FUN TIME

Είστε αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; Κι όμως είναι θέμα γονιδίων

Είστε αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; Κι όμως είναι θέμα γονιδίων

Μια νέα γενετική βρετανική επιστημονική έρευνα εντόπισε ορισμένα γονίδια που παίζουν ρόλο στο να γίνει κάποιος δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Σεν 'Αντριους και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Μπράντλερ, έκαναν ανάλυση γονιδιώματος σε πάνω από 3.000 άτομα και βρήκαν γονίδια που εμπλέκονται στην αριστερή-δεξιά συμμετρία, κατά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα εν λόγω γονίδια βοηθούν στο να δημιουργηθούν οι αριστερές-δεξιές διαφορές στον εγκέφαλο, οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν αν κάποιος θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος που έχει τόσο ισχυρή αριστερόστροφη ή δεξιόστροφη τάση, πράγμα που παραμένει μυστήριο σε μεγάλο βαθμό. Υπολογίζεται ότι το 90% των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες και οι υπόλοιποι αριστερόχειρες.

Το γονίδιο που φαίνεται να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο εν προκειμένω, είναι το PCSK6. Πειράματα έδειξαν ότι η σκόπιμη δυσλειτουργία του σε ποντίκια προκάλεσε ανωμαλίες αριστερής-δεξιάς ασυμμετρίας, όπως την αφύσικη ανάπτυξη των οργάνων μέσα στο σώμα. Για παράδειγμα, τα ζώα είχαν καρδιά και στομάχι στη δεξιά πλευρά και ήπαρ στην αριστερή.