ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Λαβρόφ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν ούτε καν να διανοηθεί επίθεση στην Κριμαία

Λαβρόφ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν ούτε καν να διανοηθεί επίθεση στην Κριμαία

Ενώ η ένταση παραμένει στην Ανατολική Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι δεν θα συνιστούσε σε κανέναν ακόμη και να εξετάζει με το μυαλό του την ιδέα μιας στρατιωτικής επίθεσης στην Κριμαία, ακόμη κι αν αφορά αυτή στην επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Φεντερίκο Μογκερίνι ο Σ.Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι «διαθέτουμε δόγμα εθνικής ασφάλειας, στο οποίο αναγράφονται με σαφήνεια οι ενέργειες, οι οποίες θα γίνουν σε αυτήν την περίπτωση» (σ.σ. μιας επίθεσης δηλαδή στο ρωσικό έδαφος της Κριμαίας).

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: πραγματοποιήθηκε μια πράξη ιστορικής δικαιοσύνης στη βάση μιας ελεύθερης έκφρασης της βούλησης του λαού. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να έχει τη μία ή την άλλη άποψη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», είπε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Λαβρόφ.

Προσέθεσε μάλιστα ότι το θέμα της Κριμαίας δεν απασχόληση τη συζήτηση με τον Ιταλό ομόλογό του, η οποία επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία και στο υπό υλοποίηση σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η ύπαρξη του οποίου γίνεται ακόμη πιο επιτακτική όσο η Ουκρανία βυθίζεται στην αβεβαιότητα.

Το σχόλιο Λαβρόφ έγινε μετά από ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου, αλλά αποτέλεσε και ένα είδος απάντησης στις υπερφίαλες δηλώσεις του νέου υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Γκελετέι, ο οποίος υποσχέθημε με την ανάληψη των καθηκόντων του ότι σύντομα θα κυματίσει ξανά η ουκρανική σημαία στη Σεβαστούπολη.

Σε ανάλογες δηλώσεις του ο πρόεδρος Πετρό Ποροσένκο υποσχέθηκε επισκεπτόμενος το Σλαβιάνσκ, που ελέγχει και πάλι ο ουκρανικός στρατός, ότι σύντομα θα επισκεφθεί και τις πρωτεύουσες των δύο εξεγερμένων δημοκρατιών, του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Το Κίεβο και οι πιστές σε αυτό δυνάμεις πανηγυρίζουν για την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ, όπου έχει απομείνει το 6 % (!) του πληθυσμού, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι είτε έχουν ήδη καταφύγει στη γειτονική Ρωσία, είτε ακολούθησαν τις δυνάμεις πολιτοφυλακής, που υποχώρησαν χαράζοντας νέα γραμμή άμυνας στο Ντονιέτσκ.

Ο Ίγκορ Στρελκόφ (Γκίρκιν), στρατιωτικός διοικητής των ενόπλων ρωσόφωνων, είπε ότι στα πιο προβληματικά σημεία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» θα επιβληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας, όσο οι άνδρες του προετοιμάζουν εντατικά την άμυνά τους και οχυρώνονται για να αντιμετωπίσουν τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

«Όταν η δημοκρατία μετατραπεί σε φασισμό, θα έχει το πρόσωπο της Αμερικής»

Δικηγόρος της Τιμοσένκο και Γερμανίδα γιατρός εμπορεύονται τα όργανα των Ουκρανών;

Μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ

Μια Γερμανίδα αγωνίζεται για την ελευθερία της Ανατολικής Ουκρανίας