ΜΑΡΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ

Δημοσκοπήσεις: Καμπάνα για την κυβέρνηση-προβληματισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Καμπάνα για την κυβέρνηση-προβληματισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις της νέας σεζόν που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν να επιβεβαιώνουν το κλίμα που είχαμε γενικά περιγράψει στις αρχές Ιουλίου, όταν οι δημοσκόποι σταμάτησαν να μετρούν τις τάσεις της κοινής γνώμης ένεκα καλοκαιριού.

Του Μάρκου Μουζάκη

Ότι δηλαδή καταγράφονταν μια άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, μια μικρότερη αυξητική τάση του ΚΚΕ, μια στασιμότητα για τη Ν.Δ. και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και πτώση των ποσοστών κυρίως της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που κατέγραψαν οι πρώτες έρευνες του Σεπτέμβρη δείχνει να σταθεροποιεί αυτή την τάση, αυτό το κλίμα.

Επειδή εισήλθαμε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο, στην αιχμή της οποίας, τον επόμενο Μάη, θα έχουμε μια –τουλάχιστον…- διπλή εκλογική αναμέτρηση, των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, έχει τεράστια σημασία η δυναμική των τάσεων.

Αν δηλαδή το κλίμα που εν δυνάμει διαμορφώνεται θα οδηγήσει στο «να πάρει κεφάλι» ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. όχι με μια οριακή υπεροχή, όπως προκύπτει απ’ τις τωρινές δημοσκοπήσεις, αλλά με μια ευδιάκριτη διαφορά ή αν το «παιχνίδι» μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος θα παραμείνει ανοιχτό, ντέρμπι.

Αν ως το τέλος του χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει μια σταθερή υπεροχή, τότε αυτό ως κλίμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του Μάη. Και τότε θα έχουμε μια καθαρή νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία στις ευρωεκλογές ειδικά θα είναι μη αμφισβητούμενη. Και αυτό, αν συμβεί, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης, αφού θα την απονομιμοποιεί πολιτικά.

Αν αντίθετα η κυβέρνηση κι ο Σαμαράς αντέξουν και οι έρευνες δείχνουν μια οριακή υπεροχή είτε του ενός κόμματος είτε του άλλου, τότε όσο θα πλησιάζουμε στον –κρίσιμο- Μάη η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός θα βγάζουν «αντοχές» και με περίπου δεδομένο ότι όλο και κάποιο «δωράκι» θα λάβουν απ’ την τρόικα, θα έχουν ελπίδες για ένα εκλογικό αποτέλεσμα ελεγχόμενο, διαχειρίσιμο.

Είναι επομένως κάτι παραπάνω από κατανοητό, γιατί αυτή η πόλωση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη της φετινής πολιτικής σεζόν. Μια πόλωση που θα συνεχιστεί.

Πάντως οι τωρινές τάσεις οδηγούν σε κλίμα δύσκολο για την κυβέρνηση, η οποία ακούει πολλά καμπανάκια να χτυπούν, αφού η λαϊκή οργή δεν συγκρατείται.

Απ’ την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να έχει δημιουργήσει δυναμική, παρά την υπεροχή του στις έρευνες και αυτό δημιουργεί προβληματισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ερμηνεία που μπορεί να δοθεί για το κλίμα αυτό είναι ότι αφενός αντέχει ακόμα ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος διατηρεί μια δυναμική αν και η κυβέρνησή του είναι στριμωγμένη στη γωνία και αφετέρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει πείσει ότι διαθέτει μία πειστική εναλλακτική λύση εξουσίας.

Αυτό το δεύτερο ερμηνεύει ως ένα βαθμό και το γεγονός ότι ενώ ο λαός είναι απελπισμένος και οργισμένος, ωστόσο κίνημα ανατροπής, όπως προσδοκά και θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δημιουργηθεί.

Και πάρα πολλά θα κριθούν απ’ το αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πείσει ότι απέκτησε την εναλλακτική πρόταση, πέρα από συνθήματα και ασκήσεις αντιπολίτευσης.

Πάντως στην Κουμουνδούρου δείχνουν να έχουν αντιληφθεί το κινηματικό και προγραμματικό κενό και καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση…

Κατά τα άλλα:

• Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί μια σταθερά ανοδική τάση. Και όσο θα την αντιμετωπίζουν με τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, τόσο το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα δεν… θα ανησυχεί!

• Το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάμπτει με τίποτα! Ούτε με… συμπόσια, ούτε με άλλες επικοινωνιακές ενέσεις, ούτε με την στήριξη απ’ τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Και μάλιστα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η κάθετη πτωτική τάση των ποσοστών του Β. Βενιζέλου προσωπικά. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε το ΠΑΣΟΚ θα περάσει μεγάλη κρίση στο επόμενο διάστημα…

• Το ΚΚΕ δείχνει μια σταθερότητα, με τάσεις ανοδικές. Ωστόσο δεν παύει να έχει διαρροές ψηφοφόρων ή εν δυνάμει ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και θεωρείται αμφισβητούμενο, αν θα μπορέσει να τις σταματήσει με την –σταθερή- επιλογή της κάθετης κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ…

• Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα πρέπει να βρουν τρόπο να αποκτήσουν δυναμική ανοδικής τάσης. Διότι ναι μεν διατηρούν μια σταθερότητα στα ποσοστά τους, αλλά όσο θα αυξάνει η πόλωση (κάτι που είναι δεδομένο) θα δέχονται πίεση απ’ τη Ν.Δ. και πρέπει να την αντιμετωπίσουν αυτή την πίεση…

• Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε δεινή θέση. Και όσο θα συνεχίζεται η εσωστρέφεια και η επαμφοτερίζουσα πολιτική εντός του κόμματος και μεταξύ στελεχών του κόμματος, τόσο θα ακροβατεί λίγο πάνω ή λίγο κάτω απ’ το οριακό 3%. Και με δεδομένη την πόλωση κινδυνεύει να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κάτω απ’ το 3%... Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα θα είναι κρισιμότατο για το κόμμα αυτό. Και θα χάνει σίγουρα, όσο θα χρωματίζονται οι πολιτικές της από… άρωμα Ρεπούση ή άλλων τύπων, από γραφικών έως επικίνδυνων!

Διαβάστε επίσης:

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ-Καταλληλότερος ο Σαμαράς

Νέα δημοσκόπηση: Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Στο 15% η Χρυσή Αυγή

Ανησυχία στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις