ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ζούμε σε άλλη Ελλάδα

Ζούμε σε άλλη Ελλάδα

Πρώτο κόμμα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%, δεύτερη η ΝΔ με 27% και τρίτη η Χρυσή Αυγή με 15%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση. Στο βάραθρο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ποσοστά αναμενόμενα λίγο πολύ. Ας χαίρονται τώρα τους φασίστες, που μιλάνε και για εμφύλιο πόλεμο, οι διάφοροι Γιωργάκηδες, Παπαδήμοι και Βενιζέλοι που τους έφεραν σε αυτό το ποσοστό από ένα περιθωριακό γκρουπούσκουλο που ήταν μέχρι πέρσι.

Ας χαίρονται και στο ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά τους, που τους φορτώνει όμως μεγάλες ευθύνες για τη συνέχεια. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, τέλος εποχής για όλα και για όλους. Ίσως αυτή η εξαέρωση του πανίσχυρου για μια εικοσαετία κινήματος είναι το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός της μεταπολίτευσης, γιατί ουσιαστικά δημιουργεί τεράστιο κενό στο λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο, που τώρα πια μία άλλη, νέα πολιτική δύναμη θα πρέπει να καλύψει, γιατί η ζωή σιχαίνεται τα κενά. Και αυτός ο χώρος είναι που βγάζει σχεδόν πάντα τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Πέρα όμως από όλα αυτά, ας το πάρουμε απόφαση ότι έχουμε να κάνουμε πια με μια άλλη Ελλάδα. Ζούμε σε άλλη χώρα, με ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα από αυτό που ξέραμε, με διαφορετικές κομματικές πολιτικές και με θεμελιώδεις αλλαγές ρόλων και πρωταγωνιστών στην πολιτική μας ζωή.

Προφανώς η Νέα Δημοκρατία θα αναζητήσει ίσως και με τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ την κατάληψη αυτού του τεράστιου κεντρώου κενού χώρου, αφήνοντας το ρόλο της σκληρής δεξιάς στους φασίστες της ΧΑ και πιθανά στον Καμμένο.

Τον παλιό ρόλο του ΠΑΣΟΚ προφανώς θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ να κρατάει τις παραδοσιακές του θέσεις και τη ΔΗΜΑΡ να κινείται κάπου στην περιφέρεια της κεντροαριστεράς.

Αυτό είναι το νέο σκηνικό, που μπορεί να είναι καλύτερο από το παλιό, που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε.