ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ιάπωνες και Γερμανοί «σφάζονται» για το «φακέλωμά» μας

Ιάπωνες και Γερμανοί «σφάζονται» για το «φακέλωμά» μας

Το σκληρό δίλημμα του υπουργού κ. Αντώνη Μανιτάκη

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Ούτε ψύλλος στον κόρφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη, που πρέπει να πάρει τώρα μία απόφαση για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των Ελλήνων μέσω της «κάρτας του πολίτη» - δηλαδή της νέας ταυτότητας που πρέπει όλοι μας να τη βγάλουμε.

Σε περίπτωση θετικής του απόφασης, θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2011 είχε θέσει με σχετική ερώτησή του στη Βουλή ζήτημα διαφάνειας και ασφάλειας των προσωπικών μας δεδομένων με την έκδοση της κάρτας του πολίτη που σχεδίαζε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης έχει βρεθεί στο μέσον μιας σκληρής επιχειρηματικής σύγκρουσης γερμανικών και ιαπωνικών κολοσσών, που... «σκοτώνονται» ποιος θα μας φακελώσει πρώτος.

Συγκεκριμένα: υπάρχει δεκαετής δέσμευση του ελληνικού κράτους με την ιαπωνική εταιρία Toppan Printing Co Ltd από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι το 2016 για την έκδοση όλων των εγγράφων ασφαλείας στη χώρα μας, με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας (διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης κλπ). Η ιαπωνική αυτή εταιρεία είχε αναλάβει και την έκδοση των ταυτοτήτων διαπίστευσης των 100.000 περίπου αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Βάσει λοιπόν αυτής της δεκαετούς σύμβασης, με την οποία υπάρχουν πολλές σκιές, η ιαπωνική Toppan Printing Co Ltd πρέπει να λάβει τώρα και το μεγάλο έργο της έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.

Κάπου εδώ όμως εμφανίζονται δύο γερμανικοί κολοσσοί έκδοσης εγγράφων ασφαλείας, η ιδιωτική εταιρεία Gieseke und Devrient και η κρατικοποιημένη πλέον Bundesdruckerei, θέτουν ζήτημα «αδιαφανούς σύμβασης» με τους Ιάπωνες και υπερκοστολόγησης του έργου, υποστηρίζοντας ότι τα 160 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού της αντικατάστασης των αστυνομικών ταυτοτήτων είναι ένα εντελώς αδικαιολόγητο και παραφουσκωμένο ποσό.

Όμως, το ενδιαφέρον της Bundesdruckerei έφερε στην επιφάνεια από τους ανταγωνιστές της μια παλιά ιστορία που έμπλεκε τη γερμανική αυτή εταιρεία στο μεγάλο σκάνδαλο έκδοσης των διαβατηρίων της Αλβανίας. Τότε που ήταν ακόμη ιδιωτικών συμφερόντων, το 2002, η εταιρεία αυτή έχει καταφέρει με τη μέθοδο της μίζας σε Αλβανούς κρατικούς λειτουργούς να αναλάβει την έκδοση των αλβανικών διαβατηρίων, ενώ η δική της προσφορά ήταν υπερβολικά ακριβότερη από εκείνη των ανταγωνιστών της. Στη συνέχεια όμως η Bundesdruckerei έγινε κρατική εταιρεία της Γερμανίας και εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο με ειδίκευση στην ασφαλή ταυτοποίηση και σήμερα ουσιαστικά αποτελεί το εθνικό τυπογραφείο των Γερμανών.

Η ευκαιρία για ένα γενικό ηλεκτρονικό φακέλωμα των Ελλήνων από τους Γερμανούς που θα ξέρουν έτσι ποιοι έχουν χρήματα στις τράπεζες, ποιοι φοροδιαφεύγουν κλπ είναι μοναδική.

Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν και καταγγελίες στην Ελληνική Βουλή ότι αυτές τις νέες ταυτότητες θα μπορούσε να τις εκδώσει και η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με Έλληνες.

Το θέμα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τις επόμενες εβδομάδες και σοβαρές εξελίξεις και το newsbomb.gr θα είναι εκεί για να σας τις παρουσιάσει.

Διαβάστε επίσης:

Είμαστε όλοι υπό παρακολούθηση