ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Γιατί Ρώσοι, Κινέζοι, Πακιστανοί και Τούρκοι είναι «φίλοι» με τους Ταλιμπάν

Ταλιμπάν - Καμπούλ
Στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν
AP IMAGES

Μόνο προβληματισμό μπορεί να γεννά η στάση των περιφερειακών δυνάμεων που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ο ρόλος του Ερντογάν και το πολιτικό μόρφωμα του Ισλάμ.

Μια περίεργη συμμαχία με την ανοχή της Κίνας και της Ρωσίας γεννάται. Ένα είδος πολιτικού μορφώματος πάνω στο δόγμα του πολιτικού Ισλάμ. Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και Αφγανιστάν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ιράν, επιδιώκουν ξεκάθαρα να αποτελέσουν ένα ισχυρό «πόλο» στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο…

Κατά τρόπο περίεργο και ανορθόδοξο Πεκίνο και Μόσχα κινούνται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και μάλιστα έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το νέο καθεστώς και να συνάψουν διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι άραγε μια συμμαχία που έχει στόχο να βγάλει τις ΗΠΑ εκτός, από κάθε παιχνίδι στη Μέση Ανατολή;

Οι ΗΠΑ φαίνεται να ζούνε μια ιδιότυπη κατάσταση τύπου Σαϊγκόν, αφού βιάστηκαν να εγκαταλείψουν μια περιοχή εις την οποία είχαν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία πάντως δεν θεωρεί απειλή τους Ταλιμπάν για την Κεντρική Ασία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, μία ημέρα μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους των Ταλιμπάν μέσω της πρεσβείας της στην Καμπούλ, δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. «Συνομιλούν στην Καμπούλ. Όλες οι επαφές γίνονται εκεί αυτή τη στιγμή. Η πρεσβεία ασχολείται με αυτό», τόνισε.

Οι επαφές ξεκίνησαν όταν οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν φρουρούς στη ρωσική πρεσβεία μετά την κατάληψη της Καμπούλ.

«Η κατάσταση εξελίχθηκε απολύτως ήρεμα και χωρίς επεισόδια. Ήρθαν (οι Ταλιμπάν) και έθεσαν την πρεσβεία υπό φρούρηση», είπε ο Καμπούλοφ.

«Η πρεσβεία μας θα παραμείνει σε επαφή με ειδικά εντεταλμένους εκπροσώπους της ανώτερης ηγεσίας των Ταλιμπάν για να επεξεργαστούν έναν μόνιμο μηχανισμό για την ασφάλεια της πρεσβείας μας», σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Καμπούλοφ υποστήριξε ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει δείξει εδώ και καιρό ότι είναι πιο συνεννοήσιμη απ’ ότι η προηγούμενη "κυβέρνηση μαριονετών" του Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε διαφορετική εξέλιξη, αλλά ελπίζει σε μια πιο ευνοϊκή για την ίδια και τους συμμάχους της.

«Εάν συγκρίνω την ικανότητα για επίτευξη συμφωνίας των συναδέλφων και εταίρων, μπορώ να πω ότι εδώ και καιρό οι Ταλιμπάν έχουν δείξει ότι είναι πιο συνεννοήσιμοί από την κυβέρνηση μαριονετών της Καμπούλ», δήλωσε ο Καμπούλοφ, στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

Ο Καμπούλοφ επισήμανε επίσης ότι οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών της Κεντρική Ασίας στην Καμπούλ. «Ξεκινάμε από το ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Προς το παρόν, ως προς το τμήμα που αφορά στην ασφάλεια της πρεσβείας μας και των συμμάχων μας στην Κεντρική Ασία, οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες», δήλωσε ο ίδιος.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα εκφράζει την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα τηρήσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα .

Την ίδια ώρα το Πεκίνο «σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίζει για την μοίρα και το μέλλον του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπούλ «συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά». Η Κίνα, η οποία έχει κοινά σύνορα 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί να έχει «φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ από αυτούς.

Ο ρόλος του Ερντογάν και το πολιτικό Ισλάμ

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν παίζει βεβαίως και ο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έσπευσε να εμφανιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας, επικαλούμενος και τη συμμαχία της χώρας του με το Πακιστάν, στο οποίο οι Ταλιμπάν χρωστάνε κυριολεκτικά πολλά.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και το Αφγανιστάν», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ζωτικής σημασίας τον ρόλο του Πακιστάν. Λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα, καθώς οι δυτικές πρεσβείες είχαν εκκενωθεί άρον-άρον και είχε στηθεί μια «αερογέφυρα» για τον επαναπατρισμό διπλωματών, πολιτών και συνεργατών, η Άγκυρα ανακοίνωνε ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στην Καμπούλ δεν πρόκειται να κλείσει…

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει εδώ και μήνες εκφράσει την πρόθεση να αναλάβει καίριο ρόλο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θέτοντας ως προϋπόθεση γι’ αυτό να συμφωνήσουν τόσο οι ΗΠΑ και οι άλλες άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες όσο και οι Ταλιμπάν, με τους οποίους βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.