ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα εργοστάσια στα οποία φτιάχνονται τα αυτοκινητικά όνειρα

Τα εργοστάσια στα οποία φτιάχνονται τα αυτοκινητικά όνειρα

Συνήθως ενδιαφερόμαστε για τα προϊόντα τους, όμως πολλά από τα εργοστάσια που κατασκευάζουν σπορ ή πολυτελή μοντέλα αξίζουν της προσοχής μας.

Του Γιάννη Σκουφή

Τα εργοστάσια αυτοκινήτων έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως το μεγάλο μέγεθος και την αρχιτεκτονική που δίνει πολύ λογικά σημασία στην εμφάνιση και όχι στην εικόνα. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις και αυτά δεν είναι άλλα από τις μονάδες παραγωγής των εταιρειών που κατασκευάζουν μοντέλα που, λόγω τιμής, προορίζονται για λίγους. Εργοστάσια που λόγω της μικρής τους δυναμικότητας θυμίζουν πιο πολύ βιοτεχνίες, έστω και high tech όπως αυτό της Pagani ή που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν μετάσχει και κερδίσει διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής, όπως αυτά της Aston Martin ή της McLaren. Συνήθως σε πολλά από αυτά υπάρχουν και ώρες επίσκεψης για να μπορέσει να δει κανείς επιτόπου τη διαδικασία παραγωγής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συνδυάζονται και με ένα μουσείο, που φιλοξενεί τα πιο εμβληματικά μοντέλα της εταιρείας.

Στον αντίστοιχο χώρο της AMG για παράδειγμα, στο γερμανικό χωριό Affalterbach, υπάρχει το αγωνιστικό με το οποίο η εργοστασιακή πλέον εταιρεία βελτιώσεων της Mercedes έχτισε τη φήμη της. Στις παραδοσιακές εγκαταστάσεις της πλέον κατασκευάζονται οι κινητήρες που κινούν τις εκδόσεις AMG της γερμανικής εταιρείας. Η συναρμολόγηση γίνεται στο χέρι, οι συνθήκες που επικρατούν θυμίζουν χειρουργείο, ενώ στον έτοιμο κινητήρα ο υπόλογος μηχανικός βάζει και μια πλακέτα με το όνομα και την υπογραφή του.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Bowling Green του Κεντάκι υπάρχει ένα εργοστάσιο που σε αντίθεση με τα δεδομένα της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας κατασκευάζει εδώ και 30 χρόνια ένα και μοναδικό αυτοκίνητο, το οποίο δεν είναι άλλο από το iconic αμερικανικό σπορ μοντέλο, την Corvette, που έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Σαφώς πιο παλιό είναι το εργοστάσιο της Bentley στο εγγλέζικο Crewe, μιας και χρονολογείται από το 1938, όταν και χτίστηκε προκειμένου να κατασκευάζει αεροπορικούς κινητήρες της Rolls Royce. Με το τέλος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου ανακατασκευάστηκε προκειμένου να παράγει αυτοκίνητα, τόσο της Rolls Royce όσο και της Bentley, που τότε είχαν κοινή ιδιοκτησία. Όταν η μεν Rolls Royce αποκτήθηκε από τη BMW και η Bentley από τη VW, το εργοστάσιο στο Crewe πέρασε στην ιδιοκτησία της τελευταίας.

Αντίθετα η Rolls Royce έφτιαξε ένα ολοκαίνουργιο κοντά στη (μικρή) πίστα όπου κάθε χρόνο γίνεται το διάσημο πλέον Goodwood Festival of Speed. Σύμφωνα με την παραδοσιακή βρετανική εταιρεία οι μοντέρνες κτιριακές εγκαταστάσεις, στις οποίες στεγάζονται και τα κεντρικά της γραφεία, ενσωματώνονται πλήρως στην περιοχή χάρη στις κατάφυτες οροφές τους.

Λίγο πιο πέρα, στο Gaydon του Warwickshire βρίσκονται από το 2003 οι κεντρικές εγκαταστάσεις και τα γραφεία της Aston Martin, σε ένα εντυπωσιακό από πλευράς εμφάνισης κτιριακό συγκρότημα, ενώ εξίσου, αν όχι ακόμα πιο εντυπωσιακές, είναι οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις της McLaren στο Woking. Η οποία McLaren εκτός από την Φόρμουλα 1 εμπλέκεται πλέον και με μεγάλη μάλιστα επιτυχία στην παραγωγή super cars, που ανταγωνίζονται αυτά της Ferrari.

H έδρα της οποίας είναι παραδοσιακά στο Maranello, το χωριό που απέχει γύρω στα 18 χιλιόμετρα από τη Μόντενα και δέχεται κάθε χρόνο επισκέψεις από χιλιάδες tifosi της πιο διάσημης μάρκας παγκοσμίως, την οποία ίδρυσε ο Enzo Ferrari που γεννήθηκε στη Mόντενα. Όποιος βρεθεί στο Μaranello επιβάλλεται να επισκεφθεί και το μουσείο της μάρκας, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψει να δει και αυτό της Lamborghini.

Η έδρα της οποίας, μαζί με το μουσείο της, βρίσκεται στη Sant’ Agata κοντά στη Μπολόνια, ενώ στο παρακείμενο εργοστάσιο κατασκευάζονται εδώ και 50 χρόνια τα εντυπωσιακά μοντέλα της. Στη γειτονιά αυτή βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της Pagani, που όπως είπαμε θυμίζουν περισσότερο βιοτεχνία. Άλλωστε και οι ρυθμοί παραγωγής των Zonda παλαιότερα και της Huayra τώρα, που είναι λίγες δεκάδες το χρόνο, σε βιοτεχνία παραπέμπουν.

Πολλαπλάσια έκταση καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της Porsche στο προάστιο της Στουτγκάρδης Zuffenhausen, ενώ στο κέντρο τους υπάρχει πλέον και ένα πολύ εντυπωσιακό γλυπτό. Αν βρεθείτε στην περιοχή μια βόλτα από το μουσείο της μάρκας είναι απαραίτητη, ενώ έχετε υπόψη σας πως πολύ κοντά βρίσκεται και το μουσείο της Mercedes. Και το κεντρικό της εργοστάσιο, που σε σχέση με αυτό της Porsche είναι τεράστιο...