ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πάντως η Ακρόπολη είναι ακόμα στη θέση της

Πάντως η Ακρόπολη είναι ακόμα στη θέση της

Δεν ξέρω μέχρι πότε θα παραμένει η Ακρόπολη στη θέση της. Για την ώρα την έχουμε γλυτώσει από τους κλέφτες.

Πάντως αν κάποιο πρωί σηκωθείτε και δείτε άδειο τον λεγόμενο «ιερό βράχο της Ακρόπολης» από Παρθενώνα, Καρυάτιδες και ότι άλλο υπάρχει εκεί πάνω, μην εκπλαγείτε καθόλου.

Είναι τέτοια η φύλαξη των μνημείων και των αρχαιολογικών θησαυρών μας που μια νταλίκα μόνο χρειάζεται και ένας γερανός μετρίου μεγέθους για να γίνει ανεμπόδιστα η λεηλασία της ιστορίας μας.

Από το πρωί σήμερα οργιάζουν πάλι τα διεθνή ΜΜΕ που θέλουν να βλέπουν την Ελλάδα σαν την πιο ξεφτίλα χώρα της Ευρώπης, έναν παρία, ένα ζητιάνο, ένα κοτέτσι που δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

«Σε ποια χώρα να δώσουμε λεφτά να σωθεί; Σ' αυτή που δεν μπορεί να προστατέψει ούτε ένα αρχαίο άγαλμα, ούτε ένα αρχαίο νόμισμα;», μας κράζουν πάλι από το πρωί γερμανικά, ολλανδικά και γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης.

Και δεν έχουν άδικο. Αφύλακτοι και ανοιχτοί στον κάθε κλεφτοκοτά (ακόμα και ένας τέτοιος μπορεί να λεηλατήσει μουσεία, αποθήκες με αρχαία, κλπ) όλοι οι χώροι, στεγασμένοι ή υπαίθριοι όπου βρίσκονται χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα.

Δεν είναι μόνο ότι τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα να διαλύονται στο πέρασμα των χρόνων. Δεν είναι μόνο που πρέπει να μας ξεφτιλίζουν οι ξένοι με παρέμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για να κάνουμε ένα μικρό λίφτινγκ στην Ακρόπολη. Είναι και ότι αφήνουμε τις πόρτες ανοιχτές στους αρχαιοκάπηλους.

Την ώρα που σε κάποια υπουργεία οι υπάλληλοι περισσεύουν και δεν έχουν καρέκλες να κάτσουν, οι φωστήρες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν προχωρήσει σε απολύσεις εκατοντάδων φυλάκων αρχαιολογικών χώρων.

Με τόσους βλάκες πώς να επιβιώσει η χώρα;