθήνα»: Η νέα αποκαλυπτική έρευνα για την αλήθεια και τους θρύλους της αθέατης πρωτεύουσας

To Newsbomb.gr φέρνει στο φως τα ξεχασμένα οχυρά των Ναζί στις παραλίες της Αττικής

Ο τελευταίος των Παλαιολόγων βρίσκεται στα νησιά Μπαρμπάντος - «Κοιτάει» προς την Πόλη

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ