FUN TIME

Από τι πέθανε ο Τουταγχαμών;

Από τι πέθανε ο Τουταγχαμών;
Ο ταφικός θάλαμος του Φαραώ Τουταγχαμών είναι περίτεχνα διακοσμημένος με τη μορφή...

Ο ταφικός θάλαμος του Φαραώ Τουταγχαμών είναι περίτεχνα διακοσμημένος με τη μορφή της θεάς Hathor. Όμως, το ασημί χρώμα της θεάς έχουν κηλιδώσει περίεργα καφέ στίγματα, τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε όλους τους τοίχους του θαλάμου.

Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες για την προέλευση αυτών των κηλίδων διαρκούν σχεδόν ένα αιώνα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την ακριβή ταυτότητά τους, η οποία παραμένει μυστήριο.

Κανείς δεν ξέρει την αιτία θανάτου του έφηβου Φαραώ, ο οποίος ανήκε στην 18η δυναστεία της αρχαίας Αιγύπτου. Πολλές είναι οι ερμηνείες, σύμφωνα με τις οποίες ο θάνατος του Τουταγχαμών επήλθε στα τέλη της εφηβείας του από τραύμα στο κεφάλι, από μόλυνση εξαιτίας κατάγματος στο πόδι, από ελονοσία, από αναιμία ή ακόμα από συνδυασμό τέτοιων κακοτυχιών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Harvard, Ralph Mitchell, όποια και αν ήταν η αιτία, ο θάνατος ήταν απρόσμενος. Αυτό καταδεικνύουν τα περίεργα καφέ στίγματα στους τοίχους του ταφικού του θαλάμου.

Υποστηρίζει επίσης ότι η ταφή του Τουταγχαμών έγινε με ασυνήθιστη βιασύνη, πριν καν στεγνώσουν οι τοίχοι από την μπογιά της διακόσμησης.

Ο καθηγητής με την ομάδα του μελετούν την προέλευση των καφέ κηλίδων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρίσει ίχνη μελανίνης, η οποία αποτελεί παράγωγο μυκήτων ή βακτηρίων. Πάντως, κανένας γνωστός έμβιος οργανισμός δεν έχει ταιριάξει με το υλικό των κηλίδων.

Ίσως στην ταυτότητα των κηλίδων κρύβεται η αιτία θανάτου του νεαρού Φαραώ και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων λύσει ένα μυστήριο χιλιάδων χρόνων.