ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Στο 6% ο ΦΠΑ για rapid-test και self-test

rapid test
Με παρέμβαση του ΠΦΣ, στο μειωμένο συντελεστή και η διενέργεια των rapid-test
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετά τη λήξη της κοινοτικής οδηγίας η οποία προέβλεπε μηδενικό ΦΠΑ, τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τη νόσο COVID-19 όπως και τα εμβόλια πλέον υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%.   

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, διαγνωστικά τεστ rapid, διαγνωστικά τεστ PCR, διαγνωστικά τεστ αντισωμάτων και λοιπά διαγνωστικά για Covid-19, που αποτελούν σημαντικά αγαθά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάγονται στον κατώτατο εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ (υπερμειωμένος συντελεστής 6%), διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόσβαση των φορέων υγείας και του γενικότερου πληθυσμού της χώρας στα εν λόγω αγαθά, ώστε να καταπολεμηθεί ο ιός και να αποφευχθεί η διάδοσή του, χωρίς να τίθεται χρονικός περιορισμός για την εφαρμογή του.

Ειδικότερα για τα φαρμακεία, μετά από παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στο συντελεστή 6% (4% για τις παραμεθώριες περιοχές) υπάγεται και η διενέργεια του rapid-test, αντί για 24% που είναι η θεσμοθετημένη παροχή υπηρεσίας στο φαρμακείο. Σημειώνεται ότι η ανώτατη τιμή για τα rapid-test είναι τα 10 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι επίσης η πώληση των self-test υπάγεται στο συντελεστή 6% (4% για τις παραμεθώριες περιοχές).

Υπενθυμίζεται ότι πρόβλημα με την αλλαγή του ΦΠΑ στα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα (I/Π) για τη νόσο COVID-19 έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). «Η εφαρμογή του νόμου έληξε στις 31.12.2022 και δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια παράταση ισχύος του, τα προϊόντα αυτά έχουν επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς επιβάρυνσής τους με Φ.Π.Α. 6% και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες με 13% και 24%. Παρόλα ταύτα, δεν έχει γίνει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων με την προσαύξηση του αναλογούντος από 1.1.2023 ΦΠΑ, με αποτέλεσμα μέλη- εταιρείες του ΣΕΙΒ που προμηθεύουν το δημόσιο τομέα με in vitro διαγνωστικά Ι/Π για την Covid-19, να συνεχίζουν να λαμβάνουν παραγγελίες και απαιτήσεις για τιμολόγηση βάσει των τελικών τιμών του προηγούμενου καθεστώτος, με απαλλαγή του ΦΠΑ» σημειώνει ο ΣΕΙΒ, ο οποίος ζητά να ενημερωθούν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα ευρείας χρήσης

«Χάος» στα νοσοκομεία με τον ΦΠΑ σε διαγνωστικά προϊόντα για την Covid-19

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα φάρμακα σε έλλειψη - Οι εξαιρέσεις