BOMBER

Οι Τούρκοι βλέπουν μόνο μπίζνες με παπαρούνες στο Αφγανιστάν

Οι Τούρκοι βλέπουν μόνο μπίζνες με παπαρούνες στο Αφγανιστάν

Μην έχετε καμία απολύτως αμφιβολία ότι το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν τρίβει τα χέρια του για την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν… και επιδιώκει διακαώς διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν

Η υπερδύναμη του πλανήτη, οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι επένδυσε σε βάθος 20αετίας δεκάδες δισεκατομμύρια για να αναμορφώσει και να αλλάξει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, δεν τα κατάφερε. Το βασικό πρόβλημα της χώρας ήταν και παραμένει το γεγονός ότι η οικονομία στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή και στην εξαγωγή οπίου και ναρκωτικών.

Αυτό το «καθεστώς» δεν κατάφεραν να το σπάσουν ούτε οι Αμερικανοί και τούτο διότι τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού, οι αγρότες δηλαδή ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της παπαρούνας. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκρίζωσης των καλλιεργειών οδήγησε σε εξεγέρσεις τους φτωχούς αγρότες αφού έτσι τους έμαθαν και δεν έχουν άλλες δυνατότητες βιοπορισμού.

Εξίσου τραγικό είναι και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο Αφγανιστάν είναι τοξικοεξαρτημένο από τα ναρκωτικά. Ο έλεγχος του καρτέλ των ναρκωτικών περνά ολοκληρωτικά πλέον στους Ταλιμπάν. Το θέμα της παραγωγής και της διακίνησης ναρκωτικών στο Αφγανιστάν είναι περίπλοκο και κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ ανοίγει το δρόμο για τη μαφία του Τουρκικού παρακράτους να δημιουργήσει και να ελέγξει νέους δρόμους μεταφοράς της ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Εκεί ακριβώς βρίσκεται όλο το ενδιαφέρον των Τούρκων με τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και με τους Ταλιμπάν.

Θυμίζω απλά για την ιστορία ότι αντίστοιχο ενδιαφέρον είχε η Τουρκία και για την Λατινική Αμερική. «Αδερφέ μου Μαδούρο, κρατήσου, η Τουρκία είναι μαζί σου», έλεγε το 2019 ο Ερντογάν στο τηλέφωνο στον Μαδούρο, όπως μας ενημέρωνε τότε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν, που μάλιστα πρόσθεσε και το hashtag #WeAreMADURO (είμαστε με τον Μαδούρο).

Μια χρονιά νωρίτερα, το 2018, ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Βενεζουέλα όπου υπέγραψε 10 συμφωνίες με τον Μαδούρο. Ο δε Μαδούρο του απένειμε το βραβείο του «απελευθερωτή» και έλεγε χαρακτηριστικά: «Οι δύο χώρες θα γράψουν ιστορία». «Θαυμάζουμε τον τουρκικό λαό αγαπάμε τον Ερτουγρούλ». Τέτοια αγάπη δεν ξεχνιέται και με βάση μάλιστα το δεδομένο ότι η μεγαλύτερη εξαγωγή κοκαΐνης στον κόσμο γίνεται από την Βενεζουέλα στην Ευρώπη.

Εκτός κι αν μου πείτε ότι ο Ερντογάν πήγε στη Βενεζουέλα για να συνάψει συμφωνίες για φρούτα και μπανάνες…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.