ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Όνειρο απατηλό οι 180

Όνειρο απατηλό οι 180

Έκανα μία έρευνα σήμερα στον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών και βρήκα ότι οι 15-18 από αυτούς θα ψηφίσουν «όχι» στην οποιαδήποτε πρόταση της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανάμεσα σε αυτούς που μου είπαν απερίφραστα ότι δεν θα ψηφίσουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές, είναι ο Γιώργος Νταβρής και ο Βασίλης Καπερνάρος, πρώην ΑΝ.ΕΛ, ο Νίκος Νικολόπουλος από την Πάτρα, και άλλοι που δεν θέλουν αυτοί τη στιγμή να γραφτεί το όνομά τους.


Το ρεπορτάζ επίσης αποκάλυψε ότι γίνονται ζυμώσεις για ένα νέο πολιτικό σχηματισμό με τη συμμετοχή Μπαλτάκου, ενώ την 1η Σεπτέμβρη στο συνέδριο των ΑΝ.ΕΛ θα εμφανιστούν παράπλευρα στο κόμμα του Καμμένου και διάφοροι μικροί ανεξάρτητοι πολιτικοί σχηματισμοί.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών, που χρειάζονται Σαμαράς και Βενιζέλος για να διατηρήσουν την εξουσία, αποτελεί πλέον ένα όνειρο απατηλό καθώς οι υπολογισμοί για το σχηματισμό του αριθμού αυτού στηρίζονταν σε ένα μεγάλο βαθμό στην ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών.

Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν και πρόωρες εκλογές εντός του Νοεμβρίου, οπωσδήποτε όμως πρόωρες εκλογές εντός του Μαρτίου-Απριλίου, αφού δεν θα μπορεί η παρούσα βουλή να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλα αυτά είναι σε γνώση των Σαμαρά-Βενιζέλου, οι οποίοι θα πιέσουν την τρόικα στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, να πάρει ευνοϊκά μέτρα για την Ελλάδα, ζητώντας και από το Βερολίνο να κάνει ευνοϊκές δηλώσεις για το έργο της κυβέρνησης και να επιτρέψει ελάφρυνση των βαρών για τον έλληνα φορολογούμενο.

Πάντως, ο ΕΝΦΙΑ είναι φανερό ότι έχει εκμηδενίσει κάθε θετική έκβαση του κυβερνητικού έργου και αυτό θα μετρήσει πολύ στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.