Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός – Έκτακτο δελτίο: ΠΡΟΣΟΧΗ! Έντονα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες και την Αττική

Newsbomb

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας (ξανά) η χώρα – Πού και πότε θα «χτυπήσει» το νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - Έντονα φαινόμενα θα σαρώσουν και την Αθήνα – Η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιεί τους πολίτες.

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο (16/12/2017). Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, το σκηνικό του καιρού να «ντύσουν» οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Το Σάββατο (16/12) από το μεσημέρι το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος, σταδιακά η κεντρική Στερεά, πιθανόν πρόσκαιρα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βράδυ το βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Την Κυριακή (17/12) μέχρι τη νύχτα τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και το πρωί πιθανόν η δυτική Ελλάδα.

Πού θα «χτυπήσει» το Σάββατο η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει και την Αττική. Αναλυτικά, το Σάββατο στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές και σταδιακά σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν στα δυτικά και βόρεια θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι νότιοι, νοτιοδυτικοί 5 με 7 και σταδιακά στα ανατολικά και νότια έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικά αυξημένες και από το μεσημέρι τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι νότιοι, νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά. Σταδιακά από το μεσημέρι νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες αρχικά στα δυτικά και πιθανόν έως τη νύχτα στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι νότιοι 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ που σταδιακά από τα μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά και πιθανόν πρόσκαιρα στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σταδιακά σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες το βράδυ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι στα βόρεια νότιοι 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία νότιοι 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Πού θα εκδηλωθούν την Κυριακή έντονα φαινόμενα

Την Κυριακή (17/12) στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι τη νύχτα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη και το πρωί πιθανόν στα δυτικά. Λίγα χιόνια στα δυτικά και τα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά δυτικοί, βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία πτώση από τα βορειοδυτικά.

Αρνιακός: Προσοχή το Σαββατοκύριακο – Χρειάζεται επαγρύπνηση

«Το Σαββατοκύριακο έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις». Με αυτή τη φράση ο γνωστός μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (15/12/2017) στον ΑΝΤ1, τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ενδεχομένως να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι του Σαββάτου με βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά της χώρας. Σιγά – σιγά τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και μέχρι το απόγευμα θα ''χτυπήσουν'' σε όλη τη χώρα», είπε συγκεκριμένα ο Τάσος Αρνιακός, ενώ επεσήμανε, ότι κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά.

Δείτε στο βίντεο στο τέλος του άρθρου την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.