ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Η τσίχλα με τις 50 έδρες

Η τσίχλα με τις 50 έδρες

Υπάρχει πια η βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές και οι άλλοι (κυρίως ο Βενιζέλος με τις φαεινές… δημοκρατικές του ιδέες) θέλουν να του κοντύνουν τα ποδάρια από τώρα.

Γιατί ο πρώτος είναι και… καρότος που λένε τα πιτσιρίκια στα νηπιαγωγεία και παίρνει το μπόνους των 50 εδρών. Όπως τις 50 έδρες χάρισμα πήρε και ο Κωστάκης ο Καραμανλής και ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου και ο Αντωνάκης ο Σαμαράς.

Τώρα όμως το δωράκι αυτό θα το πάρει ο Τσίπρας οπότε πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος με τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή ώστε ο Αλέξης να μείνει με το μπόνους στο χέρι, που λένε.

Μπορούν να βρεθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται για να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα;

Καθόλου απίθανο, γιατί εκτός του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άλλα κόμματα καλοβλέπουν μία τέτοια εξέλιξη. Η ΝΔ γιατί σαν δεύτερο κόμμα δεν θα αναγκαστεί να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το πρώτο που δεν θα έχει πάρει το μπόνους των 50 εδρών. Τα δε άλλα μικρότερα κόμματα (από ΠΑΣΟΚ μέχρι Καμμένο και ΚΚΕ) γιατί θα έχουν περισσότερες ελπίδες να προσκληθούν για μία συγκυβέρνηση με το πρώτο κόμμα.

Και κάπως έτσι το δώρο των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα που έγινε με τα σκεπτικό να υπάρχουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή έστω μία ισχυρή πλειοψηφία εδρών στο πρώτο κόμμα για να μπορεί εύκολα να κάνει κυβέρνηση με κάποιες συνεργασίες, γίνεται τσίχλα στο στόμα μερικών φωστήρων της πολιτικής που δεν καταλαβαίνουν πόσο εξευτελίζουν τη δημοκρατία μας με τέτοιες μικροπρεπείς και μικρόψυχες προτάσεις.

Το ότι το πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές (ο ΣΥΡΙΖΑ στην προκειμένη περίπτωση) με τη στέρηση των 50 εδρών είναι πολύ δύσκολο να έχει αυτοδυναμία ή και ένα σοβαρό αριθμό εδρών ώστε να είναι πιο εύκολο, αριθμητικά τουλάχιστον, να συνεργαστεί με κάποιο ή κάποια άλλα κόμματα για να κάνει κυβέρνηση, είναι κυρίως αυτό που ενδιαφέρει όσους προτείνουν σήμερα την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Το ότι ίσως αυτό θα σημαίνει μία παρατεταμένη και επικίνδυνη ακυβερνησία για τη χώρα, ούτε που απασχολεί τους διάφορους Βενιζέλους. Η καρέκλα και το μέλι της εξουσίας να μην χαθεί και ας τρέχουμε κάθε μήνα στις κάλπες.

Μπορεί να μετρηθεί η υποκρισία τους; Όχι. Γιατί αυτοί που επισημαίνουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας στην Ελλάδα (Βενιζέλος, Σαμαράς και λοιποί συγγενείς) είναι ακριβώς οι ίδιοι που θέλουν να την προκαλέσουν με την αποδυνάμωση του πρώτου κόμματος καταργώντας το μπόνους των 50 εδρών.