FUN TIME

Οικολογικό σπίτι… Χόμπιτ με μόλις 500 ευρώ! (photos)

Οικολογικό σπίτι… Χόμπιτ με μόλις 500 ευρώ! (photos)

Το απίστευτο αυτό «σπίτι Χόμπιτ» χτίστηκε αποκλειστικά με… σκουπίδια και κοστίζει λιγότερο από 500 ευρώ!

Ο 45χρονος Istvan Szabo, από τη Σλοβακία, είχε την ευφάνταστη ιδέα μετά την επίσκεψή του στη Βρετανία, όπου είδε ολόκληρα σπίτια να «γεννιούνται» από το χώμα.

Το χαμηλοτάβανο οικογενειακό σπίτι, με το γρασίδι στη σκεπή και το άχυρο στους τοίχους, είναι χτισμένο εξολοκλήρου από πηλό, άχυρο και χώμα, ενώ μπορεί να ταίριαζε… γάντι στον Bilbo Baggins και στο Shire, ωστόσο απέχει χιλιάδες μίλια από τη Μέση Γη!

Ο Szabo και η σύζυγός του «τρέχουν» μια οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής οικολογικών κτιρίων για περισσότερο από 20 χρόνια, ωστόσο θέλησαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, φτιάχνοντας ένα σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον.

«Οπλισμένοι» με λίγα μόνο πλαστικά μπουκάλια, ελαστικά ποδηλάτου, σπασμένα κεραμίδια και λάσπη, το ζευγάρι έχτισε το σπίτι των ονείρων του, ενώ η μόνη αγορά που έκανε ήταν τα ξύλα που κόστισαν μερικές μόλις εκατοντάδες ευρώ.

Χωρίς πάντως τη βοήθεια των Gandalf και Elvish, χρειάστηκαν έναν ολόκληρο χρόνο για να ολοκληρώσουν το σπιτικό τους, το οποίο έχει για θεμέλια πέτρες και χαλίκια. Η σκεπή, δε, είναι κατασκευασμένη με ξύλο σε σπειροειδές σχήμα, το οποίο καλύπτεται με ένα πλαστικό φύλλο κολλημένο με λάσπη, ενώ όλα μαζί συγκρατούνται από τα ελαστικά. Την ίδια ώρα, παρτέρια και γκαζόν προσθέτουν φθηνή ελκυστική ποιότητα στο οικολογικό αυτό σπίτι.

«Ταξιδέψαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είδαμε σπίτια από χώμα. Αυτό ήταν η έμπνευση μας. Ξέραμε ότι έπρεπε να χτίσουμε ένα τέτοιο για τον εαυτό μας», τόνισε ο Szabo, καταλήγοντας: «Είναι όλα σχετικά με το μινιμαλιστικό τρόπο ζωής. Με το οικολογικό μας σπίτι μπορούμε να δείξουμε στους νέους ότι ο καθένας μπορεί να χτίσει μια οικία σαν αυτή, ακόμα και με ελάχιστο κόστος»…

Σχετικές ειδήσεις