ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αφιέρωμα στο Κλασικό Αυτοκίνητο ΦΙΛΗΣGLASS Vol 11: BMW 1800

Αφιέρωμα στο Κλασικό Αυτοκίνητο ΦΙΛΗΣGLASS Vol 11: BMW 1800

Η ΦΙΛΗΣGlass, με την πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο του κρυστάλλου οχημάτων αλλά και την αγάπη της στο αυτοκίνητο επιλέγει αυτό το μήνα να σας παρουσιάσει την BMW 1800 του 1968.

Η 1800 ήταν το δεύτερο μέλος της οικογένειας Neue Klasse (New Class) που παρουσιάστηκε το 1963 με ένα κινητήρα 90 ίππων και 1.8 λίτρων. Ήταν η εξέλιξη της 1500 και η κλάση της περιελάμβανε όλες τις ειδικές αλλά και περισσότερο sportive εκδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι το μοντέλο 1800ti (touring international) το οποίο ήταν έργο της εταιρίας Alpina (πρώτου βελτιωτή της BMW)

Ας δούμε όμως την ιστορία της από την αρχή: Το 1961 στο 40ο Ετήσιο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης η Βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία BMW παρουσιάζει την 1500 «Neue Klasse». Για χρόνια, η BMW κατασκεύαζε αυτοκίνητα ακριβά, πολυτελή με κινητήρες έξι ή οχτώ κυλίνδρων τα οποία έφερναν κύρος αλλά όχι πωλήσεις. Έτσι για να γλυτώσει την καταστροφή η Βαυαρική Εταιρία Κατασκευής Κινητήρων έπρεπε να δημιουργήσει ένα μοντέλο, για την αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα κομψό τετράθυρο σεντάν, εφοδιασμένο με τετρακύλινδρο κινητήρα 75 ίππων, ανεξάρτητη ανάρτηση, δισκόφρενα εμπρός και βάρος 950 κιλά.

Η σχεδίαση του σεντάν θύμιζε αυτή των ιταλικών αυτοκινήτων. Μην εκπλήσσεστε από αυτό αφού ο επικεφαλής στιλίστας της BMW, Wilhelm Hofmeister, είχε ζητήσει τη συμβουλή του Giovanni Michelotti, ο οποίος είχε ήδη συνεργαστεί με την BMW για το 700. Οι αλλαγές που έκανε ο Hofmeister στο αρχικό σχήμα αφορούσαν τα πλαϊνά παράθυρα και τα εμπρός και πίσω κρύσταλλα (έγιναν μεγαλύτερα).

Ο Γερμανός στιλίστας είχε στο μυαλό του το ταξίδι με το αυτοκίνητο. Οι νέες Ότομπαν, αλλά και οι βελτιωμένοι επαρχιακοί δρόμοι «προέτρεπαν» τις οικογένειες της Γερμανίας να κάνουν ταξίδια στην πατρίδα τους, αλλά και στην υπόλοιπη Κεντρική Ευρώπη.Το ίδιο ήθελαν και οι κυβερνόντες της Γερμανίας ώστε να πάψει η εσωστρέφεια ο λαός να κυκλοφορεί να φαίνεται ξανά στην Ευρώπη και να αποκτήσει την χαμένη (λόγω πολέμου) υπερηφάνεια του.

Επιπλέον το μεγάλο παρμπρίζ έδινε καλύτερη ορατότητα και έλεγχο του αυτοκινήτου στην πόλη. Άλλωστε η 1800 κέρδισε τις καλύτερες κρητικές (από τα περιοδικά αυτοκινήτου της εποχής) για την θέση οδήγησης της. Ένα γερμανικό περιοδικό αυτοκινήτου, σχολίαζε: « Οι δύο αρχικές εντυπώσεις για όποιον κάθεται πίσω από το τιμόνι της 1800 είναι τα άνετα καθίσματα και η άριστη ορατότητα από το παρμπρίζ και το πίσω κρύσταλλο».

Στο συμπέρασμά του καταλήγει : «Η BMW 1800 έχει πραγματικά πολλά να προσφέρει από το πλήθος των αυτοκινήτων της μεσαίας κατηγορίας. Δανείζει λίγη από την αύρα των αγωνιστικών αυτοκινήτων και φέρνει όλες τις τεχνικές αποκλειστικότητες σε πολλούς ανθρώπους».

Χαρακτηριστικό ήταν πως οι πωλητές στις αντιπροσωπείες της BMW μιλούσαν για περισσότερο από 30 λεπτά για να περιγράψουν / εξηγήσουν τους νεωτερισμούς που έφερε το αυτοκίνητο. Η τιμή των 8.500 γερμανικών μάρκων, σε μια εποχή που το ετήσιο εισόδημα στη Γερμανία ήταν περίπου 6.723 γερμανικά μάρκα, ήταν αρκετά ακριβή αλλά η σχέση ποιότητας / τιμής αντιστάθμιζε το κόστος απόκτησης.

Συνολικά, περίπου 350.729 «Neue Klasse» μοντέλα (1500, 1800 και 2000) κατασκευάστηκαν μεταξύ 1963 και 1972, οπότε αντικαταστάθηκε από την επιτυχημένη σειρά 5.

Τα 15 λεπτά δημοσιότητας

Οι επιδόσεις και η αγωνιστική κληρονομιά του μοντέλου έκανε την BMW 1800 να φαίνεται ως ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο διαφυγής. Για το λόγο αυτό περίπου 5 σελίδες στο Internet Movie Data Base την αναφέρουν σε ταινίες. Βέβαια το περίεργο είναι πως οι περισσότερες ταινίες είναι... Ιταλικές και η 1800 αποτελεί το αυτοκίνητο των επιθεωρητών των Carabinieri στο κυνήγι της μαφία.

Από όλες τις ταινίες και τις mini σειρές επιλέξαμε τη mini σειρά Carlos του 2010. Είναι η ιστορία του Ilich Ramirez Sanchez, ή «Carlos» από τη Βενεζουέλα, ο οποίος τάσσετε υπέρ του Παλαιστινιακού αγώνα αλλά καταλήγει ως ένας από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες.

Λίγα λόγια για την ΦΙΛΗΣGlass

Η ΦΙΛΗΣGlass είναι απόγονος της πρώτης και σημαντικότερης ελληνικής επιχείρησης στο χώρο των κρυστάλλων οχημάτων η οποία, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές σε συνδυασμό με την εμπειρία της, μπορεί και δημιουργεί ολοκληρωμένες λύσεις γύρω από το κρύσταλλο προσφέροντας ένα διευρυμένο σύνολο υπηρεσιών όπως: Επισκευή & αντικατάσταση κρυστάλλων, αντηλιακές μεμβράνες, αποκατάσταση γρατζουνιών, επισκευή & αντικατάσταση γρύλων πόρτας, ανταλλακτικούς καθρέφτες, υαλοκαθαριστήρες, τοποθέτηση ελαστικών σε πόρτες και πορτ-μπαγκάζ, κα. Μέσω των πλήρως εξοπλισμένων κινητών μονάδων, αλλά και ενός ολοκληρωμένου δικτύου πανελλαδικής κάλυψης η ΦΙΛΗΣGlass δεσμεύεται απέναντι στον πελάτη της για την άμεση, ανθρώπινη και προσωπική εξυπηρέτηση, προσφέροντας την ποιότητα στην πραγματική της τιμή. Περισσότερες πληροφορίες: www.filisglass.com

Σχετικές ειδήσεις