ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ηρώδειο υποκλίθηκε στον συγκλονιστικό Σταύρο Ξαρχάκο

O Σταύρος Ξαρχάκος καταχειροκροτείται από θεατές και ερμηνευτές
O Σταύρος Ξαρχάκος καταχειροκροτείται από θεατές και ερμηνευτές
Ευαγγελία Θωμάκου

Λόγω μεγάλης ζήτησης, η sold out συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου θα επαναληφθεί στο Ηρώδειο στις 4 Ιουλίου.

Αεικίνητος, ορμητικός, καθηλωτικός! Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας ζωντανός θρύλος, ο μεγαλύτερος (εν ζωή) Έλληνας μουσικοσυνθέτης, έκανε ένα κατάμεστο Ηρώδειο να υποκλιθεί -για ακόμα μια φορά- στο μεγαλείο του.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι η περίπτωση του μαέστρου που δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Όπως ακριβώς ζήσαμε και χθες, στη sold out συναυλία της Κυριακής 18 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Το κατάμεστο Ηρώδειο
Το κατάμεστο ΗρώδειοΕυαγγελία Θωμάκου

Για κάτι λιγότερο από τρεις ώρες, ο Σταύρος Ξαρχάκος διηύθυνε μουσικούς, ερμηνευτές αλλά και τα... μάτια των χιλιάδων θεατών που παρακολουθούσαν μια μαγική βραδιά πολιτισμού και ψυχικής ανάτασης, άλλοτε συγκινημένα και άλλοτε εκστασιασμένα.

Μαζί τους επί σκηνής (και για να είμαστε ακριβείς, κάτω από τη σκηνή, στο δάπεδο του Ηρωδείου, μια ανάσα από τους θεατές) ο Γιάννης Κότσιρας, η Ηρώ Σαΐα και φυσικά ακόμα ένας ζωντανός θρύλος της ελληνικής μας μουσικής, η σπουδαία Μαρία Φαραντούρη, σε μια μοναδική και συγκινητική σύμπραξη με τον μαέστρο.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος με τους ερμηνευτές: Ηρώ Σαϊα, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννη Κότσιρα. Σε ρόλο αφηγητή ο Ξενοφών Ραράκος
Ο Σταύρος Ξαρχάκος με τους ερμηνευτές: Ηρώ Σαΐα, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννη Κότσιρα. Σε ρόλο αφηγητή ο Ξενοφών ΡαράκοςΕυαγγελία Θωμάκου

Όσοι έχουν παρακολουθήσει έστω και μια συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, γνωρίζουν το πάθος που βγάζει πάνω στη σκηνή. Τον έχουν δει να κινείται ανάμεσα στους μουσικούς του και να τους διευθύνει όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά, με τα χέρια, με τα μάτια, με όλο του το «είναι». Τον έχουν δει να χοροπηδάει, να τρέχει από τη μια άκρη στην άλλη, να ζητωκραυγάζει, ακόμα και να… ροκάρει. Γιατί αυτό είναι ο Σταύρος Ξαρχάκος. Μια δύναμη, η δύναμη της μουσικής. Ένας μαέστρος που έχει τη μοναδική ικανότητα να μεταμορφώνεται σε νότες και στο κάθε μουσικό όργανο και να πάλλεται σαν καρδιά που στέλνει ζωογόνο αίμα σε κάθε αρτηρία (μουσικούς και ερμηνευτές).

Όσον αφορά το πρόγραμμα της συναυλίας, χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Ξενοφών Ραράκος σε ρόλο αφηγητή μάς παρουσιάζουν μια σειρά μελοποιημένων ποιημάτων που πιο επίκαιρα από ποτέ συγκινούν και ανατριχιάζουν.

Λόγω μεγάλης ζήτησης, η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου θα επαναληφθεί στις 4 Ιουλίου
Λόγω μεγάλης ζήτησης, η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου θα επαναληφθεί στις 4 ΙουλίουΕυαγγελία Θωμάκου

Στο δεύτερο μέρος, στην παρέα προστίθεται η Ηρώ Σαΐα και μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα ταξιδεύουν το κοινό σε σπουδαία τραγούδια σύνθεσης του Σταύρου Ξαρχάκου και στίχων των: Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, κ.ά.

Ως επίλογο, στην παρουσίαση της μεγαλειώδους βραδιάς που ζήσαμε χθες στο Ηρώδειο, επιλέγουμε ένα περιστατικό που μας αφηγήθηκε από σκηνής ο Ξενοφών Ραράκος. Προτού μάς διαβάσει ένα αποθεωτικό άρθρο γνώμης που υπέγραφε ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις για τον Σταύρο Ξαρχάκο, μάς θύμισε το παράπονο που εξέφρασε ο σπουδαίος Μάνος στον Νίκο Γκάτσο επειδή θεωρούσε πως έδινε τα καλύτερα τραγούδια του στον Ξαρχάκο.

«Μα γιατί τα καλύτερα τραγούδια σου τα δίνεις στον Ξαρχάκο», γκρίνιαξε ο Μάνος Χατζιδάκις. «Επειδή είναι λαϊκός» απάντησε ο Γκάτσος.

Κύριε Ξαρχάκο, σας ευχαριστούμε για όλα....

Καθώς η συναυλία της 18ης Ιουνίους έγινε πολύ γρήγορα sold out και λόγω μεγάλης ζήτησης, η βραδιά θα επαναληφθεί στις 4 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Μια μαγική βραδιά με σπουδαίες ερμηνείες από τους Ηρώ Σαϊα, Μαρία Φαραντούρη
Μια μαγική βραδιά με σπουδαίες ερμηνείες από τους Ηρώ Σαΐα, Μαρία ΦαραντούρηΕυαγγελία Θωμάκου

Λίγα λόγια για τη συναυλία

«Τα τραγούδια είναι σύμμαχοι για μια καλύτερη ζωή, μας δείχνουν τον δρόμο και διώχνουν τον φόβο. Ο έρωτας είναι επανάσταση, και το αιώνιο Άγιο Δισκοπότηρο για τον άνθρωπο είναι η Ελευθερία!», λέει ο κορυφαίος συνθέτης που έχει συντροφεύσει με την μουσική του γενιές Ελλήνων από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα.

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» θα οδηγήσουν στην «Καισαριανή», το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην «Ιθάκη» του Μάνου Ελευθερίου, και όλοι μαζί θα συναντηθούμε «στης Ακρόπολης τα μέρη», με οδηγούς αγαπημένους ερμηνευτές.

Διεύθυνση ορχήστρας: Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Κότσιρας, Ηρώ Σαΐα
Αφηγητής Ξενοφών Ραράκος
Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Cricos Productions

Προπώληση εισιτηρίων



Διαβάστε επίσης

Ηρώδειο: Sold out η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου - Νέα ημερομηνία

Το Newsbomb.gr στην πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου: «Ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας συνθέτης»