ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Ποροσένκο: Η Ανατολική Ουκρανία δεν θα επιστρέψει με τη βία

Ποροσένκο: Η Ανατολική Ουκρανία δεν θα επιστρέψει με τη βία

Τα κανόνια πάντως συνεχίσουν να ηχούν

Σάββατο των ομολογιών σήμερα για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, ο οποίος παραδέχθηκε με συνέντευξή του στη γαλλική Φιγκαρό ότι είναι αδύνατο να επιστρέψουν με στρατιωτική βία υπό ουκρανικό έλεγχο οι εξεγερμένες περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Ποτέ δεν θα επαναφέρουμε αυτές τις περιφέρειες με στρατιωτικές μεθόδους. Πρέπει να αγωνιστούμε για τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση κατά της χρήσης της ρωσικής γλώσσας ως επίσημης. Είμαστε επίσης έτοιμοι να υλοποιήσουμε μια προωθημένη αποκέντρωση εξουσιών», είπε ο κ. Ποροσένκο. Μένει ακόμη να αποδειχθεί πόσο αυτές οι δηλώσεις δεν είναι ένας αναγκαστικός ελιγμός, που επιβάλλεται από τις εξελίξεις, αλλά μια ειλικρινής αναγνώριση των πραγματικών δεδομένων. Πολύ περισσότερο μένει να δούμε ποια θα είναι η υποδοχή της στροφής της ηγεσίας του Κιέβου από τους εξεγερμένους ρωσόφωνους, οι οποίοι φαίνεται να ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι «ουσιαστικές συνομιλίες δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν αποχωρήσει πλήρως ο ουκρανικός στρατός από τα εδάφη του Ντονμπάς».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ομολόγησε ότι η απόφαση της Βουλής (Βερχόβνα Ράντα) να αφαιρέσει από τη ρωσική γλώσσα το καθεστώς της περιφερειακής ήταν λάθος και θύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επανειλημμένως είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης του ειδικού ρόλου της ρωσικής γλώσσας για όσες ομάδες του πληθυσμού επιθυμούν να την προτιμούν.

«Ελπίζω ότι ποτέ στο εξής στην ιστορία της Ουκρανίας το θέμα της γλώσσας ή του πολιτισμού δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εθνική ενότητα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Ποροσένκο, η τελευταία ελπίδα του οποίου είναι φυσικά η μετριοπάθεια και η συμβιβαστική διάθεση και όχι οι σχεδόν κωμικές εμφανίσεις με στρατιωτική στολή, οι απειλές και τα τελεσίγραφα.

Πάντως παρά τη «στροφή» προς τη μετριοπάθεια το ουκρανικό πυροβολικό συνέχισε ακόμη και χθες τη νύχτα να χτυπά πόλεις στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ, ειδικότερα το Σελίντοβο και ο Ουκράινσκ, όπου άμαχοι και κατοικίες έγιναν και πάλι στόχος πιθανότατα της ουκρανικής Εθνοφρουράς, η οποία αποτελείται από μη επαγγελματίες στρατιωτικούς και έχει επανδρωθεί από φανατικούς εθνικιστές.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι σε οδόφραγμα έξω από το Σλαβιάνσκ έχασε τρεις άνδρες του σε επίθεση, που δέχθηκε από πολιτοφύλακες, οι οποίοι μάχονται το Κίεβο. Με ανακοίνωσή της πριν από λίγο η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι ουκρανικές οβίδες έπεσαν σε ένα ακόμη φυλάκιο τελωνειακών στα σύνορα με την περιφέρεια του Ροστόφ, αλλά και σε δύο οικισμούς της περιοχής, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Διαβάστε επίσης:

Παρατάθηκε ως τη Δευτέρα η «εκεχειρία - φάντασμα», που δεν τηρείται

Πούτιν: Προσπαθούν να διασπάσουν την Ουκρανία με τεχνητά διλήμματα