FUN TIME

Προσοχή κίνδυνος: Τα 5 πράγματα που τρώτε, πίνετε και θα μπορούσαν να σας… σκοτώσουν!

Προσοχή κίνδυνος: Τα 5 πράγματα που τρώτε, πίνετε και θα μπορούσαν να σας… σκοτώσουν!

Μπορεί στο μυαλό μας να θεωρούνται ακίνδυνα, ωστόσο αν αγνοήσουμε το «μέτρον άριστον» που υποστηρίζει ο θυμόσοφος λαός μας, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο!

Και αυτό γιατί, ακόμα και το νερό μπορεί να μας σκοτώσει!

Χρησιμοποιώντας ένα μέτρο τοξικότητας, γνωστό ως LD50, το Business Insider υπολόγισε πόση ποσότητα από πέντε τροφές που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων καταναλώνει καθημερινά είναι ικανή να τους στείλει στον άλλο κόσμο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι θανατηφόρες δόσεις ποικίλουν σημαντικά ανάλογα με την υγεία κάποιου, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό.

Οι δυνητικά θανατηφόρες δόσεις που ακολουθούν υπολογίστηκαν για το μέσο Αμερικανό:

120 φλιτζάνια καφέ

Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ζάλη, εμετό, πονοκεφάλους και προβλήματα στην καρδιά.
Ο κίνδυνος να το παρακάνετε είναι υψηλότερος για την καθαρή σκόνη καφεΐνης. Μια μόνη κουταλιά από αυτή είναι ισοδύναμη με περίπου 120 φλιτζάνια καφέ και μπορεί να σκοτώσει. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, δύο νεαροί άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά επεισόδια όταν και οι δύο ήπιαν καθαρή σκόνη καφεΐνης και νερό.

Έξι λίτρα νερού

Το νερό ρυθμίζει το σχήμα των κυττάρων μέσα στο σώμα μας, η υπερβολική ποσότητα θα μας φουσκώνει σαν μπαλόνι, ενώ η λίγη… συρρικνώνει.

Το περίσσευμα του νερού μέσα και γύρω από τα κύτταρα μας, ονομάζεται δηλητηρίαση του νερού, ή υπονατριαιμία. Μπορεί να την προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση νερού, κάτι που οι αθλητές μπορούν να κάνουν λάθος.

48 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Ακριβώς όπως μπορείτε να το παρακάνετε με το νερό, μπορείτε επίσης να το παρακάνετε με το… αντίδοτο του: το αλάτι.
Η λεπτή ισορροπία του νερού και του αλατιού (ή νατρίου) μέσα και γύρω από τα κύτταρά μας, είναι αυτό που τα κρατά… ευτυχισμένα! Όταν υπάρχει πολύ λίγο νάτριο (πάρα πολύ νερό), τα κύτταρα διογκώνονται. Όταν υπάρχει πάρα πολύ νάτριο (πολύ λίγο νερό), από την άλλη πλευρά, συρρικνώνονται.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως υπερνατριαιμία, ενώ τα ηπιότερα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία, αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, κώμα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, σε θάνατο.

13 σφηνάκια αλκοόλ στη σειρά

Το αλκοόλ μπορεί να θολώσει την όρασή σας, να επηρεάσει την ομιλία σας, τη μνήμη σας και τα αντανακλαστικά σας. Αλλά τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να είναι θανατηφόρα αν το πιείτε πάρα πολύ γρήγορα.

Μεταξύ του 2006 και του 2012, 88.000 Αμερικανοί έχασαν εξάλλου τη ζωή τους από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από δηλητηρίαση…

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος πίνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το μέσο άνθρωπο, περίπου 13 σφηνάκια σε διάστημα λίγων ωρών θα ήταν αρκετή ποσότητα για να σκοτώσει, αλλά ο αριθμός ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το βάρος, το φύλο και μια ποικιλία άλλων παραγόντων.

85 μπάρες σοκολάτας

Η σοκολάτα περιέχει αρκετή ποσότητα από την τοξική χημική ουσία θεοβρωμίνη για να σκοτώσει ένα μικρό ζώο (γι 'αυτό δεν μπορείτε να την δίνετε στα κατοικίδια ζώα).

Το ίδιο συστατικό μπορεί να σκοτώσει επίσης και ανθρώπους, αλλά ο άνθρωπος το μεταβολίζει καλύτερα από ό,τι κάνουν οι γάτες και οι σκύλοι.

Στους ανθρώπους, μια δυνητικά θανατηφόρα δόση θεοβρωμίνης θα είναι περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο, ή το ισοδύναμο περίπου 85 πλήρους μεγέθους σοκολάτες. Για τις γάτες, όμως, είναι μόνο το ένα πέμπτο του ποσού αυτού - έτσι απλά μερικά μικρά κομμάτια της σοκολάτας θα μπορούσε να είναι επικίνδυνα…

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις