BOMBER

ΗΠΑ – Αφγανιστάν: Τι απέγινε η εμπιστοσύνη της υπερδύναμης;

ΗΠΑ – Αφγανιστάν: Τι απέγινε η εμπιστοσύνη της υπερδύναμης;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με το μήνυμά του για όλα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν επιχείρησε να εξηγήσει τα… ανεξήγητα.

Για να είμαστε ειλικρινείς στο διάγγελμά του δεν κατάφερε να εξηγήσει απολύτως τίποτα. Η κριτική που δέχεται τις τελευταίες ώρες είναι ιδιαιτέρως σκληρή διότι πρωτίστως έπληξε το κύρος των ΗΠΑ. Το κύρος των μυστικών υπηρεσιών, του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου, την ίδια την αξιοπιστία της Αμερικής έναντι των συμμάχων.

Ένα εύλογο ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει κάποιος άλλος σύμμαχος να εμπιστευθεί στο μέλλον αυτή την Αμερική του Τζο Μπάιντεν που τίναξε τα πάντα μέσα σε μια ημέρα με συνθήκες που θύμισαν το «Βατερλώ» της αποχώρησης από το Βιετνάμ.

Είναι μέγα πολιτικό φάουλ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να παραδέχεται δημοσίως ότι «δεν περιμέναμε να γίνουν τα πράγματα τόσο γρήγορα…». Υπολόγιζαν δηλαδή ότι οι Ταλιμπάν θα έφταναν στην Καμπούλ σε τρεις μήνες. Κάτι τέτοιο είναι βεβαίως τραγικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος άνθρωπος στις 8 Ιουλίου του 2021 διαβεβαίωνε τους πάντες ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν θα σήμαινε επικράτηση των Ταλιμπάν και φαινόταν σίγουρος ότι ο αφγανικός στρατός που είχε εκπαιδευτεί από τους ίδιους τους Αμερικανούς και μετρούσε 300.000 άτομα θα μπορούσε με ευκολία να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιούλη ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση για το αν η αποχώρηση θα σημάνει κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, ο Τζο Μπάιντεν απαντά πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Μάλιστα διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει περίπτωση τα ελικόπτερα να φεύγουν από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας! Κι όμως συνέβη ακριβώς αυτό, όπως και το 1975 στη Σαϊγκόν.

Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, διαλύθηκαν.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο. Οι εικόνες αυτές από την Καμπούλ ανοίγουν πληγές στις ΗΠΑ, καθώς ξύπνησαν μνήμες από την αποχώρηση από τη Σαϊγκόν τo 1975.

Μάλιστα, βίντεο που αναδημοσιεύει η βρετανική Telegraph «συγκρίνει» το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες πολίτες να αναζητούν εναγωνίως διέξοδο στο εξωτερικό, με την επιχείρηση αποχώρησης από τη Σαϊγκόν. Οι σκηνές είναι σχεδόν πανομοιότυπες…

Αρκετοί αναλυτές αναρωτιούνται πλέον αν ο Μπάιντεν είναι απλά ένας «μικρός» πρόεδρος για ένα τόσο μεγάλο αξίωμα…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.